Μενού
kagkoyras
Ο Στράτος Τζώρτζογλου πρώτο τραπέζι πίστα σε λαϊκό κέντρο. 1999 | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Υπάρχουν κάποιες λέξεις που έχουν «φορεθεί» τόσες χιλιάδες φορές ως ορισμοί - «ομπρέλα» για να περιγράψουν ένα σωρό, διαφορετικά μεταξύ τους, πράγματα, που έχουμε ξεχάσει στ' αλήθεια τι σημαίνουν. Στην περίπτωση μας, η λέξη «κάγκουρας», συχνά απαξιωτική, ή και όχι πάντα, προκαλεί πια σύγχυση ως προς το πραγματικό νόημά. 

Είναι ο Στράτος Τζώρτζογλου, στην εικόνα αυτού του άρθρου, εποχής late 90s, αξύριστος, και με καδένα στο λαιμό, σαν να γύρισε μόλις από δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Αθήνα με το φορτηγό, μια περίπτωση κάγκουρα; Δεν ξέρω, μάλλον. Θα επιχειρήσουμε να βρούμε μια απάντηση. 

Η πλήρης απαξίωση

Αν εμπιστευτούμε την Βικιπαίδεια, «κάγκουρας» είναι ένας πιο ήπιος τρόπος για να αποκαλέσεις ένα άτομο, «μαλάκα». 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η λέξη «κάγκουρας» γεννήθηκε στην Άρτα, και είναι συνώνυμο του «μαλάκα», όπως και οι παρακάτω λέξεις:

  • μινάρας - Πάτρα [και μιναδόρος - Ζάκυνθος
  • γαβανιάρης - Χαλκιδική και γαβανάς - Θάσος
  • κάγκουρας - Άρτα
  • κασμάς - Λέσβος
  • κλαμπάνας - Μεσολόγγι
  • μαλακαρντής - Κάρπαθος
  • ματίτης - Ξάνθη
  • ρούμπος ή ρούμπας - Κάλυμνος
  • τορόλας - Κορινθία
  • ψωλοκοπάνας - Ηλεία

Η εκδοχή του καβουριού

Στο ελληνικό Vice ανακαλύπουμε ένα διαφορετικό υπόβαθρο για τη λέξη «κάγκουρας», που παραπέμπει σε ψάρι! 

Μιλάω φυσικά για το καβούρι, μιας και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναφέρονταν στην αγαπητή υποκουλτούρα με τη λέξη «κάβουρες». Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο τρόπος που περπατούν, με τη μαγκιά και τη ματσίλα να ξεχειλίζει, φέρνει λίγο στα καβουράκια, αλλά εγώ πίστευα ότι τους έλεγαν έτσι επειδή το εν λόγω «κίνημα» είχε ξεκινήσει από την περιοχή Καβούρι, στα Νότια Προάστια.

Τελικά, επικράτησε το γνωστό σε όλους «κάγκουρας» και σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχουν και παρακλάδια στην υποκουλτούρα. Από τον “pai mei” μέχρι τον «πάπια» και τον «καγκουρογκασμά».

Η εκδοχή του Instagram

Τα τελευταία χρόνια, κάγκουρας σύμφωνα με τα social media, είναι ένα άτομο που αγαπά τα «ενισχυμένα» αυτοκίνητα και τις μηχανές, που κάνει ευαγγέλιο το "Get Rich or Die Tryin" του 50 Cent. Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφιέρωμα της LIFO στους κάγκουρες, που περιλαμβάνει παρουσίαση των φημισμένων Drift Hooligans, μιας ομάδας μηχανοκίνητου αθλητισμού, αρχετυπικών μοντέρνων «κάγκουρων, μαθαίνουμε το εξής:

«Ηχητικά συγγενεύει με το καγκουρό, ενώ κάποιοι λένε ότι οι δύο όροι συγγενεύουν και ετυμολογικά. Ότι προέκυψε δηλαδή από τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι νεαροί παρατηρητές μηχανοκίνητων αγώνων χοροπηδούν για να ζεσταθούν, με τα χέρια τους στις τσέπες, τις κρύες νύχτες του χειμώνα.». Στο ίδιο κείμενο, μέλος των Drift Hooligans διακριτικά αποποιείται τον χαρακτηρισμό, περιγράφοντας τον κάγκουρα ως ένα άτομο «μπρουτάλ», χωρίς αισθητική, «αυτός που έχει ένα ηχοσύστημα και βαράει ντάπα-ντούπα σε γειτονιές, σε μαγαζιά και τέτοια. Και ένας ο οποίος δεν ξέρει πώς να φτιάξει ένα αυτοκίνητο. Είτε από θέμα design ή από μοτέρ». Είναι δηλαδή κάτι παρόμοιο με τους χίπστερ, που όταν εμφανίστηκε ο όρος, εκείνοι που άνηκαν στους χίπστερ, δεν ήθελαν να αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιοι;

Υπάρχει όμως και ένας nail artist, o Κωνσταντίνος Κονόμης, που αυτοπροσδιορίζεται ως κάγκουρας. Άρα, το macho lifestyle και οι μηχανές δεν είναι απαραίτητα εργαλεία για να γίνει κανείς κάγκουρας. Σωστά;

Κάγκουρας τελικά, είναι ένας μάγκας, ένας αλητης, με απρόβλεπτη αισθητική, που αγαπάει τις μηχανές και τα γρήγορα αυτοκίνητα, που μπορεί να προκαλεί και λίγο το γέλιο των γύρω του, εκείνων που δεν οικειοποιούνται τον ορισμό, κι ας έχουν παρόμοιες συνήθειες.  Είναι κουλ και όχι τόσο κουλ ταυτόχρονα, και μπορεί να διαβάζει αυτό το άρθρο και να κριντζάρει λίγο. Είναι τελικά, ο Sin boy, ο ιδανικός ορισμός του κάγκουρα; Μάλλον. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.