Μενού
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα
Μητέρα με τα τραυματισμένα παιδιά της στη Γάζα | Fatima Shbair /Associated Press
  • Α-
  • Α+

Πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κατέθεσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν. Στη συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνονται τρεις φάσεις, οι οποίες σκοπό έχουν τον τερματισμό του πολέμου. 

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως στόχος των ΗΠΑ είναι η δημιουργία μίας καλύτερης ημέρας για τη Λωρίδα της Γάζας ενώ τόνισε πως το σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός είναι σε γνώση της Χαμάς και του Κατάρ. 

«Είναι πραγματικά αποφασιστική στιγμή. Το Ισραήλ έκανε την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός - αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοεί πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία», είπε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν.

Το σχέδιο για το τέλος του πολέμου

Σύμφωνα με το BBC, το σχέδιο του Ισραήλ χωρίζεται σε τρεις φάσεις, οι οποίες είναι οι εξής: 

Πρώτη φάση: 

  1. Θα ξεκινήσει με μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, κατά την οποία οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας.
  2. Η Χαμάς θα απελευθερώσει «έναν αριθμό ομήρων», συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, με ανταλλαγή εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους. Κάποιες σοροί Ισραηλινών στρατιωτών θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.
  3. Οι άμαχοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας.
  4. Η ανθρωπιστική βοήθεια θα «εκτοξευθεί», με 600 φορτηγά ημερησίως να μπαίνουν στο θύλακα και εκατοντάδες λυόμενα σπίτια θα σταλούν από τη διεθνή κοινότητα.

Μέσα σε αυτές τις έξι εβδομάδες, οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και του Κατάρ θα συνεχιστούν. Αν επιτύχουν, η επόμενη φάση του σχεδίου θα αρχίσει.

Δεύτερη φάση: 

  1. Απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών Ισραηλινών στρατιωτών.
  2. Πλήρης αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
  3. Η εκεχειρία θα αναβαθμιστεί σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». 

Τρίτη φάση: 

  1. Όσες σοροί Ισραηλινών ομήρων έχουν μείνει στη Γάζα θα επιστραφούν.
  2. Ένα «μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης» για τη Γάζα θα ξεκινήσει, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, ώστε να ανοικοδομηθούν σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία.

Σφαγή στη Ράφα 

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στις συνοικίες της Ράφα, έχοντας πλέον μπει στο κέντρο της πόλης όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. Οι εικόνες με αμάχους να μεταφέρουν αιμόφυρτα παιδιά στα χέρια που τραυματίστηκαν από πυρά κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Μία γυναίκα ενώ στέκεται πάνω από ένα τραυματισμένο παιδί, ζητάει «από όλους τους ηγέτες του κόσμου, από οποιονδήποτε με συνείδηση, να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτρέψουν στα τραυματισμένα παιδιά να μεταφερθούν, εκτός Γάζας. Τι έχουν κάνει για να ζουν κάτι τέτοιο;».

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για το θάνατο 60 αμάχων και των τραυματισμό άλλων 350, το τελευταίο 24ωρο από τον βορρά μέχρι τον νότο στην λωρίδα της Γάζας.

«Η μητέρα και ο πατέρας μου (σκοτώθηκαν). Ό,τι πολυτιμότερο είχα στη ζωή. Έχασα ένα κομμάτι από την καρδιά μου. Τι ζητούν από εμάς οι Ισραηλινοί;», λέει κλαίγοντας στην κάμερα μια γυναίκα. 

Άμαχοι καθημερινά επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη Ράφα, ενώ περιορίζεται σημαντικά η ανθρωπιστική βοήθεια. «Η κατάσταση στη Ράφα είναι πολύ δύσκολη καθώς οι Ισραηλινοί έχουν εισβάλει στο μεγαλύτερο μέρος και έχουν φτάσει στην περιοχή το Τελ Αλ Σουλτάν», είπε κάτοικος στην κάμερα. 

Δεκάδες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, 18.000 έγκυες γυναίκες έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.