Μενού
Ψητή γαλοπούλα
Ψητή γαλοπούλα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ψάρι και πουλερικά, η νέμεση της νοικοκυράς. Σε αντίθεση με το χοιρινό και το μοσχαράκι, τα οποία μεστώνουν και μαλακώνουν με κάθε ώρα στο φούρνο ή την κατσαρόλα, αυτά τα λευκά κρέατα θέλουν πολύ ακριβή και προσεκτική παρασκευή για να μην παραμαγειρευτούν και γίνουν σαν στεγνή πετσέτα.

Και με τη γαλοπούλα να είναι το premium πιάτο των ημερών, η Mirror μοιράστηκε πρόσφατα 4 κόλπα για να ψήσουμε «στην τελειότητα» και να χαρίσουμε στου δικούς μας το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι 4 συμβουλές για την τέλεια γαλοπούλα

Αν ακολουθήσετε αυτές τις τέσσερις συμβουλές, θα έχετε την πιο ζουμερή και νόστιμη γαλοπούλα. 

1. Κατευθείαν από την κατάψυξη

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να εξοικονομήσετε χρόνο, είναι να προετοιμάσετε τη γαλοπούλα, μαζί με τα καρυκεύματα και τη γέμιση μία ημέρα πριν και να τη βάλετε στην κατάψυξη. Το πρωί του τραπεζιού, βάλτε τη στο φούρνο κατευθείαν με τις πατάτες. Αυτό επιτυγχάνει δύο πράγματα:

  • Συγχρονίζει τον ιδανικό χρόνο ψησίματος της γαλοπούλας με αυτόν της πατάτας, αφού τα «φρέσκα» πουλερικά γίνονται συνήθως πιο γρήγορα στο φούρνο
  • Επιτρέπει στη γαλοπούλα να μαγειρευτεί πιο σταδιακά, κρατώντας τους χυμούς της όσο ψήνεται, και διατηρώντας τρυφερό ειδικά το στήθος

2. Δοκιμάστε τον αερομάγειρα

Ο αερομάγειρας προσφέρει το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης χώρου και χρόνου. Αν χρειάζεστε τον φούρνο και για άλλα φαγητά την ημέρα των Χριστουγέννων, μπορείτε να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα στο air fryer για ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να την τελειώσετε για ένα πεντάλεπτο στο αερομάγειρα μετά το ψήσιμο για πιο τραγανή πέτσα.

3. Επενδύστε σε ζωμό

Ένα συστατικό που δεν χρησιμοποιούμε πολύ στην Ελλάδα είναι η σάλτσα ζωμού. Υπάρχουν πολλές συνταγές για gravy στο διαδίκτυο, αλλά εν γένει η παρασκευή βασίζεται στην προετοιμασία ενός ζωμού από κοτόπουλο μαζί με λαχανικά, τον οποίο βράζουμε για πολλή ώρα σε κατσαρόλα με κάποιο αλκοόλ, συνήθως κρασί, ώσπου το ρεντουξιόν να πάρει την υφή ενός αραιού σιροπιού, ή αν θέλετε, μίας πηχτής σούπας.

Περιχύστε τις μερίδες της έτοιμης γαλοπούλας με αυτή τη σάλτσα και δεν θα θέλετε να την ξαναφάτε χωρίς αυτή, εγγυημένα.

4. Τορτίγιες για την επόμενη μέρα

Μία καλή μέθοδος για να αξιοποιήσουμε τα κοψίδια της γαλοπούλας είναι να τα μετατρέψουμε σε ένα γρήγορο σνακ. Για αυτό το σκοπό τα τοστ, τα ψωμάκια σάντουιτς και ο κλασικές πίτες κάνουν μια χαρά, αλλά εδώ ξεχωρίζουμε τις τορτίγιες, οι οποίες προσφέρουν ασύγκριτο άρωμα και υφή είτε τις ζεστάνουμε, τις ψήσουμε ή τις τηγανίσουμε, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε λίπη.

Και εντάξει, είπαμε την απαγορευμένη λέξη, αλλά είναι γιορτές και θα μας συγχωρεθούν λίγες παραπάνω θερμίδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.