Μενού
i-paralia-ert
Η Παραλία - ΕΡΤ | @ertofficial_
  • Α-
  • Α+

Τι κάνει μια τηλεοπτική σειρά επιτυχημένη; Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, εν αρχή όλων όμως είναι το τρίπτυχο «σκηνοθεσία - σενάριο - ερμηνείες». Η νέα σειρά της ΕΡΤ, «Η παραλία», ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες κι από το πρώτο της επεισόδιο έδειξε ότι έχει τουλάχιστον τα δύο -ίσως και 2,5- από τα τρία βασικά στοιχεία της επιτυχίας. Πού υπολείπεται; Αν κρίνουμε μόνο από το πρώτο επεισόδιο, στο σενάριο. 

Η “Παραλία” ανέβηκε αμέσως στα κορυφαία trends του Twitter, συγκεντρώνοντας αποθεωτικά σχόλια, από την πρώτη της κιόλας σκηνή, στην οποία η Δανάη Μιχαλάκη δέχεται πρόταση γάμου από τον Γιώργο Κουκουράκη σε μια αγγλική παμπ το 1969.

Η συνάντηση ενός τηλεοπτικού ζευγαριού που αγαπήθηκε στις «Άγριες Μέλισσες», ικανοποίησε μερίδα τηλεθεατών. Όμως κάθε ομοιότητα με προηγούμενη τηλεοπτική επιτυχία, προφανώς δεν ανήκει στα θετικά, αλλά στα μείον μιας σειράς, που φιλοδοξεί να γράψει τη δική της ιστορία. 

Οι ομοιότητες με τις «Άγριες Μέλισσες» δεν σταματούν στο ζευγάρι των πρωταγωνιστών. Ένα concept κλισέ, που θέλει τον πλούσιο να προσπαθεί να αγοράσει τα κτήματα της φτωχής, νεαρής, σκληρά εργαζόμενης κοπέλας, αυτή όμως αρνείται επίμονα να του τα πουλήσει, υπήρχε και στις «Άγριες Μέλισσες» υπάρχει και εδώ. Επιπροσθέτως, στη σειρά του ΑΝΤ1 ο εν λόγω πλούσιος λεγόταν «Δούκας». Στην «Παραλία» λέγεται «Αρχοντάκης», ενώ η τίμια πτωχή, που εκεί λεγόταν «Λενιώ», εδώ λέγεται «Ρηνιώ»…

Παρά το ότι η «Παραλία» γυρίζεται στην Κρήτη, δεν βρήκαμε ομοιότητες με μια άλλη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία, τον «Σασμό». Περιέργως, στη νέα σειρά της ΕΡΤ, οι Κρητικοί που ζουν στα Μάταλα δεν μιλούν με κρητική προφορά. Ούτε ένας, ούτε στο ελάχιστο...

 

Σεναριακά, το πρώτο επεισόδιο στάθηκε ελαφρώς κατώτερο των προσδοκιών. Πέρα από τα κλισέ που δεν αποφεύχθηκαν, η πλοκή ήταν αργή και σε πολλά σημεία οι διάλογοι αδιάφοροι και χωρίς χαρακτήρα. Βρισκόμαστε βέβαια μόλις στο πρώτο επεισόδιο, οπότε είναι πιθανό η δύναμη του σεναρίου να μην έχει ξεδιπλωθεί ακόμα.  

Από εκεί και πέρα, το μεγάλο στοίχημα της σειράς αφορά την αναπαράσταση της εποχής των χίπηδων στα Μάταλα του 1969. Μετά το πρώτο επεισόδιο, εξακολουθεί να παραμένει στοίχημα. 

Η «Παραλία» σε ταξιδεύει και δεν σε ταξιδεύει σε μια εποχή με πολύ χρώμα, μουσική κι ελευθερία. Τα πανέμορφα πλάνα στην παραλία και στις σπηλιές στα Μάταλα -σε ένα ονειρικό σκηνικό από τη φύση του- και οι προσεκτικά επιλεγμένες μουσικές σε βάζουν στο κλίμα, όχι όμως και στην «παρέα». 

Οι εικόνες είναι όμορφες, αλλά στο πρώτο επεισόδιο της «Παραλίας», οι χίπηδες δεν είχαν «ψυχή» -κι ατάκες. Ήταν σαν να πόζαραν ή σαν να έπαιζαν σε βίντεο κλιπ. Καταλαβαίνεις πως είναι χίπηδες, επειδή είναι αχτένιστοι, κάνουν γιόγκα και τρώνε σταφύλι…

Ουσιαστικά, οι χίπηδες παρουσιάζονται με όλα τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν τον όρο: μακριά και αχτένιστα μαλλιά -που ειδικά στην περίπτωση του Μοθωναίου, τον κάνουν να μοιάζει με επιθεωρησιακό ρόλο- και απλανές βλέμμα, κιθάρες, τσιγάρα και έρωτας χωρίς αποκλειστικότητες. Μόνο που όλα αυτά μαζί σκιαγραφούν τύπους, καρικατούρες, όχι πραγματικούς χαρακτήρες μιας υπαρκτής κοινότητας, που άφησε το στίγμα της στην εποχή και στον τόπο. 

Ο μόνος που φάνηκε να μπαίνει περισσότερο στο κλίμα ήταν ο Κώστας Νικούλι, ως κατά μία έννοια «αρχηγός» της κοινότητας των χίπηδων. Μόνος του, είναι ένας πρώτος, πολύ καλός λόγος να δούμε και τα επόμενα επεισόδια. 
  
Συνολικά, οι ερμηνείες των ηθοποιών, φαίνεται πως θα είναι στα ατού της σειράς, αρχής γενομένης από τη Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία ηλικιακά δεν στέκει ως μητέρα της Δανάης Μιχαλάκη, όμως υποκριτικά σε πείθει και σε γοητεύει. Ξεχωριστές οι παρουσίες των Μπέτυς Λιβανού και Γιώργου Νινιού, αλλά και των Αλέξανδρου Λογοθέτη, Δημοσθένη Παπαδόπουλου και Νικόλα Παπαγιάννη στο ρόλο του κακού Γράντου. 

Συνοψίζοντας, η «Παραλία», στο πρώτο της επεισόδιο, άφησε υποσχέσεις. Η συνέχεια θα δείξει αν θα ξεφύγει από τα κλισέ και θα διατηρήσει ή και θα αυξήσει το κοινό της πρεμιέρας της (σημείωσε 11,7% στο δυναμικό κοινό και 12,9% στο σύνολο).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.