Αν η Μεγάλη Παρασκευή σάς βρίσκει στην Αθήνα μην χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και κατάνυξης που δημιουργείται στην πρωτεύουσα την ημέρα της προσευχής, του θρήνου και του πένθους για τους πιστούς. Μυρωδιές από λουλούδια, λιβάνι και κεριά πλημμυρίζουν εκκλησίες, μονές και ξωκλήσια της πόλης που περιμένουν τους πιστούς για το ξεχωριστό έθιμο της περιφοράς του στολισμένου Επιταφίου το οποίο αποτελεί εμπειρία παράδοσης, πολιτισμού και ιστορίας.
Έτσι, αν το πρόγραμμά σας φέτος δεν περιλαμβάνει πασχαλινή εξόρμηση στην ελληνική επαρχία, τότε αξίζει να περιέχει την εμπειρία της εντυπωσιακής μεταμόρφωσης της πρωτεύουσας που αναβιώνει με ευλάβεια τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής. Ξεχωριστές εκκλησίες της Αθήνας δίνουν το δικό τους χρώμα και μας βάζουν σε ατμόσφαιρα περισυλλογής ακολουθώντας τις πιο ιδιαίτερες και κατανυκτικές περιφορές Επιταφίου.
Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, Θησείο
Ανηφορίζοντας τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, θα φτάσετε στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη που βρίσκεται σε ένα όμορφο τοπίο αστικού πρασίνου στους πρόποδες του λόφου του Φιλοπάππου. Η εκκλησία κατά τη μια εκδοχή χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και κατά μια άλλη τον 9ο αιώνα. Στην εκκλησία θα σας οδηγήσει ένα πλακόστρωτο μονοπάτι κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Το δασάκι, ο πεζόδρομος και η θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης το καθιστούν ως μια από τις ομορφότερες επιλογές για να ακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στην Αθήνα.
Καπνικαρέα, Ερμού
Γνωστό σε όλους τους Αθηναίους που συνηθίζουν να το προσπερνούν κατά τη βόλτα τους στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ερμού, το εκκλησάκι των Εσοδίων της Θεοτόκου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και λέγεται ότι είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένο στην Αθηνά ή τη Δήμητρα. Αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και ιστορικές εκκλησίες της πόλης και όσοι την επιλέξετε για την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής θα βιώσετε την πιο μεγαλιώδη περιφορά Επιταφίου, καθώς συναντά τους Επιταφίους και άλλων ναών στο κέντρο της Αθήνας.
Μετόχι Παναγίου Τάφου, Άγιοι Ανάργυροι, Πλάκα
Ο ναός βρίσκεται στην οδό Ερεχθέως 18 στα Αναφιώτικα της Πλάκας και ακολουθεί πιστά το τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Κτίστηκε επάνω στα ερείπια ναού της Αφροδίτης και υπήρξε γυναικείο μοναστήρι. Μάλιστα, στα δεξιά της εισόδου του ναού, θα δείτε μικρά κομματάκια λίθων από τον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά. Αξίζει επίσης να γνωρίζετε ότι είναι ο πρώτος ναός στον οποίο φτάνει το Άγιο Φως το Σάββατο της Ανάστασης και από εκεί το διανείμουν σε κάθε εκκλησία της χώρας. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας μέσα σε ένα ιδιαίτερο κατανυκτικό κλίμα.
Αγία Αικατερίνη, Πλάκα
Παραμένουμε στην πιο γραφική γειτονιά της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Γαλανού και Χαιρεφώντος για να βιώσουμε ατμόσφαιρα παλαιότερης Αθήνας. Χτισμένη τον 11ο αιώνα πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, η Αγία Αικατερίνη αποτελεί μια από τις ιστορικότερες εκκλησίες της πόλης. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα όμορφα στενά της Πλάκας και θεωρείται από τους πιο όμορφους Επιταφίους της Αθήνας.
Αγία Μαρίνα, λόφος Νυμφών
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας δεσπόζει στον λόφο του Αστεροσκοπείου, στον αρχαίο λόφο των Νυμφών, στην περιοχή του Θησείου. Στη νοτιοανατολική γωνία του έχει ενσωματωθεί ο παλαιότερος -σπηλαιώδης- αρχικός ναός ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως βαπτιστήριο. Ο αρχικός ναός χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και πιθανότατα κατασκευάστηκε σε θέση όπου υπήρχε αρχαία δεξαμενή νερού, ενώ η σημερινή εκκλησία ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο ρυθμό της -ένας μεγάλος κεντρικός τρούλος τον οποίο περιβάλλουν τέσσερις μικρότεροι. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στην μαρμαρόστρωτη πλατεία ακριβώς μπροστά από το ναό με πανοραμική θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη.
