Μενού
first-dates-star
First Dates - Star | @First Dates GR
  • Α-
  • Α+

Η Χριστίνα Κατσαντώνη προσπαθεί να βρει το νόημα πίσω από το πιο πρόσφατο εγχώριο τηλεοπτικό προϊόν, που θέλει(;) να βοηθήσει τον κόσμο να ερωτευτεί. Με τη βοήθεια κοκτέιλ με την κωδική ονομασία «Υγρό Φιλί».

Ο ρομαντικός καλογυμνασμένος μπάρμαν, ο οποίος σερβίρει το λεμονάκι στο κοκτέιλ με προσήλωση πυρηνικού επιστήμονα που αφοπλίζει ατομική βόμβα, καλείται να απαντήσει στην ερώτηση, που θέτει η παρουσιάστρια: «Τάσο, πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά;». «Πώς γίνεται να μην πιστεύω;» απαντάει καλόκαρδα. «Σε αυτό το περιβάλλον τα πάντα μπορεί να συμβούν…».

Και κάπως έτσι ξεκινά το First Dates, το πλέον πρόσφατο τηλεοπτικό προϊόν γνωριμιών, με στόχο τον έρωτα. Ο θεατής δεν δικαιούται να έχει παράπονο, οι άνθρωποι μας προετοίμασαν. Τα πάντα μπορεί να συμβούν, εκτός από το να ξεφύγει το λεμονάκι στο κοκτέιλ - ο κόσμος κρέμεται απ’ αυτό άλλωστε.

Η Μορτίσια Άνταμς του έρωτα

Στο First Dates υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες. Ένας από αυτούς λέει ότι η παρουσιάστρια Ζενεβιέβ, με μαλλί και μακιγιάζ Μορτίσια Άνταμς, πρέπει να μιλά συνεχώς για έρωτα, να μοιράζει «αστερόσκονη» στα ζευγάρια και να τους στέλνει καρδούλες.

Επίσης, σε κάθε επεισόδιο, απαραίτητο είναι να ενθουσιάζεται όταν βλέπει ένα ζευγάρι να τρώει μαζί την ίδια πάστα, επαναλαμβάνοντας με το απαραίτητο λίγωμα (που θα δικαιολογούνταν μόνο αν έτρωγε κι αυτή από την πάστα, που δεν...): «Αχ αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου, δεν μπορώ, δεν μπορώ, πραγματικά, δεν μπορώ, δηλαδή, έλααα, δεν μπορώωω».

Αγαπημένη της συνήθεια είναι οι φιλοσοφικοί διάλογοι με τον ρομαντικό και καλογυμνασμένο μπάρμαν για τον έρωτα και σήμα κατατεθέν της οι 15ποντες πλατφόρμες, που κόβουν τη φόρα σε κάθε υποψήφιο «γαμπρό» κάτω του 1.90 μ. μόλις τη συναντά. Δεν πειράζει, όμως, του στέλνει καρδούλες και αστερόσκονη και τον αποζημιώνει.

Τα ζευγάρια

Τα ζευγάρια στο First Dates έχουν συνήθως απλά γούστα. Δεν έχουν πρόβλημα, αρκεί «να μην είναι Σκορπιός». Άλλος θέλει τη σύντροφο «τουλάχιστον 20 χρόνια μικρότερή μου» κι άλλη «προτιμώ τους ποδοσφαιριστές, αλλά δεν έχω πρόβλημα και με ένα άλλο επάγγελμα…».

Στο First Dates, μέχρι στιγμής έχουμε δει υποψήφια ζευγάρια που φτιάχτηκαν για να τα βρουν μεταξύ τους, κι ακόμα περισσότερα που διασταυρώνουν τους δρόμους τους μόνο και μόνο για να βρει λόγους το φιλοθεάμον κοινό να παρακολουθεί τα επεισόδια.

Τα ζευγάρια αυτά απολαμβάνουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αντιστοιχούν, τρώγοντας το φιλέτο τους και ανταλλάσσοντας αντί για ρομαντικά λόγια, προσβολές και διαλόγους τύπου «η τελευταία σου σχέση πότε ήταν; - Δεν θυμάμαι, έχει περάσει πολύς καιρός – Φαίνεται...» και ατάκες τύπου «πόσο χρονών είσαι, 59; Και δεν έχεις παντρευτεί ποτέ; Τι πρόβλημα έχεις;», «μυρίζεις νεκρό πτώμα, χαχά!», «χάρηκα πολύ που σε γνώρισα που λέει ο λόγος κι ελπίζω να μην τα ξαναπούμε»...

