Μενού
diakogiannis
Ο Γιάννης Διακογιάννης | Αρχείο ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Πέρασαν 57 χρόνια από την ημέρα που η αθλητική, τηλεοπτική, ιστορία της Ελλάδας άλλαξε οριστικά. Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα όταν στο τότε ΕΙΡ κάνει πρεμιέρα η εκπομπή «Ματιές στα σπορ». Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας πήγαιναν περίπου στα «τυφλά». Ήταν τότε που αποφάσισαν να δώσουν τα ηνία μιας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής σε έναν 35χρονο δημοσιογράφο, τον Γιάννη Διακογιάννη.

Ο νεαρός δημοσιογράφος μερικούς μήνες νωρίτερα είχε περιγράψει στους «διψασμένους» για μπάλα Έλληνες, το Μουντιάλ της Αγγλίας (το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που είχε πλήρη τηλεοπτική κάλυψη). Η επιτυχία ήταν μεγάλη και οι υπεύθυνοι του ΕΙΡ σκέφτηκα πως οι πιθανότητες να «πιάσει» μια αθλητική εκπομπή είναι μεγάλες.

Η «γέννηση» της ελληνικής τηλεόρασης

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τηλεόραση στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία της το 1960 με πειραματικές εκπομπές. Ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός λειτούργησε από τη ΔΕΗ με αρκετές τεχνικές δυσκολίες τον Σεπτέμβριο του 1960 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Οι εκπομπές άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου και κράτησαν 22 ημέρες. Διαρκούσαν λίγες ώρες κάθε απόγευμα και περιλάμβαναν κυρίως ξένα ντοκιμαντέρ, παιχνίδια και ζωντανό ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Στην πρώτη εκπομπή, την πρώτη ημέρα, με παρουσιάστρια την Έλσα Παπαστεργίου, εμφανίστηκε ζωντανά ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Την πενταετία που ακολούθησε κάτι το τεταμένο πολιτικό κλίμα κάτι οι εντονότατες αντιδράσεις από τους εκδότες των εφημερίδων που έβλεπαν την τηλεόραση ως απειλή, «πάγωσαν» τις όποιες μεταδόσεις. Παρά το γεγονός πως οι μεταδόσεις «πάγωσαν» δεν έγινε το ίδιο και με τα σχέδια για τηλεοπτικά κανάλια.

Κάπως έτσι φτάνουμε το 1965 όπου πλέον το νερό έχει μπει στο «αυλάκι». Έχουμε φτάσει, πλέον στο σημείο να λέμε «πότε» και όχι «αν»! Η απάντηση στο «πότε» ήταν... 23η Φεβρουαρίου 1966. Στις 6:30 το απόγευμα εκείνης της ημέρας ακούστηκαν οι πρώτες λέξεις στην Ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης. «Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Από το Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνεται το νέο του βραδινό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του πειραματικού πομπού τηλεοράσεως», είχε πει η Ελένη Κυπραίου από ένα υποτυπώδες στούντιο του πέμπτου ορόφου του κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Εκτός από το ΕΙΡ, ωστόσο, υπάρχει και η ΤΕΔ. Η Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων, (μετέπειτα ΥΕΝΕΔ και πολύ αργότερα ΕΡΤ 2) άρχισε να προβάλει μαγνητοσκοπημένα δεκάλεπτα αποσπάσματα από ελληνικά ντέρμπι. Το πρώτο που μεταδόθηκε ποτέ ήταν την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 1966, στις 8:15 το βράδυ και αφορούσε στο ματς Παναθηναϊκός - ΑΕΚ που είχε γίνει στις 19 Δεκεμβρίου 1965 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (νικήτρια είχε αναδειχθεί η Ένωση με 2-3)! Μη σας κάνουν εντύπωση οι ημερομηνίες. Και... σύντομα το έδειξαν!

