Μενού
Gym Show
Ο 23χρονος Χρήστος Χολίδης στο Gym Show | Star Channel
  • Α-
  • Α+

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν των ριάλιτι της ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας, συναντάμε σκηνές και concept που κάνουν το Survivor να μοιάζει με παιδικό σταθμό -και τον Κούρτογλου του Master Chef με καλοσυνάτο αρχάγγελο.

Υπήρξαν εποχές που ο σεξισμός γίνονταν ζητούμενο, ενώ η βία και ο τσαμπουκάς επιβραβεύονταν στο τέλος με χρηματικό έπαθλο. 

Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα έχουν αλλάξει, σύμφωνα και με τις αντιλήψεις της εποχής. Όμως, η εμφάνιση του νέου ριάλιτι του Open με το σεμνό τίτλο TV Queen, εκθέτει πρώτα απ' όλους τον ίδιο τον χώρο της τηλεόρασης και τις αξίες του και ουσιαστικά εμπλουτίζει την παρακάτω λίστα με τα χειρότερα ριάλιτι της ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας.

Gym Show, Star (2002)

Το γεγονός ότι κόπηκε άρον άρον, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξή του δείχνει ότι η ιδέα του Star να παρουσιάσει το δικό του ριάλιτι με τον Χρήστο Φερεντίνο και παίκτες που θα περνούσαν παραγωγικά τοn χρόνο του εγκλεισμού τους, χτίζοντας μύες στο γυμναστήριο, απέτυχε.

Εννοείται πως ένα τέτοιο εγχείρημα στη σημερινή εποχή του political correct δεν θα έστεκε ούτε ως φευγαλέα ιδέα. Όχι πως στην εποχή του, βρήκε την έστω ελάχιστη ανταπόκριση. Κόπηκε υπό την απειλή και του ΕΣΡ, αφήνοντας πίσω του την ανάμνηση του 23χρονου τότε Χρήστου Χολίδη.

Mission, ANT1 (2003)

Μόλις μία σκηνή ενός από τους πολλούς μεγάλους καβγάδες του Missionαν δει κανείς σήμερα, θα απορήσει πώς είναι δυνατόν να προβαλλόταν η πιο απεχθής μορφή τσαμπουκά και βίας στο prime time της ελληνικής τηλεόρασης. Κι όμως!

Εικοσιένα χρόνια πριν, ο ΑΝΤ1 παρουσίασε ένα action reality, με τον μετρ Αντρέα Μικρούτσικο και παίκτες απομονωμένους στο βουνό, οι οποίοι έπρεπε να φέρουν σε πέρας τις πλέον ανόητες αποστολές, όμως περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους με καβγάδες που δεν έχουν τηλεοπτικό προηγούμενο.

Μπουνιές, κλωτσιές, φωνές, αγοραίες ύβρεις, παίκτες που φυγαδεύονταν κι ένας καβγάς, που γράφτηκε ανεξίτηλα στις χειρότερες στιγμές της τηλεοπτικής ιστορίας, κατέληξαν στην ανάδειξη ενός νικητή, που ακούστηκε ξανά κάποια χρόνια μετά -όταν κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το πάρτυ, Mega (2003)

Το 2003 ήταν η χρονιά του Fame Story, του The Wall και του πρώτου Survivor. Τα ριάλιτι βρίσκονταν στο αποκορύφωμα τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κάθε ακρότητας, όπως το Mission του ΑΝΤ1 και το Bar του Mega.

Το Bar ήταν η συνέχεια του Πάρτι, με παρουσιάστρια την Κατερίνα Λάσπα. Αποτυχημένο από όποια άποψη κι αν το δεις, έμεινε στα πολύ χαμηλά της τηλεθέασης, προσφέροντας στο κοινό μόνο ανούσιους τσαμπουκάδες, βρισιές και αντικείμενα που εκτοξεύονταν σαν πολεμοφόδια. 

