Χριστόψωμο λέγεται το ψωμί κουλούρα που παρασκευάζουμε 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πιο εύκολη συνταγή για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων.
Υλικά για το Χριστόψωµο
- 600 γρ. αλεύρι
- 300 γρ. αλεύρι μαλακο
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
- 60 νωπή μαγιά
- 2 κ.σ. μέλι
- 1½ κ.σ. αλάτι
- 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
- 1 πρέζα/ες μπαχάρι
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 2 πρέζα/ες μαστίχα
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 700 ml νερό χλιαρό
Για το στόλισμα
- Λίγα Καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
- Λίγα Γαρίφαλα (καρφάκια)
- Λίγη Αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
- Διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)
Βήμα - βήμα η συνταγή
Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι, όπως γράφει το argiro.gr.
Η μαγιά
- Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.
- Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).
Η ζύμη
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.
- Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.
- Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.
- Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.
- Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.
- Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.
- Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.
Στόλισμα και σχέδια
- Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .
- Δίνουμε σφαιρικό σχήμα και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
- Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.
- Την πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
- Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.
- Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.
- Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
- Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.
- Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο με το διάλυμα αυγού, όπως γράφει το argiro.gr.
Ψήσιμο-χρόνος
- Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.