Την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε η Νατάσα Παζαΐτη. Η χειρούργος και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, υποδέχτηκε την Σταματίνα Τσιμτσιλή στο Κέντρο Υγείας Μαστού που έχει δημιουργήσει, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
Η Νατάσα Παζαΐτη συγκινημένη μίλησε για μια στιγμή μετά από χειρουργείο που δεν θα ξεχάσει ποτέ, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές που έπρεπε να αφήνει τα παιδιά της όταν έκανε την ειδικότητά της.
Έστειλε μήνυμα στις γυναίκες με αφορμή τον Οκτώβριο που είναι ο μήνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού: «Θέλω να ζητήσω από τις γυναίκες να φροντίζουν τον εαυτό τους, να μην αμελούν την υγεία τους. Να κάνουν ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός στις γυναίκες και εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως. Όταν μια γυναίκα νικάει τον καρκίνο, κερδίζει στη ζωή».
Η στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ
«Πήρα μέρος σε ένα χειρουργείο μαστεκτομής και δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα της γυναίκας όταν ξύπνησε από την αναισθησία και έβαλε με ταραχή το χέρι της πάνω στο στήθος. Δεν θα ξεχάσω τα δάκρυά της όταν συνειδητοποίησε την απώλεια. Τότε είπα "δεν μπορεί, δεν γίνεται μία γυναίκα να φτάνει στο σημείο να χάσει τον μαστό της από τον καρκίνο". Αμέσως εντάχτηκα στο ιατρείο μαστού της κλινική, υπηρέτησα εκεί όλη την ειδικότητα» ανέφερε με εμφανή τη συγκίνησή της η κ. Παζαΐτη.
Η κ. Παζαΐτη θεωρεί πως όποια γυναίκα υποβάλλεται σε μαστεκτομή πρέπει να προχωρά σε αποκατάσταση: «Στην αρχή δεν γίνονταν αποκαταστάσεις στην Ελλάδα. Ήμουν τυχερή, ήρθε ένας καθηγητής από το Λονδίνο και δίδαξε τις τεχνικές. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε διαφορετικές τεχνικές, εξελίχτηκαν τα υλικά».
Όσο για την απόφασή της να γίνει γιατρός: «έμπνευση ήταν μια καθηγήτριά μου στην Παιδαγωγική που ήταν και γιατρός. Αυτό με είχε μαγέψει και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό. Όταν πήγα στην ιατρική και έφτασα στις κλινικές, με ενέπνευσαν οι ασθενείς, τότε αποφάσισα να γίνω γιατρός. Πώς έφτασα στη χειρουργική; Πάλι μία γυναίκα γιατρός με έβαλε στο χειρουργείο και είδα τη μαγεία του να επεμβαίνεις με τα χέρια σου στο σώμα ενός ανθρώπου και να εκριζώνεις μία νόσο. Το βρήκα συγκλονιστικό».
«Ένας από τους λόγους που ακούμε για περισσότερους καρκίνους είναι επειδή γίνονται περισσότεροι έλεγχοι. Ο καρκίνος γιατί δημιουργείται; Επειδή παύει ένα κύτταρο να λειτουργεί φυσιολογικά. Τώρα γιατί ένα κύτταρο χάνει την φυσιολογική λειτουργία, μπορεί να είναι κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί λόγοι ή τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν στον οργανισμό. Το 85% είναι νέες περιπτώσεις, εμφανίζονται από τυχαίες βλάβες», ανέφερε.
Όσο για τον προληπτικό έλεγχο: «κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο από την ηλικία των 30. Όχι με μαστογραφία αλλά να παρακολουθούνται από εξειδικευμένο γιατρό. Από την ηλικία των 40 ετών επιβάλλεται η μαστογραφία, να γίνεται ετησίως μαζί με κλινική εξέταση και υπέρηχο».
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού
«Το πρώτο πράγμα που ρωτάει μία γυναίκα όταν γίνεται η διάγνωση είναι "πόσο χρόνο έχω". Αυτό είναι λάθος, ο καρκίνος θεραπεύεται πλήρως ειδικά αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να την καθησυχάσουμε. Η δεύτερη ερώτηση είναι "τι θα πω στα παιδιά μου". Επειδή αυτό το άκουσα πολλές φορές, συζήτησα με μία συγγραφέα για το πώς θα μπορούσε μία γυναίκα να μιλήσει για αυτό στα παιδιά της. Δημιουργήθηκε έτσι το βιβλίο "Μια κορδελίτσα που την λέγαν Ιππολύτη". Είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο δάκρυ μίας γυναίκας και το κορδελάκι της πρόληψης. Αυτός ο διάλογος δίνει δύναμη στη γυναίκα και στο τέλος δείχνει μέσα από την ψυχή των παιδιών τη συμμετοχή, την κατανόηση, την αγάπη με την οποία θα περιβάλουν τη μητέρα και πως όλη η οικογένεια, μαζί με τα παιδιά, μπορούν να ξεπεράσουν αυτή την περιπέτεια της υγείας», είπε η Νατάσα Παζαΐτη.
«Μία γυναίκα μητέρα μικρών παιδιών σκέφτεται πως θα χαλάσει την εικόνα της άτρωτης αν νοσήσει αλλά αυτό είναι λάθος. Απεναντίας αυτή η εικόνα γίνεται πιο δυνατή γιατί η γυναίκα είναι η ηρωίδα μάνα, τα παιδιά παίρνουν δύναμη από την ίδια. Είναι δύσκολο είναι να ανακοινώσεις σε μία γυναίκα τον καρκίνο του μαστού, δημιουργεί μεγάλο στρες στον γιατρό. Όμως σαν γυναίκα γιατρός κατανοώ βαθιά και τις αγωνίες μίας γυναίκας που έχει να αντιμετωπίσει μία νόσο και προσπαθώ να την ενθαρρύνω να συνειδητοποιήσει πως ο καρκίνος του μαστού είναι μία μικρή περιπέτεια υγείας που θα την ξεπεράσει και θα την ξεχάσει. Ο ρόλος του γιατρού είναι να στέκεται συμμέτοχος, συνοδοιπόρος και αρωγός», τόνισε.
Η πιο δύσκολη περίοδος
Όσο για τις δυσκολίες στη διαδρομή της προκειμένου να γίνει γιατρός, ενώ είχε δύο μικρά παιδιά απάντησε: «Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν η περίοδος της ειδικότητας που τα παιδιά μου ήταν μικρά και έχασα στιγμές, αισθάνομαι άσχημα για αυτό. Με ρωτούσαν: Μαμά σήμερα θα γυρίσεις σπίτι; εφημέρευα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα που έχουν μεγαλώσει άλλαξαν τα πράγματα, θυμούνται τις θυσίες που έκανα. Είμαι καλό παράδειγμα και μου το συγχώρησαν».
«Δεν έχω επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, Επικοινωνώ με τον κόσμο, είμαι επικεντρωμένη στην επιστήμη μου. Δεν χρειάζομαι δημοσιότητα που έχει να κάνει με την οικογένειά μου» επεσήμανε η Νατάσα Παζαΐτη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.