Αγία Φωτεινή Ιλισσού, Στήλες Ολυμπίου Διός
Τη Μεγάλη Παρασκευή επιλέξτε το εκκλησάκι που βρίσκεται απέναντι από το κολυμβητήριο, για να βιώσετε μια από τις κατανυκτικές στιγμές τις χριστιανοσύνης μέσα σε απόλυτη γαλήνη, ηρεμία και καθόλου συνωστισμό. Ο ναός είναι χτισμένος σε ένα κατάφυτο σημείο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Εκάτης και έχει θέα την Ακρόπολη και το ναό του Ολυμπίου Διός.
Άγιος Γεώργιος Λυκαβηττού
Ένα από τα πιο όμορφα και γνωστότερα εκκλησάκια της Αθήνας που δεσπόζει στο λόφο του Λυκαβηττού και είναι ορατό από δεκάδες σημεία της πόλης. Ο ναός βρίσκεται στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία και έχει πιάτο όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Επιλέξτε την περιφορά του Επιταφίου πάνω στο λόφο με θέα στη φωτισμένη πόλη που κόβει την ανάσα. Ωστόσο, μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Λυκαβηττό από νωρίς καθώς η κίνηση τόσο στον περιφερειακό όσο και προς το Λόφο είναι μνημειώδης τη Μεγάλη Παρασκευή. Εναλλακτικές λύσεις αποτελούν η ανάβαση με τα πόδια ή το τελεφερίκ.
Μονή Καισαριανής
Από τους πιο ιδιαίτερους Επιταφίους της πόλης τόσο για το τελετουργικό του στολισμού όσο και της περιφοράς! Για αυτό θα πρέπει να ανηφορίσετε μέχρι τους πρόποδες του Υμηττού από νωρίς το μεσημέρι, καθώς ο συγκεκριμένος Επιτάφιος είναι ο μόνος που θα ακολουθήσετε υπό το φως της ημέρας! Η περιφορά του ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, με ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο στις πλαγιές του βουνού, από τα λίγα που έχουν απομείνει στον Υμηττό.
Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού, Αγία Παρασκευή
Στο πλάτωμα ενός δασώδους λόφου, στη βόρεια άκρη της κορυφογραμμής του Υμηττού, με πανοραμική θέα προς την Αθήνα και την πεδιάδα των Μεσογείων, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού. Οι φυσιολάτρες -πιστοί και μη- θα ενθουσιαστούν καθώς η Μονή βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή με θέα που εκτείνεται από τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα μέχρι και την Αρτέμιδα! Την επονομασία «κυνηγός» φέρεται κατά μία άποψη να την έλαβε ή από το γεγονός ότι η περιοχή αυτή ήταν τόπος για κυνήγι ή από το όνομα του κτήτορά της. Κατά μια άλλη θεωρία οφείλεται στον ηγούμενο της Βασίλειο Κυνηγό. Η ακολουθία του Επιταφίου ψάλλεται από τη χορωδία των μοναχών και αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία στο γυναικείο μοναστήρι. Εξίσου μυσταγωγική και η περιφορά που γίνεται μέσα στο δάσος υπό το φως των κεριών και θέα όλη την Αθήνα.
Μονή Παντοκράτορος Ταώ (Νταού Πεντέλης)
H ονομασία Ταώ ενδέχεται να προέρχεται από τα παγώνια που απεικονίζονται στο υπέρυθρο του κεντρικού κτιρίου και του τοιχίου του περιβόλου της μονής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως «ταώς» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «παγώνι» και επί Φραγκοκρατίας μεταβλήθηκε σε Νταού. Η γυναικεία Μονή βρίσκεται στις ανατολικές πλευρές της Πεντέλης, μετά τον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, πριν τη Ραφήνα. και όσοι την έχουν επισκεφθεί κατά την ακολουθία του Επιταφίου έχουν βιώσει μια βαθιά κατανυκτική εμπειρία. Η λειτουργία ξεκινά στις 6.30 το απόγευμα σε ένα βυζαντινό σκηνικό υπό τις ψαλμωδίες των καλογριών. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται μέσα στο καταπράσινο τοπίο που φωτίζεται από τα αναμμένα κεράκια των πιστών.
Άγιος Γεώργιος Καβούρι
Κατηφορίζουμε σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές των Νοτίων Προαστίων για να ακολουθήσουμε την περιφορά του Επιταφίου στο μικρό λευκό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι. Μια ανάσα από τη θάλασσα, το γραφικό εκκλησάκι που θυμίζει ναό σε κυκλαδίτικο νησί βρίσκεται στην καρδιά του καταπράσινου πευκοδάσους της περιοχής και η στιγμή της περιφοράς του Επιταφίου υπό των φως των δεκάδων κεριών που κρατάνε οι πιστοί χαρακτηρίζεται άκρως μυστηριακή.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.