Το Dragon's Den έχει γίνει γνώριμο θέαμα και στην Ελλάδα, προσφέροντάς μας κάθε εβδομάδα ένα «παράθυρο» στον τρόπο σκέψης και τη στρατηγική των πλούσιων Ελλήνων επενδυτών , αλλά και ευτράπελα με υπερβολικά φιλόδοξους επιχειρηματίες.
Αν όμως μας έχει διδάξει κάτι η ιστορία της ξενόγλωσσης εκδοχής της σειράς, είναι πως ακόμα και οι «ψημένοι» επενδυτές δεν πέφτουν πάντα μέσα, αφού πολλές συμμετοχές που απέρριψαν κατάφεραν να πλουτίσουν με τα προϊόντα τους, όπως γράφει η Sun.
Τους χύθηκε η σάλτσα
Τρανταχτό παράδειγμα ήταν η περίπτωση του Levi Roots που, το μακρινό έτος του 2006, εμφανίστηκε μπροστά στους «δράκους» με ένα μπουκαλάκι σάλτσας που ονόμαζε Reggae - Reggae.
Ο μέχρι τότε μουσικός, συνθέτης και παραγωγός της ρέγγε, ήθελε να ανοιχτεί και στην αγορά των αρτυμάτων, με την αρωματική του πικάντικη σάλτσα, αλλά δεν είχε καταφέρει να πείσει τους επενδυτές, παρά το σόου που έδωσε με την κιθάρα του.
Τελικά δύο από τους Dragons μπήκαν στην επιχείρησή του με συντηρητικά ποσά, αλλά πάνω από μία δεκαετία αργότερα, ο Levi έχει εκτοξεύσει την περιουσία του σε 35 εκατομμύρια δολάρια.
Κακή ζαριά
Το 2004 η Rachel Lowe ζήτησε επένδυση 75.000 λιρών για το Destination, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου Monopoly, στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν ως οδηγοί ταξί σε έναν χάρτη, και αναμετρώνται για το ποιος θα συλλέξει τις περισσότερες «ταρίφες».
Την απέρριψαν, αλλά το επιτραπέζιο παιχνίδι της Rachel, εμπνευσμένο από τα χαρακτηριστικά ταξί της Βρετανίας, ξεπέρασε σε πωλήσεις το Monopoly τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, αφού εξασφάλισε συμβόλαιο με την εταιρεία παιχνιδιών Hamleys.
Πλέον η Rachel έχει εκδώσει σειρά επιτραπέζιων, ακόμα και ένα με θέμα το franchise του Harry Potter, και μετρά προσωπική περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Γκάφα δισεκατομμυρίων
Η μεγαλύτερη ίσως υποτίμηση στην ιστορία της εκπομπής δεν είχε καν την ευκαιρία να προβληθεί. Ο λόγος για την πρόταση των James Watt και Martin Dickie, οι οποίοι είχαν περάσει από τις οντισιόν, με σχέδια για μία νέα ζυθοποιία με έδρα τη Σκωτία.
Οι μύστες της μπύρας ίσως αναγνωρίζουν το όνομα αυτής της «μικρής», «τοπικής» επιχείρησης που λέγεται BrewDog, πλέον μία πολυεθνική ζυθοποιία που θεωρείται από πολλούς η κορυφαία στην Ευρώπη.
Και όμως, οι συντελεστές δεν είχαν κρίνει την πρότασή τους άξια να εμφανιστεί στον αέρα, ενώπιον των επενδυτών. «Ήμασταν εντελώς συντετριμμένοι», δήλωνε ο James, πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της BrewDog, το 2021.
Η αξία της BrewDog έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι, με το ποσοστό 20% που προσέφεραν οι εμπνευστές της, όποιος «δράκος» είχε ενδιαφερθεί θα είχε κερδίσει μέχρι τώρα 400 εκατομμύρια δολάρια.
Δείτε επίσης:
Οι δέκα πιο πλούσιοι Έλληνες στον κόσμο - Οι περιουσίες τους ξεπερνούν τα 25 δισ.
Το ζώδιο που έχει την απιστία στο «τσεπάκι» - Τα τρία πιο πιστά στον σύντροφό τους
Όταν ο Ολυμπιακός σήκωσε κούπα μέσα στη Ν. Φιλαδέλφεια – Ένα ιστορικό αλλά ξεχασμένο ματς
Η «χρυσή» ελληνική σόδα που αγοράστηκε από την Coca Cola για 45 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.