Υπάρχουν βεβαίως και ζευγάρια, που αποθεώνουν το φλερτ με κορυφαία - στιγμή φλερτ, το διάλογο: Εκείνη: «Θες να σου δείξω τι φοράω από κάτω;». Εκείνος (σκύβοντας κάτω από το τραπέζι): «Κοιτάω αν έχεις πουλί». Εκείνη (ξαφνιασμένη): «Πουλί;». Εκείνος: «Και καλά μήπως είσαι αγόρι». Εκείνη: «Αυτό θα το ανακαλύψεις μετά…». (Μα πόσο ρομαντικό!..)

Ο καλογυμνασμένος μπάρμαν και οι σερβιτόρες

Οι σερβιτόρες του First Dates, από καιρού εις καιρόν παρεμβαίνουν στα τραπέζια με καίριες ερωτήσεις τύπου «το ραντεβού πάει ακάθεκτα καλά, έτσι;» και εκστασιάζονται όταν ακούνε να συμβαίνουν συμπτώσεις, όπως η αποκάλυψη ότι σε ένα ζευγάρι και εκείνος και εκείνη έβγαζαν φρονιμίτη - σαφές δείγμα ότι το σύμπαν είχε συνωμοτήσει υπέρ του έρωτά τους.

Πυλώνας της εκπομπής φυσικά, ο ρομαντικός και καλογυμνασμένος μπάρμαν, ο οποίος κάνει ζογκλερικά με τα μπουκάλια - βγαλμένα από τον κόσμο του Τομ Κρουζ το 1988 στο «Κοκτέιλ» - και σερβίρει κοκτέιλ «για τολμηρούς» με τίτλους, όπως «Υγρό φιλί».

Η απόρριψη

Το τέλος κάθε επεισοδίου φέρνει την ώρα της κρίσης, τη στιγμή που ο καθένας πρέπει να απαντήσει αν θα ξαναέβγαινε ραντεβού με τον άλλο. Κάτι που η εκπομπή χειρίζεται κομψά, ως ορίζει η τηλεοπτική κομψότητα.

Οι υποψήφιοι απαντούν ο ένας μπροστά στα μούτρα του άλλου και σε περίπτωση που κάποιος απορριφθεί, έρχεται το ερώτημα της ρεπόρτερ «τώρα που εσύ θέλεις να βγεις μαζί του κι αυτός δεν θέλει, πώς αισθάνεσαι;». Η κατάληξη στο κλάμα της απορριφθείσας, έρχεται να υπενθυμίσει πως αυτό που βλέπουμε είναι ένα - ενίοτε σκληρό - ριάλιτι.  

Το δια ταύτα

Κάποτε στην τηλεόραση, υπήρχε το «Ραντεβού στα τυφλά» με τη Βάσια Τριφύλλη, που σημείωνε ρεκόρ τηλεθέασης στις αρχές της δεκαετίας του '90. Αργότερα ήρθε η περίοδος του trash με εκπομπές τύπου «Χρυσό κουφέτο» και αποκορύφωμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το «Ζευγάρι της χρονιάς» με τη Σία Λιαροπούλου.

Σήμερα διανύουμε την εποχή των ριάλιτι, που καλούν τους ανθρώπους να βρουν το ταίρι τους και να βγάλουν και το κατιτίς τους, άλλοτε σε ένα σπίτι (Power of love), σε μια βίλα (Game of love), πριν από μερικούς μήνες σε ένα ειδυλλιακό νησί (Love island). Το κοινό συμπέρασμα κάθε τέτοιας προσπάθειας; Οριστικό και μονολεκτικό: Τζίφος.

Η ιστορία έδειξε ότι σχεδόν κανείς από όσους έχουν πάει στην τηλεόραση για να βρουν τον έρωτα δεν τον βρήκε. Γιατί; Γιατί είτε μιλάμε για τις εκπομπές της δεκαετίας του '90 είτε για την περίοδο της trash TV είτε για τα σημερινά ριάλιτι γνωριμιών, ποτέ δεν ήταν αυτός ο στόχος τους.

Η αισθητική, η εικόνα, η προσέγγιση έχουν αναβαθμιστεί ριζικά στην περίπτωση του First Dates, που κατέρριψε στερεότυπα, παρουσιάζοντας και το πρώτο ραντεβού μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού (στο highlight της μέχρι στιγμής πορείας του).

Στο βάθος, όμως, τα κίνητρα των εκπομπών του είδους παραμένουν αναλλοίωτα. Όπως η ιστορία έχει δείξει, ζητούμενο πάντα είναι το αντίθετο του φλερτ, το ξενέρωμα, το ακραίο, το γραφικό, αυτό που αύριο μπορεί να γίνει viral. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκεται κάτω από στρώματα αστερόσκονης, άπειρες καρδούλες και - υγρά - φιλάκια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.