Big mother, ANT1 (2005)

Έξι χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου “Big Brother”, ο ΑΝΤ1 αποφασίζει να βάλει στο παιχνίδι και την Ελληνίδα μάνα σε ένα ανεκδιήγητο ριάλιτι που παρουσίασε η Τατιάνα Στεφανίδου, το οποίο ευτυχώς για όλους έχει παντελώς ξεχαστεί. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, οι παίκτες είχαν μαζί και τις μαμάδες τους, ενώ σε ρόλο «σκοτεινού συνεργάτη» ήταν ο Κλεάνθης του “The Wall”...

Show Sexy, Alpha (2008)

Το καλό σχετικά με το ριάλιτι που παρουσίασε το 2008 ο Alpha είναι ότι κράτησε μόλις μερικές εβδομάδες και ξεχάστηκε πολύ πιο σύντομα.

Αν ψάξουμε την αποθέωση του σεξισμού, θα τη βρούμε σε ένα από τα ελάχιστα αποσπάσματα που υπάρχουν στο Youtube ενός ριάλιτι σόου,που φιλοδοξούσε να αναδείξει τον πιο σέξι άντρα και την πιο σέξι γυναίκα με παρουσιαστή τον Κώστα Σόμμερ και κριτές τους Ηλία Ψινάκη, Νίκη Κάρτσωνα και Ηλία Πανταζόπουλο. 

Aγρότης Μόνος Ψάχνει, Alpha (2009)

Άλλο ένα concept το οποίο ευτυχώς ξεχάστηκε γρήγορα, δυστυχώς, όμως, άφησε πίσω του «απογόνους». Το 2009 ο Alpha, με παρουσιάστρια τη Σίσσυ Χρηστίδου, φέρνει ένα βουκολικό νυφοπάζαρο στις τηλεοπτικές μας οθόνες, στο οποίο επίδοξες νύφες, καλούνται να αποδείξουν στην πράξη πόσο έτοιμες είναι να ακολουθήσουν και να κατακτήσουν τον αγρότη της ζωής τους -σφουγγαρίζοντας, μαγειρεύοντας κι έχοντας πάντα μια καθαρή και σιδερωμένη αλλαξιά για τον καλό τους.

Ευτυχώς οι καιροί άλλαξαν. Δυστυχώς, ακόμα δεν είχαμε δει το Bachelor. 

Survival secret, Epsilon (2017)

Αλησμόνητο, σαν έργο τέχνης που δεν εκτιμήθηκε στην εποχή του. Τον Σεπτέμβριο του 2017, το τότε Epsilon παρουσιάζει τη δική του, εγχώρια εκδοχή του Survivor (που «έσκιζε»).

Πρόκειται για ένα ριάλιτι «επιβίωσης» με παρουσιαστή τον Κώστα Σόμμερ, το οποίο είναι γυρισμένο στην παραλία της Κουρούτας, με τους παίκτες «απομονωμένους» σε μια περιοχή με φιλόξενα σπίτια, wi-fi, delivery και καντίνα στα 100 μέτρα. Πραγματικά υπέροχο, τουλάχιστον ως σύλληψη. 

Game of Love, ΑΝΤ1 (2018)

Κάποτε το τηλεοπτικό κοινό μπορεί και να σοκάρονταν και μόνο στη θέα μιας κλειστής πόρτας μπάνιου (πίσω από την οποία βρισκόταν η Στέλλα Μπεζαντάκου) στο ριάλιτι Bar του Mega. Το Game of Love του ΑΝΤ1 ήρθε για να απλοποιήσει τα πράγματα και να ρίξει τις κλειστές πόρτες.

Συστήθηκε ως «παιχνίδι σχέσεων», έταξε «ερωτισμό στο φουλ» και εξελίχθηκε σε κακοπαιγμένη μεξικάνικη σαπουνόπερα. Παίκτες έβγαιναν ραντεβού, περνούσαν από ανόητες αποστολές, τσακώνονταν και άλλαζαν ταίρια στο κρεβάτι, μέχρι που το ΕΣΡ ξεκίνησε τα πρόστιμα και το ευγενές θέαμα ολοκληρώθηκε. 

The Bachelor, Alpha (2020)

Μια που αναφερθήκαμε σε κακοπαιγμένη μεξικάνικη σαπουνόπερα, το Bachelor ήρθε στις οθόνες μας το 2020, ουσιαστικά για να δείξει ότι ο συνδυασμός ριάλιτι και σεναρίου, καταλήγει σε κακοπαιγμένη σαπουνόπερα, χωρίς καν να είναι σαπουνόπερα, αλλά περισσότερο «Οικογενειακές Ιστορίες».

