Νερό, ζάχαρη, ίσως και λίγο γάλα, αλλά σίγουρα «μια γερή πρέζα γκαϊφέ» όπως έλεγαν κάποτε τα Ημισκούμπρια, υπονοώντας φυσικά, τον απαραίτητο νεσκαφέ, ώστε να φτιάξεις φραπέ. Ο καφές φραπέ ήταν η πρώτη έξοδος του μέσου μιλένιαλ, ήταν οι διηγήσεις των γονέων μας για τις βόλτες τους στο Λέντζο στο Παγκράτι, στην Φοντάνα και στον Άδωνη του Πειραιά, στην Παραλιακή και όχι μόνο.
Σήμερα ο φραπές ίσως για κάποιους να έχει χάσει λίγη από την αίγλη του, λόγω της επέλασης του φρέντο εσπρέσσο και του φρέντο καπουτσίνο, ίσως για άλλους να παραμένει μια γλυκιά, υγρή «αγκαλιά» από το παρελθόν. Το σίγουρο είναι πως δεν βρίσκεις εύκολα έναν άνθρωπο εκεί έξω που δεν του αρέσει ο συγκεκριμένος καφές. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους Έλληνες.
Το Foodbible αγαπάει τις πολιτισμικές ανταλλαγές. Γι' αυτό και αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα video tutorial που μαθαίνει στους αδαείς πως φτιάχνεται ο φραπές. Τα δείχνει όλα, τη ζάχαρη, το νερό, το νεσκαφέ, τα παγάκια και ύστερα δημιουργεί κάτι που μοιάζει με μιλκσέηκ. Ή μήπως όχι;
Kαι κάπου εδώ, δόθηκε μια μάλλον ρεαλιστική εξήγηση
Υπάρχουν παραλλαγές του ελληνικού φραπέ εκτός συνόρων. Για παράδειγμα, στη Βουλγαρία χρησιμοποιούν ενίοτε κόκα κόλα. Στη Δανία, ορισμένες φορές δεν χρησιμοποιούν καθόλου νερό, αλλά «βαπτίζουν» τον καφέ με πάρα πολύ γάλα. Στη Σερβία, το τελετουργικό μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που περιγράφει το Foodbible, το γάλα γεμίζει το ποτήρι του καφέ, σχεδόν από τη μέση και πάνω. Η παραλλαγή του frapuccino ανήκε αποκλειστικά στα Starbucks και αφορά αλεσμένο καφέ, αρκετό γάλα και ζαχαρώδη υλικά, όπως η καραμέλα. Τελικά, η απορία παραμένει: Είναι φραπές ή γαλακτομπούρεκο (ή ιεροσυλία) αυτό που μας έδειξε το Foodbible;
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.