Μενού
Σαλάτα του Καίσαρα
  • Α-
  • Α+

Μαρούλι, κρουτόν, λεμόνι, ελαιόλαδο, αυγό, σως, σκόρδο, μουστάρδα ντιζόν, παρμεζάνα, μαύρο πιπέρι και...πάστα αντζούγιας. Αυτή είναι -θεωρητικά τουλάχιστον- η αυθεντική συνταγή της περίφημης σαλάτας του Καίσαρα, όπως φαίνεται ότι σερβιρίστηκε  για πρώτη φορά από έναν Ιταλό μετανάστη με ένα πολύ επιτυχημένο εστιατόριο στην κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η πάστα αντζούγιας προστέθηκε 2-3 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή της.

Έκτοτε η σαλάτα αυτή έγινε μία από τις γνωστότερες στον πλανήτη. Αν το καλοσκεφτείτε, ουσιαστικά υπάρχει μόνο μία σοβαρή αλλαγή. Πρόκειται για το ψητό κοτόπουλο που προστέθηκε στη συνταγή ως βασικό υλικό μαζί φυσικά με το μαρούλι, τα κρουτόν και την παρμεζάνα. Προφανώς υπάρχουν και αλλού μικροδιαφορές οι οποίες ισχύουν και τώρα ανάλογα και πού θα σερβιριστεί η σαλάτα αυτή.

Ο Ιούλιος Καίσαρας δεν έτρωγε και τόσες σαλάτες

Οι περισσότεροι από εμάς θα θεωρούσαμε, ίσως -και χωρίς να το έχουμε πολυσκεφτεί- ότι η σαλάτα του Καίσαρα σχετίζεται προφανώς με τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα, Ιούλιο Καίσαρα. Πιθανόν να θεωρούσαμε ότι ήταν το φαγητό που έδινε στον στρατό του, ότι ήταν το αγαπημένο του φαγητό ή έστω φαγητό που ήταν δημοφιλές στην εποχή του. Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά.

Η σαλάτα του Καίσαρα εμφανίστηκε αιώνες αργότερα και πήρε το όνομά της από τον Ιταλό μετανάστη που σας λέγαμε παραπάνω. Το ονοματεπώνυμό του ήταν Caesar Cardini και ήταν ο άνθρωπος που σκέφτηκε και δημιούργησε για πρώτη φορά τη διάσημη σαλάτα.

Ο Cardini ζούσε κατά βάση στο San Diego αλλά τη σέρβιρε στην Τιχουάνα του Μεξικού όπου επέλεξε να ανοίξει το εστιατόριό του προκειμένου να αποφύγει τους αυστηρούς κανόνες της ποταπαγόρευσης. 

Ένα fingerfood που ταξίδεψε στην Ευρώπη

Το ενδιαφέρον που μαθαίνουμε και από το Atlas Obscura είναι ότι η αυθεντική συνταγή της σαλάτας του Καίσαρα που λέγαμε παραπάνω φτιάχτηκε όχι τόσο για να είναι σαλάτα αλλά περισσότερο ως finger food. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, η κίνηση στο εστιατόριο ήταν τόσο μεγάλη που ο σεφ Cardini και οι μάγειρές του επινόησαν έναν τρόπο προκειμένου να φτιάχνουν κάτι νόστιμο αλλά και γρήγορο από διάφορα υπολείμματα φαγητού.

Ούτως ή άλλως πάντως, τα φαγητά που είχαν ως βάση το μαρούλι ήταν το τρεντ. Αυτό που συνέβαινε όμως με τη σαλάτα του Καίσαρα ήταν άνευ προηγουμένου. Μάλιστα, λέγεται ότι η σύζυγος του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Εδουάρδου του Η’ επιχείρησε να φέρει τη συνταγή στην Ευρώπη παρουσιάζοντάς τη σε Ευρωπαίους σεφ.

Στην αρχή, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Με την πάροδο των χρόνων όμως, πρόκειται για ένα πιάτο που σερβίρεται σε πάμπολλα εστιατόρια κατά μήκος της Ευρώπης και ιδίως στην Ιταλία που θεωρείται και ότι έχει τελειοποιήσει τη συνταγή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.