Ο θρύλος της γαστρονομίας Andoni Luis Aduriz είναι καλεσμένος στην τρίτη -και τελευταία- φάση του μεγάλου τελικού του MasterChef, με τη Χριστίνα Χριστοφή και τον Λευτέρη Ζαφειρόπουλο να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου ένας από τους δύο να κερδίσει τον διαγωνισμό. «Να υποδεχθούμε τον chef και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Mugaritz», δύο αστέρια Michelin, Andoni Luis Aduriz», ακούγεται να λέει στο trailer ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος και οι παίκτες χειροκροτούν.
Ο Andoni Luis Aduriz θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο επιδραστικούς σεφ της εποχής μας. Ήταν πάντα προσηλωμένος στη δημιουργικότητα, την καινοτομία και τη διεπιστημονική κουζίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του εστιατορίου Mugaritz, του οποίου είναι και ο ιδιοκτήτης. Αυτή η συνεχής αναζήτηση και εξερεύνηση τον έχει οδηγήσει να ξεπεράσει τα όρια του καθιερωμένου, να διευρύνει τα όρια της γαστρονομίας. Θεωρήθηκε ένας από τους 100 πιο δημιουργικούς ανθρώπους στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Ο Aduriz έχει μια διεπιστημονική στάση, προωθώντας την καινοτομία στην κουζίνα και στους πιο διαφορετικούς τομείς. Ο ιδρυτικός προστάτης του Βασκικού Κέντρου Μαγειρικής, οι διαλέξεις του σε φόρουμ όπως το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το MIT, η συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Innobasque και η θέση του ως μέντορα καινοτομίας και δημιουργικότητας στο Μαδριλένικο Μαγειρικό Campus (MACC) αντικατοπτρίζουν την κλίση τόσο του Aduriz όσο και του Mugaritz να διαδώσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στον τομέα της δημιουργικότητας στους οργανισμούς, την υγεία, τις αντιλήψεις και το φαγητό του μέλλοντος.
Ο Andoni Luis Aduriz γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν το 1971, μια πόλη στην καρδιά της βασκικής γαστρονομίας. Ξεκίνησε τις μαγειρικές του σπουδές, αλλά μετά από ένα όχι εντελώς επιτυχημένο εγχείρημα στον ακαδημαϊκό κόσμο, ο νεαρός Andoni άρχισε να εκφράζεται μέσω των γεύσεων και των υφών. Στη συνέχεια, ο Andoni ανέπτυξε την εκτίμησή του τόσο για τη νέα βασκική κουζίνα όσο και για τα τοπικά προϊόντα. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, πήγε στην Καταλονία για να εργαστεί στο El Bulli, το σπίτι ενός από τους πιο διάσημους σεφ στον κόσμο, του Ferran Adrià. Αυτή η εμπειρία του άνοιξε έναν κόσμο δυνατοτήτων.
Το 1998, ο Aduriz ξεκίνησε μόνος του το πιο ριψοκίνδυνο και ικανοποιητικό έργο του: Το Mugaritz, το οποίο έχει αναγνωριστεί με 2 αστέρια Michelin από το 2006.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.