Είναι κανόνας για την τηλεοπτική μυθοπλασία, πως ο πιλότος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εξέλιξη μιας σειράς. Ποτέ δεν θα είναι το καλύτερο επεισόδιο της, όμως αν μας παρουσιάσει πλήρως τα πρόσωπα και την κεντρική ιδέα της ιστορίας, αν τραβήξει το ενδιαφέρον μας, τότε η εκάστοτε σειρά στην εξέλιξη της, θα γίνει επιτυχία.
Στα «Φιλαράκια» για παράδειγμα, μας συστήνονται όλοι οι χαρακτήρες της παρέας και κάνει την «έφοδο» της η Ρέιτσελ στο Central Perk, ντυμένη νύφη. Η σειρά έδειξε κάτι ενδιαφέρον προς τα έξω, το επεισόδιο το είδαν 22 εκατομμύρια θεατές, και η ιστορία απέδειξε πως με τα «Φιλαράκια» όλα πήγαν κατ'ευχήν.
Επιπλέον, ο πιλότος βοηθάει και στο να αποφευχθούν αποτυχίες και πιθανές εμπορικές καταστροφές. Λαμπρό παράδειγμα τέτοιων περιπτώσεων, το Game of Thrones, του οποίου το πρώτο επεισόδιο, κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν προβλήθηκε ποτέ στην τηλεόραση, καθώς οι πρώτες δοκιμαστικές προβολές εντός του δικτύου της HBO, έδειξαν μια εξωπραγματικά κακή εικόνα, που ακόμα και οι πρωταγωνιστές θέλουν να ξεχάσουν. Η σειρά χρηματοδοτήθηκε κανονικά, το casting των ρόλων έγινε από την αρχή και ένας νέος πιλότος γυρίστηκε ξανά.
Ναι, οκ, τι σημαίνει όμως πιλότος;
Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος πως δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός στο πρώτο επεισόδιο κάθε τηλεοπτικής σειράς.
Μία θεωρία είναι ότι οι πιλότοι στην τηλεόραση ονομάζονται έτσι επειδή λειτουργούν ως το θεμέλιο και τον οδηγό για τα επόμενα επεισόδια της σειράς, με την ίδια λογική που και ένας πιλότος οδηγεί ένα αεροσκάφος.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι επειδή λέμε για τις σειρές ότι προβάλλονται «στον αέρα» της τηλεόρασης, ο ο πιλότος είναι το επεισόδιο που η εκάστοτε σειρά «απογειώνεται». Είναι επίσης αρκετά πιθανό να είναι συγγενής όρος με τα «πιλοτικά προγράμματα», αυτά δηλαδή που εκτελούν οι επιστήμονες για να διαπιστώσουν αν μια ευρείας κλίμακας μελέτη θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πολλοί και διαφορετικοί πιλότοι
Υπάρχουν οι premise pilots, αυτά δηλαδή, τα επεισόδια που κάνουν την εισαγωγή στους χαρακτήρες και την πλοκή της κάθε σειράς. Υπάρχουν επίσης τα backdoor pilots, που αναπτύσσουν μια έξτρα ιστορία ενός χαρακτήρα που ήδη υπάρχει σε προβαλλόμενη τηλεοπτική σειρά, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για να παραχθεί spin-off πρόγραμμα.
Ένα παράδειγμα τέτοιου πιλότου ήταν το επεισόδιο Enemies της σειράς «Παντρεμένοι με Παιδιά», που προσπάθησε να αναπτύξει μια ιστορία με αντίζηλα ζευγάρια, κάτι σαν αντίθεση στη σειρά Friends (ναι, τα γνωστά Φιλαράκια). Η ιδέα αυτή δεν προκάλεσε έντονο τηλεοπτικό ενδιαφέρον, και εγκαταλείφθηκε.
Οι «πιλότοι χωρίς δέσμευση» (put pilots) είναι τα τηλεοπτικά επεισόδια που προβάλλονται χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι θα εγκριθούν και θα συνεχίσει η παραγωγή της εκάστοτε σειράς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.