Μενού
tetraphobia
Όσο και να ψάξετε 4 δεν θα βρείτε σε αυτή τη φωτογραφία | Wikipedia
  • Α-
  • Α+

Ούτε Τρίτη και 13, ούτε Παρασκευή και 13. Αν ζείτε σε κάποια ασιατική χώρα και κυρίως στην Ιαπωνία ή την Κίνα κάθε ημέρα της εβδομάδας είναι μια καλή ημέρα για να αποφεύγεται τον αριθμό 4. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι πως δύσκολα θα συναντήσετε οπουδήποτε αυτόν τον αριθμό. Ακόμα και στο ασανσέρ. Από τον τρίτο όροφο θα πάτε στον πέμπτο. Κουμπί με τον αριθμό 4 δεν υπάρχει. Και αν μιλάμε για ουρανοξύστη τότε το πιθανότερο είναι πως δε θα έχει ούτε το 14, ούτε το 24, ούτε το 34 (καλά για το 44 ούτε που το συζητάμε) και ούτως καθεξής. Σε άλλες, πιο ακραίες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για τους ορόφους 40-49. Το ίδιο ισχύει και για τις ημερομηνίες. Χειρότερη όλων, ναι, σωστά μαντέψατε, η 4η Απριλίου!

Γιατί όμως υπάρχει αυτή η «τετραφοβία»; Η λέξη για τον αριθμό τέσσερα μοιάζει πολύ με εκείνη του θανάτου. Το ιδεόγραμμα αυτού του αριθμού διαβάζεται όπως το ιδεόγραμμα «θάνατος» - si. Με την ίδια λογική, το «9» θεωρείται «κακός» αριθμός, καθώς η ανάγνωσή του - ku - συνδέεται στα Ιαπωνικά με ένα άλλο ιδεόγραμμα που σημαίνει «βάσανο, δυσκολία». Το 49 δηλαδή θα ακουγόταν σαν «βασανιστικός θάνατος» ή «πόνος μέχρι θανάτου»!

Πάντα με την ίδια λογική στα μαιευτήρια δεν πρόκειται ποτέ να συναντήσετε δωμάτιο με τον αριθμό 43. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ομόηχος με τη λέξη που σε ελεύθερη μετάφραση θα λέγαμε πως σημαίνει «θνησιγένεια»!

 

Ο πανικός και ο φόβος που σπέρνει ο αριθμός 4 στην Κίνα είναι κάτι το φοβερό. Το Πεκίνο έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και ενώ θα μπορούσε να κερδίσει αυτούς του 2004 δεν τους διεκδίκησε καν με αποτέλεσμα η διοργάνωση να καταλήξει στην Αθήνα! Τελικά, η πρωτεύουσα της Κίνας φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008!

Αλλά δεν είναι μόνο η Κίνα και η Ιαπωνία. Λέγεται πως στη Σιγκαπούρη, κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων έπρεπε να αλλάξει το όνομα στο μοντέλο 144 της Alfa Romeo, καθώς οι πολίτες δεν το αγόραζαν! Δύσκολα, επίσης, θα βρει κάποιος πινακίδα οχήματος που να περιλαμβάνει τον αριθμό 4 σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες.

Στη Μαλαισία σχεδόν πάντα αντικαθιστούν το 4 με τον αριθμό 3Β. Στον Energy Tower στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, αν πάρετε το ασανσέρ από τον 39ο όροφο θα βρεθείτε ξαφνικά στον 50! Και να φανταστεί κανείς πως το μπέρδεμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αφού ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης έχει... 43 ορόφους! Στη Νότια Κορέα όταν διαπίστωσαν πως κατά την αρίθμηση των συρμών του Εθνικού Σιδηροδρόμου υπήρξε κάποιος με τον αριθμό 4444, τον απέσυραν, τον «ξαναβάπτισαν» και τον επανέφεραν στην κυκλοφορία λίγο καιρό αργότερα.

Και αν δεν είστε προληπτικός και δεν γελάτε με όλα τα παραπάνω το British Medical Journal έρχεται να σας διαψεύσει. Το εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό, ανέφερε σε μια μελέτη του πως εξέτασε στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια περίοδο 25 ετών. Οι επιστήμονες λοιπόν, διαπίστωσαν ότι την τέταρτη ημέρα του μήνα, οι Ασιάτες είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια! Στην Καλιφόρνια, οι Ασιάτες είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή εκείνη την ημέρα. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να δει εάν το ψυχολογικό στρες που προκαλείται από την πίστη σε αυτή τη δεισιδαιμονία θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια και άλλα θανατηφόρα περιστατικά. Και όπως αποδείχθηκε ισχύει. Τώρα αν ισχύει επειδή λειτουργεί σαν... αυτοεκπληρούμενη προφητεία ή όντως ο θάνατος γυροφέρνει τους Ασιάτες την τέταρτη ημέρα του μήνα, παραμένει άγνωστο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.