Μενού
klimatistiko
Κλιματιστικό | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μοιράστηκε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του παθητικού δροσισμού για να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία αυτό το ιδιαίτερα καυτό καλοκαίρι, χωρίς κλιματιστικό.

Όπως αναφέρει στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, η πιο απλή λύση είναι να «Κατεβάζουμε τέντες, ρολά, να κλείνουμε παντζούρια σε κουφώματα τα οποία λιάζονται όλη τη μέρα, για να μπλοκάρουμε την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό του σπιτιού».

Για περισσότερη αποδοτικότητα, πρέπει επίσης να ανοίγουμε όλα κουφώματα για μιάμιση ώρα τη νύχτα, έτσι ώστε να αποφορτιστεί η συσσωρευμένη θερμότητα με τη βραδινή δροσιά.

Μέτρα για δροσερό σπίτι χωρίς κλιματιστικό

Όπως πρότεινε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιπλέον μέτρα για προστασία από τον ήλιο είναι η τοποθέτηση θερμοανακλαστικών ή αντηλιακών μεμβρανών στα τζάμια, οι οποίες μπλοκάρουν έως και το 80% της ακτινοβολίας.

Ακόμα, καλό είναι να βρέχουμε τις απογευματινές ώρες, ή νωρίς το πρωί με νερό βεράντες και μπαλκόνια, καθώς η εξάτμιση του νερού παράγει φυσική ψύξη. Ακόμα, πρέπει να τοποθετούμε τα κλιματιστικά, στατικά ή κινητά, μακριά από συσκευές που παράγουν θερμότητα, όπως ο φούρνος.

Προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης στη χρήση του κλιματιστικού, σύμφωνα με τον ειδικό, Συγκεκριμένα, για να μην «καταπονείται» ο μηχανισμός του, η θερμοκρασία της ρύθμισης δεν πρέπει να ξεπερνά πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου την εξωτερική.

Δηλαδή, αν έξω ο υδράργυρος δείχνει 35 βαθμούς, δεν πρέπει να χαμηλώνουμε το κλιματιστικό κάτω από τους 25. Αναφέρεται δε, πως για κάθε βαθμό ψύξης κάτω από τους 26, η κατανάλωση του κλιματιστικού αυξάνεται κατά 8% με 10%.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέστησε περαιτέρω, τη ρύθμιση του κλιματιστικού στους 26 βαθμούς, και τη χρήση του από κοινού με έναν αριστερόστροφο ανεμιστήρα οροφής.

Όπως λέει, ο ανεμιστήρας αναδεύει τον καθοδικό κρύο αέρα του A/C, μειώνοντας την αισθητή θερμοκρασία του χώρου, και κάνοντας πιο αποτελεσματική την ψύξη.

Τα κόστη στο ρεύμα

Τσουχτερά εμφανίζονται φυσικά τα κόστη του ρεύματος, ειδικά για κλιματιστικά κατώτερης ενεργειακής κλάσης.

Αναφορικά, τον Ιούνιο του 2023, με μέση τιμή κιλοβατώρας 13,36 ευρώ, για κλιματιστικά παλιάς τεχνολογίας 9.000 BTU, λειτουργώντας 12 ώρες τη μέρα, το ρεύμα κόστιζε 57,44 ευρώ.

Αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2024, αυτό το κόστος έχει εκτοξευτεί στα 64,71 ευρώ, μία αύξηση του 12%, με τιμή κιλοβατώρας στα 15,05 ευρώ.

Για όποιον δε πρόκειται να αγοράσει κλιματιστικό, ο ειδικός πρότεινε: «Θα πρέπει να είναι με ενεργειακή σήμανση Α++ με την παλιά σήμανση, ή Α με την καινούργια προδιαγραφή. Τα καινούργια κλιματιστικά είναι όλα Α και πάνω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.