Μενού
Χοιρινό με πατάτες στον φούρνο
Χοιρινό με πατάτες στον φούρνο | (Youtube/KitchenLab/Άκης Πετρετζίκης)
  • Α-
  • Α+

Ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζει χοιρινό μπούτι λεμονάτο, με μουστάρδα και μέλι στον φούρνο, με baby πατάτες. Το μυστικό για να λιώνει το κρέας και να πάρει μία κρούστα που όμοιά του δεν υπάρχει. Το συστατικό που είναι «κλειδί» για την επιτυχία της συνταγής.

Υλικά για το χοιρινό

  • 2 1/2 κιλά χοιρινό, μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 2 λεμόνια
  • 10 κλ. θυμάρι, φρέσκο
  • 20 γρ. ελαιόλαδο

Για την μαρινάδα

  • 50 γρ. μουστάρδα, καυτερή
  • 50 γρ. μέλι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο, συστατικό κλειδί για τη συνταγή, σύμφωνα με το akispetretzikis.com
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • πιπέρι
  • 3 κύβους λαχανικών

Για το γλάσο

  • 120 γρ. μέλι
  • 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

Βήμα - βήμα η συνταγή

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Χτυπάμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα, μπόλικο πιπέρι, τους κύβους λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε το μπούτι από την «κακή» πλευρά. Κόβουμε στη μέση (το ανοίγουμε) όχι μέχρι το τέρμα σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε έναν φάκελο. Χαράσσουμε το κρέας για να ρουφήξει την μαρινάδα μας.
  • Ρίχνουμε τη μαρινάδα μέσα στη τσέπη που σχηματίσαμε και φροντίζουμε να πάει παντού. Ότι μείνει μπορούμε να το αλείψουμε εξωτερικά.
  • Με έναν σπάγκο δένουμε το κρέας περιμετρικά σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο και να έχει ωραίο σχήμα.
  • Τοποθετούμε το κρέας μας σε ένα ταψάκι που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
  • Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι να καίει σε μέτρια φωτιά.
  • Πατάμε ελαφρά με το χέρι μας τις ήδη βρασμένες πατάτες και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αφαιρούμε από την φωτιά.
  • Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι με τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt.
  • Βγάζουμε τη μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό μας, χαράσσουμε με ένα μαχαιράκι και περιχύνουμε με το γλάσο.
  • Τοποθετούμε ξανά στον φούρνο στους 200° C στον αέρα για 20-25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε περιχύνοντας με το ζουμί που έχει μείνει μέσα στο ταψί.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.