Ο Στέλιος Παρλιάρος δίνει την απόλυτη συνταγή για μελομακάρονα τραγανά απέξω, μαλακά μέσα. Τα παραδοσιακά σιροπιαστά μελομακάρονα που σερβίρονται με μέλι και μπόλικα καρύδια.
Υλικά για τα μελομακάρονα
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 270 γρ. ηλιέλαιο
- 30 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 20 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ. γ. κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κ. γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα
250 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, για το σερβίρισμα
200-300 γρ. μέλι για το μέλωμα, κατά προτίμηση θυμαρίσιο, ελάτης ή πεύκου
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Το φτιάχνουμε πρώτο για να προλάβει να κρυώσει: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κομμένο πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
- Τοποθετούμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και όλα τα αρωματικά μαζί. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι και προσθέτουμε όλο μαζί το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να προκύψει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται. Προσοχή, δεν πρέπει να παραζυμώσουμε ούτε να ανακατέψουμε υπερβολικά το μείγμα, γιατί η ζύμη θα σφίξει και θα διαχωριστεί το λάδι από τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα, τα ακουμπάμε από τη μία μεριά πάνω στην επιφάνεια ενός τρίφτη για σκληρό τυρί (έναν που να έχει έντονα σαγρέ όψη) ή πάνω σε μια σήτα και τα πιέζουμε ελαφρώς ώστε να αποκτήσουν ανάγλυφο σχέδιο. Τα τοποθετούμε σε σειρές πάνω σε μεγάλα ταψιά και λαμαρίνες, τα οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για 30-40 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγάλουμε κάθε ταψί από τον φούρνο ρίχνουμε λίγα λίγα τα ζεστά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε για λίγο πάνω σε σήτα ή μέσα σε σουρωτό, να στραγγίξουν.
Σε δύο-τρεις πιατέλες ρίχνουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε στο κάτω μέρος μία στρώση από μελομακάρονα, τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με καρύδια. Από πάνω βάζουμε άλλη μια σειρά από μελομακάρονα και ξανά περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τελειώσουν τα μελομακάρονα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.