Μενού
Εστιατόριο Delta
Εστιατόριο Delta
  • Α-
  • Α+

Αρκετά μακροσκελής είναι η φετινή λίστα Michelin για την Αθήνα. Μέσω του οδηγού, οι «πράκτορες» του ομίλου επιδιώκουν να αφυπνήσουν το κοινό σε γαστρονομικούς θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από τη μύτη τους. Πόσο όμως θα μας κοστίσει να βιώσουμε αυτές τις εμπειρίες;

O παγκοσμίου κύρους ταξιδιωτικός οδηγός ξεχώρισε 31 εστιατόρια, 11 από τα οποία αποτελούν mainstays από προηγούμενες χρονιές, με ονόματα όπως του Έκτορα Μποτρίνι, του Λευτέρη Λαζάρου και του Άγγελου Λάντου.

Παρακάτω εξερευνούμε πόσο θα μας κόστιζε ένα τραπέζι σε καθένα από τα «αστέρια» των Αθηνών. Φιλική συμβουλή, κλείστε τραπέζι για έναν και αν σας ρωτήσει το ταίρι σας επικαλεστείτε... επαγγελματικό ραντεβού.

Σημείωση: Όλες οι τιμές είναι χωρίς κρασί ή ποτό.

Πόσο κοστίζουν οι πολυτελείς παρασκευές

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, οι περισσότερες προσθήκες της λίστας μοστράρουν απαγορευτικές τιμές, αλλά αξίζουν ως μεμονωμένες εμπειρίες ζωής:

Botrini's

Το ελληνοϊταλικό του διαβόητου Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι συνοψίζει κομψά τη μεσογειακή κουζίνα στο μενού του.

Πέρα από τα συνηθισμένα περιλαμβάνει επιλογές vegan, vegeterian καθώς και προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ένα γεύμα στο Botrini's θα σας κοστίσει από 90 έως 120 ευρώ.

Hytra

Το Hytra δεσπόζει στην ταράτσα της Στέγης Ωνάση, με υπέροχη θέα που βλέπει την Ακρόπολη και την Πλάκα.

Σε πολύ πιο προσιτά επίπεδα, το μενού επικεντρώνεται στην ελληνική κουζίνα με παρονομαστή την υγιεινή διατροφή, με τιμές από 90€ - 130€.

Varoulko

H «χρυσοποίκιλτη» ψαροταβέρνα του Λευτέρη Λαζάρου κρέμεται στην ακροθαλασσιά του γραφικού Μικρολίμανου στον Πειραιά. Διαθέτει ένα μεσημεριανό μενού γευσιγνωσίας με 6 πιάτα θαλασσινών τα οποία εκθειάζουν οι επισκέπτες.

Για ένα χορταστικό γεύμα στο Varoulko θα διαθέσετε κάτι κοντά στα 100 ευρώ.

 

The Zillers

Το παλαιο-αθηναϊκό Zillers είναι κρυμμένο στα στενά του Μοναστηρακίου, στην οδό Μητροπόλεως. Αν το όνομα σας θυμίζει κάτι, είναι επειδή στεγάζεται στο πρώην σπιτικό του εμβληματικού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που βρίσκεται πίσω από πολλά αριστουργηματικά κτήρια της Αθήνας. Το εστιατόριο διαθέτει δύο μενού 7 πιάτων, ένα πιο οικονομικό στα... 95 ευρώ και άλλο ένα πιο αμαρτωλό στα 125 ευρώ.

Zillers
Zillers

Pelagos

Άλλη μία παραθαλάσσια επιλογή, πιο απομακρυσμένη από τον φόρτο του κέντρου αποτελεί το εστιατόριο του Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη. Αν επισκεφθείτε το Pelagos θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε σε ένα από τα ευρύχωρα τραπέζια του μπαλκονιού του με θέα το πιο... γραφικό κομμάτι της παραλιακής.

Το μενού περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες επιλογές με ελληνικές ρίζες, όπως χοχλιούς βουρβουριστούς με gourmet twist, σεβίτσε μαγιάτικου με μέντα και αρνί με αγριόχορτα και δαμάσκηνα. Όλα αυτά για την τιμή των 120 ευρώ ανά άτομο.

