Στον δεύτερο κύκλο του Dragons’ Den που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, εκτός από τους Μαρία Χατζηστεφανή, Λιλή Περγαντά και Χάρη Βαφειά, σταθερός στη θέση του ανάμεσα στους επενδυτές θα είναι και ο Λέων Γιοχάη, ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα, ανήκει στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του διαδικτύου.
Ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει παλαιότερα στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1, είναι πολύ μεγάλος φαν του project, αφού έχει δει όλα τα επεισόδια του αμερικανικού και αγγλικού Dragons’ Den. Όταν του έγινε η πρόταση να λάβει συμμετοχή από τον Σάκη Τανιμανίδη, «το σκέφτηκα λίγο και την επόμενη ημέρα, είπα ναι», είχε πει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ήδη από τον πρώτο κύκλο ο Λέων Γιοχάη δεν είχε κρύψει ότι νιώθει τύψεις εάν δεν επενδύσει σε κάποιον νέο επιχειρηματία, εξηγώντας, όμως, γιατί το κάνει.
«Μπαίνω στη θέση των νέων επιχειρηματιών και αισθάνομαι ένοχος αν δεν επενδύσω σε αυτούς, αλλά και από την άλλη, πρέπει να έχουμε πολύ σοβαρά κριτήρια για να γίνουν καλύτεροι. Οπότε δεν μπορείς να δώσεις χρήματα κάπου που δεν πιστεύεις πραγματικά ότι θα προχωρήσει», είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Ποτέ μου δεν φοβήθηκα να ρισκάρω για μια καλή ιδέα και αυτό είναι που με ιντριγκάρει. Φέτος υπάρχει μόνο μία πρόκληση: ακόμα περισσότερο ρίσκο!», δηλώνει ο ίδιος λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα του νέου κύκλου.
Ποιος είναι ο Λέων Γιοχάη
Ο Λέων Γιοχάη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε οπτομετρία στην Ιταλία για να εργαστεί στο κατάστημα οπτικών της οικογένειάς του αν και στην πραγματικότητα δούλευε από το υπόγειο του καταστήματος τη δημιουργία ιστοσελίδων.
Η ενασχόληση με την κατασκευή ιστοσελίδων ξεκίνησε από το 1999 όταν ίδρυσε το fleamarket.gr, την πρώτη και μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη Ελλάδα, την οποία, όμως, πούλησε πολύ γρήγορα.
Η επόμενη επιχειρηματική του προσπάθεια έγινε το 2001 όταν ίδρυσε, μαζί με τον Πάνο Δημητρόπουλο, την InternetQ SA, την εταιρεία που μεταξύ άλλων κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών και που εισήγαγε την πριμοδοτούμενη χρέωση γραπτών μηνυμάτων στην Ελλάδα, αποκτώντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνδρομητές και το 40% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.
Το 2005 αποχώρησε και άνοιξε τα φτερά του για την Αμερική. Εκεί ίδρυσε την εταιρεία Qmobile εισάγοντας στην αμερικανική αγορά τα πρώτα ringtones καταφέρνοντας να πείσει την ιστορική τηλεπικοινωνιακή ένωση των πρώτων μεγάλων παρόχων (AT&T, T-Mobile, Sprint, Verizon) να δημιουργήσει ένα σύντομο κωδικό για download premium περιεχομένου.
Τρία χρόνια μετά, στα 32 του, ο Λέων πουλάει την εταιρεία και επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ξεκινάει την πιο επιτυχημένη ιδέα του το ZuluTrade, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα συναλλαγών που από την ίδρυσή της αναπτύσσεται και προσελκύει επενδυτές συναλλάγματος από όλο τον κόσμο.
Δέκα χρόνια αργότερα, με όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Λέων πούλησε το ZuluTrade στον κινεζικό όμιλο, Fintech. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Βitcoin και αποφάσισε να εγκαταστήσει φάρμα φιλοξενίας μηχανών εξόρυξης Βitcoin στο Καζακστάν. Στόχος είναι να ανακαλύψουν τα τελευταία 3.200.000 Bitcoin που απομένουν κρυμμένα με πάνω από 11,500 μηχανήματα εξόρυξης και 20ΜW ηλεκτρικής χωρητικότητας ανά ώρα.
Η πορεία του από το 2017 έως σήμερα είναι άκρως επιτυχημένη και σε αυτόν τον τομέα δράσης, ενώ βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα κύρους τον κατατάσσουν μέσα στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του διαδικτύου.
«Το επάγγελμα που ξεκίνησες δεν καθορίζει το επάγγελμα στο οποίο θα γνωρίσεις επιτυχία. Να σκέφτεσαι συνεχώς το επόμενό σου βήμα, να ακολουθείς το ένστικτό σου και να δουλεύεις γι’ αυτό που αγαπάς», συμβουλεύει ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.