Όλα είχαν πάρει το δρόμο τους, πλέον, ακόμα και αν μιλάμε για περίπου χίλια νοικοκυριά (εντός λεκανοπεδίου) που είχαν τη δυνατότητα να γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της «γέννησης» της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Για να έχουμε μια εικόνα, τότε η τηλεόραση ως συσκευή κόστιζε περίπου 7.500 δραχμές. Δυο μηνιάτικα ενός μέσου υπαλλήλου, δηλαδή. Ακριβό... σπορ! Οπότε κάπως έτσι δημιουργήθηκε το «φαινόμενο της βιτρίνας» όπου δεκάδες πολίτες συνωστίζονταν έξω από τις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλούσαν τηλεοράσεις για να βλέπουν, έστω και από μακριά, τα όσα έδειχναν.

«Ματιές στα σπορ»

Το φαινόμενο αυτό γιγαντώθηκε τις ημέρες του Μουντιάλ της Αγγλίας, με τους μαγαζάτορες να βγάζουν στο πεζοδρόμιο τις τηλεοράσεις τους για να βλέπει ο κόσμος. Η «δίψα» των Ελλήνων για τηλεόραση και μπάλα ήταν τεράστια. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σκέψη για μια μόνιμη αθλητική εκπομπή η οποία και δεν άργησε να πάρει «σάρκα και οστά».

Σε εκείνον τον άτυπο αγώνα μεταξύ ΕΙΡ και ΤΕΔ νικητής αναδείχθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας το οποίο με κρυφό χαρτί «του Διακογιάννη τη φωνή», μια ημέρα σαν σήμερα, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 1966 ξεκινάει την εκπομπή «Ματιές στα Σπορ»! Η επιτυχία είναι πρωτοφανής. Όπως όλα, άλλωστε, που αφορούν αυτή την ιστορία. Η εκπομπή προβάλει συνήθως στιγμιότυπα από 2-3 αγώνες και έχει άφθονο αθλητικό ρεπορτάζ και συνήθως έναν ή δυο καλεσμένους για τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Στις 10 Οκτωβρίου 1966, για παράδειγμα, καλεσμένος ήταν ο προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου Κλεάνθης Βικελίδης, ενώ στις 28 Νοεμβρίου καλεσμένος ήταν ο επιθετικός του Ολυμπιακού Νίκος Γιούτσος.

Στις 27 Νοεμβρίου 1966 παρουσιάζονται για πρώτη φορά στιγμιότυπα από ποδοσφαιρικό αγώνα που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα! Είναι το ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (3-2), όπου ο τηλεθεατής είδε 15 ολόκληρα λεπτά από το ματς και μάλιστα την ίδια μέρα.

Οι «Ματιές στα σπορ» του ΕΙΡ μετατρέπονται στον ημίωρο «Κόσμο των σπορ» το 1967 και το 1969 σε «Αθλητικά νέα», μια εκπομπή που κράτησε μόλις τρεις εβδομάδες. Αμέσως μετά η εκπομπή μεταφέρεται Κυριακή, μετονομάζεται σε «Αθλητική Κυριακή» και στις 9:05 το βράδυ ο Γιάννης Διακογιάννης λέει στους Έλληνες τηλεθεατές την πρώτη καλησπέρα! Η «Αθλητική Κυριακή» με τη μορφή που την ξέρουμε σήμερα ντεμπουτάρει στις 27 Φεβρουαρίου 1972 και εκπέμπει κάθε Κυριακή αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα με μοναδικό «διάλειμμα» το «μαύρο» στην ΕΡΤ το 2013.

Σήμα κατατεθέν της εκπομπής, μια μελωδία που λατρέψαμε όλοι. Το σήμα της εκπομπής έχει επιλέξει η μουσική επιμελήτρια της ΕΙΡ Αιμιλία Ροδά, σύζυγος του ιδρυτού της LYRA Αλέκου Πατσιφά. Η σύνθεση είναι του Χρήστου Λεοντή, ο οποίος δεν πληρώθηκε ποτέ για την μουσική επένδυση του σήματος.  Για την ακρίβεια η συγκεκριμένη μουσική προοριζόταν ως ηχητική επένδυση για διαφήμιση της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος που ήταν χορηγός εκείνη τη χρονιά της «Αθλητικής Κυριακής»!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.