Pelagos στο Four Seasons
Pelagos στο Four Seasons

CTC

Για όσους ψάχνουν κάτι πιο ευέλικτο, σίγουρα θα βρουν αυτό που ψάχνουν στο CTC Urban Gastronomy στον Κεραμεικό. Χωμένο στο αριθμό 15 της οδού Πλαταιών, το CTC προσφέρει ένα πολυσχιδές μενού με highlights τους «λουκουμάδες αχινού», το ριζότο πατάτας με καπνιστό κρόκο αυγού και γεύση παέγιας, και τη σαλάτα με φράουλες, κόκκινο γκρέιπφρουτ και φυστίκια Αιγίνης. Οι τιμές ανά άτομο μπορεί να φτάσουν έως τα 90 ευρώ.

CTC Urban Gastronomy
CTC Urban Gastronomy
CTC Urban Gastronomy
CTC Urban Gastronomy

Σπονδή

Αν μέχρι τώρα πήξατε στο μεσογειακό και στα ψάρια, η Σπονδή, με executive chef τον Arnaud Bignon, έρχεται με προτάσεις... haute cuisine. Από τα έγκατα του Παγκρατίου, σε μία μικρή γοητευτική αυλή πίσω από το Παναθηναϊκό στάδιο, η Σπονδή δίνει μαθήματα απλότητας και κομψότητας, παντρεύοντας το γκουρμέ και την μαγειρική αρτιότητα με την αισθητική της «γειτονιάς».

Το μενού περιλαμβάνει παραλλαγμένα κλασικά της γαλλικής κουζίνας, με παρφέ από φουά γκρα, χτένια με πράσο και konbu, πάπια με βατόμουρο και ποικιλία τυριών. Υπάρχει μενού degustation που ανέρχεται στα 145 ευρώ ανά άτομο, ενώ προσφέρεται και a la carte μενού που έρχεται λίγο φθηνότερα.

Soil

Μία ιδιαίτερη προσθήκη στη λίστα, το Soil περιγράφει την προσέγγισή του ως «γήινη γαστρονομία». Το μόνο εστιατόριο της λίστας που δέχτηκε και Green Star από τον οδηγό για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές του. Βρίσκεται πίσω από το Καλλιμάρμαρο στάδιο στο Παγκράτι, στεγαζόμενο σε ένα υπέροχο και καλοδιατηρημένο νεοκλασικό.

Το φθινοπωρινό μενού του Soil κοστίζει 95 ευρώ ανά άτομο, και προσφέρει ενδιαφέροντα πιάτα όπως ένα «μίνι μπέργκερ» με χέλι, χτένια με εσπεριδοειδή, και μακαρόν με βασιλικό και λεμόνι.

Delta

Κλείνουμε με τι άλλο, το βαρύ πυροβολικό μας στο παγκόσμιο στερέωμα. Για μητροπολιτική πόλη, η Αθήνα δυστυχώς δεν διαθέτει το ανάστημα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως το Παρίσι και η Μαδρίτη, σε ό,τι έχει να κάνει με την κορυφαία γαστρονομία.

Το μόνο μας φωτεινό παράδειγμα αποτελεί το Delta, που φιλοξενείται στον χώρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με δύο αστέρια Michelin συν ένα πράσινο αστέρι.

Το Delta συστήνεται μέσω της σελίδας του ως «Δ», το ελληνικό γράμμα που συμβολίζει την τέλεια ισοροπία. Οι τρείς αρχές του Delta είναι η βιωσιμότητα, η γαστρονομία, και ο πολιτισμός. Στο μενού του συνδυάζει τη μοριακή γαστρονομία με ενισχυμένες γνώριμες γεύσεις και την έκφραση του οικείου στην παρουσίαση των πιάτων.

Όλοι οι πελάτες μιλούν για την ύψιστη γευστική εμπειρία, ενώ εκπλήσσονται από την ποικιλία του γεύματος των 12 πιάτων και τη δημιουργικότητα σε επίπεδο γεύσης και εικόνας.

Ένα γεύμα στο Delta κοστίζει από 200 έως και 400 ευρώ ανάλογα με τις ατομικές προσαρμογές και την επιλογή των κρασιών.

Δείτε επίσης:

Η σιωπή του Αλέξη, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει «Λάμψη», η παρέμβαση Καραμανλή και τα «μαύρα» μαντάτα

Γιώργος Γραμματικάκης: Πέθανε ο σπουδαίος επιστήμονας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Ο πατέρας φέρεται να παραδέχθηκε τη δολοφονία της κόρης του

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.