Σε ένα εκ προοιμίου προσβλητικό concept, ένας γοητευτικός εργένης, διάλεγε ταίρι, ύστερα από διαδοχικά ραντεβού και παθιασμένα φιλιά, κάθε φορά με διαφορετική υποψήφια. Στημένο, ψεύτικο και ρομαντικό όσο σκληρή ήταν η επιβίωση για τους «survivals» της Κουρούτας, είχε παρόλα αυτά και δεύτερο κύκλο, με τον Αλέξη Παππά στη θέση του Παναγιώτη Βασιλάκου.

Love Island, ΣΚΑΪ (2022)

Θέση σε αυτή τη λίστα, θα μπορούσε να έχει το συστηνόμενο ως «κοινωνικό πείραμα» Power of Love του ΣΚΑΪ με τη Μαρία Μπακοδήμου, που ήταν σαν ένα Big Brother (όπου όλοι ή θα κάθονταν βαρεμένοι στον καναπέ ή θα έπαιζαν αλευροπόλεμο), με τη διαφορά ότι οι συμμετέχοντες έπρεπε να βρουν και ταίρι (μες στη βαρεμάρα τους).

Το Love island όμως, ήρθε για να τερματίσει το είδος, με κανόνες που επέβαλλαν στα ζευγάρια να κοιμούνται μαζί από το «χαίρω πολύ» και να είναι απαραιτήτως είτε ζευγαρωμένοι είτε αποχωρήσαντες.

Αποτέλεσμα; Μια απεγνωσμένη, στημένη και ψεύτικη ανταλλαγή συντρόφων, που ευτυχώς μας αποχαιρέτησε εσπευσμένα.

TV Queen, Open (2024) 

Και φτάνουμε αισίως στο σήμερα και στη νέα δημιουργική απόπειρα του Open στο χώρο του ριάλιτι-τάλεντ σόου, που έχει ως στόχο να αναδείξει τις επόμενες «βασίλισσες» της τηλεόρασης, ανάμεσα από παίκτριες η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καμία προετοιμασία και κανένα εφόδιο για να παρουσιάσει ειδήσεις, μαγκαζίνο, δελτίο καιρού ή τηλεπαιχνίδι. 

Οι εποχές του trash επανέρχονται στη μνήμη, όταν οι επίδοξες TV queens τσακώνονται -καθημερινά- για την καθαριότητα στο μπάνιο και τις σερβιέτες ή όταν βρίσκονται απέναντι σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων όπως «από πού ήταν ο Ναπολέων;» και απαντούν «από τη Νάπολι» και «ποιος ήταν ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας;» και η απάντηση είναι «ο Σουλεϊμάν». 

Μόνο που εδώ το θέαμα δεν έχει καν την ειλικρίνεια του αυθεντικού trash, εδώ οι διαγωνιζόμενες, ασχέτως αν δεν μπορούν να συντάξουν μια σωστή πρόταση, βρίσκουν ενθάρρυνση στο όνειρο ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι νέες βασίλισσες της τηλεόρασης, χωρίς ιδιαίτερο κόπο - ούτε λόγο.  

Εδώ το fake έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που επίδοξη TV Queen, απευθύνεται στον πρωθυπουργό για να του εκφράσει πόσο της αρέσει το βλέμμα του και πόσο θα ήθελε να του κάνει μια έκπληξη στο σόου για να μπορέσουν να τα πουν από κοντά, να μιλήσουν και για πολιτική και εκτός πολιτικής - καρδούλα.

Το νέο – βγαλμένο από τα παλιά ριάλιτι είναι αυτοδικαίως η πλέον πρόσφατη προσθήκη της συγκεκριμένης λίστας, τουλάχιστον μέχρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί το σπίτι του TV Queen ώστε να μιλήσει για πολιτική με μια παίκτρια που στην ερώτηση «τι πολίτευμα έχει η Ελλάδα;» απάντησε με ερωτηματικό «δημοκρατικό;».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.