Μενού
Χριστόψωμο
Χριστόψωμο | (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
  • Α-
  • Α+

Χριστόψωμο λέγεται το ψωμί κουλούρα που παρασκευάζουμε 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την πιο εύκολη συνταγή για το παραδοσιακό ψωμί των Χριστουγέννων.

Υλικά για το Χριστόψωµο

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 300 γρ. αλεύρι μαλακο
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
  • 60 νωπή μαγιά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 700 ml νερό χλιαρό

Για το στόλισμα

  • Λίγα Καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
  • Λίγα Γαρίφαλα (καρφάκια)
  • Λίγη Αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
  • Διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)

Βήμα - βήμα η συνταγή

Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι, όπως γράφει το argiro.gr.

Η μαγιά

  • Την ενεργοποιούμε διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό.
  • Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη  να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της).

Η ζύμη

  • Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και την προσθέτουμε μαζί με το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο.
  • Ρίχνουμε το αλάτι στο υπόλοιπο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε.
  • Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν.
  • Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει.
  • Την τοποθετούμε σε μεγάλο λαδωμένο βαθύ μπολ.
  • Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στις 2 ώρες αν είναι στον πάγκο.
  • Αφού κάνει το πρώτο φούσκωμα την ξαναβγάζουμε στον πάγκο.  
  • Την πιέζουμε να ξεφουσκώσει τελείως.

Στόλισμα και σχέδια

  • Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο και το κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα .
  • Δίνουμε σφαιρικό σχήμα  και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  • Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32.
  • Την πιέζουμε ελαφρά  με τις παλάμες σε όλη την επιφάνεια ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να γίνει ισόπαχο.
  • Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω του.
  • Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας.
  • Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.
  • Θα χρειαστούν 40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο.
  • Τότε, αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο  με το διάλυμα αυγού, όπως γράφει το argiro.gr.

Ψήσιμο-χρόνος

  • Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.