Για πέντε χρόνια, ο Μίκι Μπαρέτο και ο σύντροφος του, ζούσαν το όνειρο. Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο συμβιώναν, στην απλησίαστη οικονομικά για τον μέσο Αμερικάνο, περιοχή του Μανχάταν, τους άφηνε να ζουν δωρεάν. Όταν όμως αποφάσισε να διεκδικήσει την ιδιοκτησία ολόκληρου του ακινήτου, και να διεκδικήσει να λάβει ενοίκια, μάλλον το παρατράβηξε. Αυτή είναι μια ιστορία επικού παραλογισμού, που θα αναλύσουμε παρακάτω.
«Νόμιζα ότι ήταν κάποιο τρικ που μου είχε κάνει ο σύντροφος μου, για να κάνουμε τη σχέση μας πιο πικάντικη» δήλωσε ο Μπαρέτο πριν δύο μήνες, όταν είδε αστυνομικούς με όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα στο κατώφλι του δωματίου του. Όταν όμως είδε ότι οι αστυνομικοί δεν αστειεύονταν, αναρωτήθηκε, τι το εγκληματικό είχε κάνει;
Η ιστορία της παραπομπής του Μίκι Μπαρέτο για σωρεία από απάτες, ξεκίνησε όταν εκείνος και το αγόρι του πλήρωσαν 200 δολάρια για να νοικιάσουνε ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Wyndam New Yorker Hotel. Πρόκειται για ένα οίκημα, τεχνοτροπίας Αρτ Ντεκό, που κατασκευάστηκε το 1930.
Ο Μπαρέτο ισχυρίζεται πως προ πενταετίας, ο σύντροφος του, του ανέφερε για μια «τρύπα» στη νομοθεσία περί ενοικιάσεων στο Δήμο της Νέας Υόρκης, που ανέφερε πως όσοι έχουν διαμείνει σε δωμάτια κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1969, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εξάμηνη πίστωση, να μείνουν δηλαδή, δωρεάν.
Αφού έμεινε στο ξενοδοχείο για ένα βράδυ, πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, θεώρησε εαυτόν ένοικο του κτιρίου, και ζήτησε όσα του αναλογούσαν. Αρχικά τον πέρασαν για τρελό και τον έδιωξαν. Επέμεινε.
Προσέφυγε στα δικαστήρια. Και εκεί, το αίτημα του απορρίφθηκε. Πήγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο με έφεση. Την κέρδισε. Αξίζει να τονίσουμε πως στην εκδίκαση της έφεσης, οι δικηγόροι του ξενοδοχείου δεν εμφανίστηκαν καν. Τον είχαν υποτιμήσει.

Ο Μπαρέτο πήρε το κλειδί ενός δωματίου, στο οποίο στέγασε εαυτόν και τη σχέση του, για πέντε χρόνια, ως και τον Ιούλιο του 2023. Οι ιδιοκτήτες δεν τολμούσαν να διαπραγματευτούν τη σχετική συμφωνία που είχε κάνει ο Μπαρέτο, και προτιμούσαν να θυσιάσουν ένα δωμάτιο στο όνομα του.
Όμως ο Μπαρέτο είχε «μεθύσει» από τη σημαντική νίκη που είχε πετύχει κόντρα στην άρχουσα τάξη της Νέας Υόρκης και ήθελε κι άλλα. Σκάρωσε ένα πανούργο κόλπο: Δημιούργησε ένα ψευδεπίγραφο έντυπο στο οποίο φαινόταν ως συμβαλλόμενος εταιρείας που εκπροσωπεί την εκκλησία Unification of World Christianity.
Η συγκεκριμένη εταιρεία η οποία αγόρασε το ξενοδοχείο το 1972 και το λειτούργησε ως χώρο συνάθροισης πιστών από όλη την Αμερική. Η θρησκευτική λειτουργία του Wyndam διακόπηκε το 1994, όταν και οι μετοχές του μεταβιβάστηκαν σε επιχειρηματία, ο οποίος επανέφερε τον τουριστικό χαρακτήρα της επιχείρησης.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Μπαρέτο και το κούφιο χαρτί του, η προαναφερθείσα εταιρεία θρησκευτικού χαρακτήρα είχε μεταβιβάσει τις μετοχές της και σε εκείνον, άρα ως ιδιοκτήτες, αξίωνε μερίδιο από τις εισπράξεις του ξενοδοχείου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Fox, ο Μπαρέτο ήρθε σε επαφή με άτομα της Unification of World Christianity, ως επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης. Απέρριψαν τους ισχυρισμούς και το συμβόλαιο του ως ψευδή.
Σήμερα εκρεμμούν μηνύσεις εις βάρος του Μπαρέτο για πλαστογραφία εγγράφων, εξαπάτηση δικαστηρίων,σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και 21 ακόμα κατηγορίες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν του έδωσε απλά ένα δωμάτιο, αλλά - εμμέσως - ένα ποσοστό ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου και δεν θεωρεί πως η απαίτηση από πλευράς του για να λαμβάνει ενοίκια, είναι παράλογη, ή και παράνομη.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την προφυλάκιση του, έναντι παχυλής εγγύησης, τον άφησε ελεύθερο. Η εκδίκση της υπόθεσης του θα γίνει τον Μάιο. Αξίζει να τονίσουμε πως στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν ζήσει θρύλοι, όπως ο Νίκολα Τέσλα και ο Μοχάμεντ Αλί, ενώ από τα σαλόνια του έχουν γίνει τηλεοπτικές εκπομπές του NBC.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.