Τα πρώτα χρόνια των μνημονίων στην Ελλάδα, πριν από μία δεκαετία και πλέον, μία από τις κινήσεις της τότε συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, που είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μέσα σε μία ημέρα. η κυβέρνηση επικαλούμενη το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» έριξε μαύρο στη δημόσια τηλεόραση προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός νέου φορέα.
Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, το σήμα των καναλιών της ΕΡΤ αλλά και εκείνων που φιλοξενούσε στις συχνότητές της χάθηκε, «έπεσε μαύρο», βάζοντας μία (άνω, όπως αποδείχθηκε) τελεία σε μία διαδρομή τεσσάρων δεκαετιών, των κρατικών καναλιών. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται πλέον στην κυβέρνηση, η ΕΡΤ επαναλειτούργησε.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για "ιερές αγελάδες"»
Στις 11 Ιουνίου 2013, ο αρμόδιος υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου -από τον οποίο η ΕΣΗΕΑ ζήτησε να καταθέσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα- ανακοίνωσε πως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοί της θα απολύονταν.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κεδίκογλου εκείνη την ημέρα, χαρακτήρισε θύλακα αδιαφάνειας την EPT και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.
Ουσιαστικά η ΕΡΤ ήταν η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία είχε αποφασιστεί να «μπει λουκέτο», στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
«Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Οπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.
Οταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η EPT, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα...» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.
Έπεσε «μαύρο» στην ΕΡΤ
Οι εργαζόμενοι έκαναν από την πρώτη στιγμή κάλεσμα στον κόσμο για να τους στηρίξει και στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκατοντάδες κόσμου που διαμαρτυρόταν τόσο για την ΕΡΤ όσο και για συνολικά τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Αργά το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου, τα ΜΑΤ πήραν εντολή να... βοηθήσουν στη διακοπή του σήματος από τους πομπούς ενώ υπήρξε επέμβαση για στο Μέγαρο.
Το αναλογικό σήμα διεκόπη στις 22:54, το ψηφιακό στις 23:12 και το ραδιοφωνικό στις 23:22. Μαζί διεκόπη το σήμα και άλλων τηλεοπτικών καναλιών που χρησιμοποιούσαν τους ίδιους αναμεταδότες. Χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές υπηρεσίες, κάποια γραφεία και άλλους χώρους που δεν είχαν κλείσει ακόμα, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνέχισαν τις εκπομπές τους μέσω διαδικτύου.
Την επόμενη ημέρα «κατέβηκαν» και οι ιστοσελίδες της EPT, ενώ την ίδια στιγμή άρχισε να αναμεταδίδεται από άλλους διαδικτυακούς τόπους η ΕΡΤ LIVE, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κτίριο της και συνέχισε την εκπομπή ραδιοφωνικού, τηλεοπτικού και διαδικτυακού προγράμματος.
Τους επόμενους μήνες έγινε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου στη Μεσογείων, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τερματίζουν την επί πέντε μήνες εκπομπή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο. Μια μειοψηφία των εργαζόμενων της ΕΡΤ συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από το εγχείρημα της ΕΡΤ Open, η οποία συνέχισε τηλεοπτικές εκπομπές από τις συχνότητες της ΕΤ3 και ραδιοφωνικές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Αντιδράσεις και αποχώρηση ΔΗΜΑΡ
Ενα μεγάλο κομμάτι της πολιτικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η ΔΗΜΑΡ που ήταν κυβερνητικός εταίρος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αντέδρασαν έντονα στην επόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου 2013, η Δημοκρατική Αριστερά, αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επικαλούμενη ως αιτία τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Από την ΕΡΤ στη ΔΤ και στη ΝΕΡΙΤ
Έναν μήνα αργότερα, άρχισε να λειτουργεί ο μεταβατικός φορέας, μετά από το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) που εξέπεμψε από ιδιωτικό στούντιο στην Παιανία. Ανάμεσα στις αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν και των δημιουργών σειρών, ταινιών ή εκπομπών που μετέδωσε αρχικά η ΔΤ, ζητώντας να μην προβάλλεται η δουλειά τους.
Στις 4 Μαΐου 2014 και ώρα 18:00 το απόγευμα, το λογότυπο της «Δημόσιας Τηλεόρασης» αντικαταστάθηκε στις οθόνες από αυτό της ΝΕΡΙΤ που αποτέλεσε τον... επίσημο διάδοχο της ΕΡΤ. Λειτουργούσε τρία τηλεοπτικά κανάλια (ΝΕΡΙΤ 1, ΝΕΡΙΤ Plus και ΝΕΡΙΤ HD) καθώς και πέντε ραδιοφωνικούς σταθμούς (Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos και την περιφερειακής εμβέλειας ΝΕΡΙΤ Μακεδονίας 102 FM). Όλοι οι τομείς δραστηριότητας της ΝΕΡΙΤ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) έκλεισαν στις 11 Ιουνίου 2015 και τους διαδέχτηκαν οι αντίστοιχοι της ΕΡΤ.
Στις 11 Ιουνίου του 2015 -δύο ακριβώς χρόνια μετά από το κλείσιμο- πραγματοποιήθηκε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την επανεμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες των καναλιών ΕΤ1, ΝΕΤ, που επανήλθαν στις ονομασίες που διατηρούσαν την περίοδο 1982-1987 σε ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD, καθώς και την επανεκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ Σπορ, Φωνή της Ελλάδας, Kosmos 93.6, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 και των 19 περιφερειακών σταθμών της. Λίγες ημέρες αργότερα άρχισε να λειτουργεί εκ νέου και η ΕΡΤ3.
Πολιτικές καριέρες...
Η περίοδος που παρέμεινε κλειστή η ΕΡΤ, αποτέλεσε πεδίο ανάδειξης πολιτικών που τα επόμενα χρόνια βρέθηκαν σε κυβερνητικά σχήματα. χαρακτηριστική είναι άλλωστε η εικόνα της Ραχήλ Μακρή να έχει σκαρφαλώσει -με τη βοήθεια του Δημήτρη Στρατούλη- στα κάγκελα της εισόδου του Ραδιομεγάρου. Δίπλα της μεταξύ άλλων βρισκόταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τις δύο κυρίες να είναι εκείνη την περίοδο, βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ.
Το 2018 -με τον Διονύση Τσακνή στην προεδρεία- δημιουργήθηκε το μνημείο «Μνήμες και χρέος» κατά του «μαύρου» στην ΕΡΤ. «Στο μνημείο «Μνήμες και χρέος», θα τοποθετηθεί μοναδικό έργο αποτύπωσης του αγώνα, φιλοτεχνημένο από τον αλληλέγγυο της ERTopen, διεθνώς αναγνωρισμένο γλύπτη Κυριάκο Ρόκο που αφιλοκερδώς προσφέρθηκε να δημιουργήσει. (...) Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επιβουλεύεται το δικό μας μέλλον και τη λειτουργία της ΕΡΤ, δεν επιτρέπουμε σε κανένα να βάζει «μαύρο» στη δημοκρατία και στις ζωές μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η ΠΟΣΠΕΡΤ.
(Οι χρονολογικές πληροφορίες είναι από τη wikipedia)
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.