Ο Αλεξέι Ναβάλνι, μακροχρόνιος εσωτερικός «πονοκέφαλος» του Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω των αποκαλύψεων για τις σχέσεις του Ρώσου προέδρου με διεφθαρμένους ολιγάρχες, είναι πλέον νεκρός σε ηλικία 48 ετών.
Η παγκόσμια ανησυχία εντείνεται, με τους περισσότερους ηγέτες της «Δύσης» να δείχνουν με το δάχτυλο τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι, ενώ εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου.
Ο Guardian, σε άμεση ανάλυσή του, αναφέρει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν –την Παρασκευή– ήταν ιδιαίτερα χαμογελαστός, όταν επσκέφθηκε εργοστάσιο στην πόλη Τσελιάμπινσκ, κοντά στα Ουράλια Όρη, ενώ έκανε πλάκα με τους δημοσιογράφους.
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιηθεί η συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου, ενός ανθρώπου που κατηγορούν για τους περίεργους θανάτους των πολιτικών του αντιπάλων, αναφέρεται πως η αυτοπεποίθηση και η χαρούμενη διάθεσή του οφείλεται στον θάνατο του Ναβάλνι.


Αδιάφορος Πούτιν και Κρεμλίνο για δηλώσεις περί Ναβάλνι
Ο Guardian, συνεχίζοντας, σημειώνει πως όσο «πύρινες» μπορεί να ήταν οι δηλώσεις του δυτικού κόσμου για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, τόσο πιο αδιάφορο αφήνουν τον Πούτιν και το Κρεμλίνο που συνεχίζει τους στρατηγικούς του στόχους στο εσωτερικό της χώρας και στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν, ο οποίος καταζητείται μετά την απόφαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, έχει σταματήσει εδώ και καιρό να αναζητά την επιβεβαίωση και την έγκριση της Δύσης και των συμμάχων της.
Ο έλεγχός του επί της εσωτερικής πολιτικής, συμπληρώνει ο Guardian, φαίνεται πλέον απόλυτος. Μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα, θα στεφθεί για μια ακόμη εξαετή θητεία ως πρόεδρος, και η θητεία του θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και εκείνη του Στάλιν.
Οι στόχοι του Πούτιν και ο Τραμπ
Όπως συμπληρώνει σχετικά ο Guardian, όσο πλησιάζει η δεύτερη επέτειος από την εισβολή στην Ουκρανία, ο σύμμαχος της Δύσης στερείται –ζωτικής σημασίας– βοήθεια και το ηθικό της έχει αρχίσει να καταρρέει.
Το Σάββατο, ο στρατός της Ουκρανίας αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την Αβντίεβκα, μια βασική ουκρανική πόλη της πρώτης γραμμής του μετώπου, μια απόφαση που επέφερε στρατιωτικό πλήγμα στο Κίεβο ευνοώντας τον Πούτιν.
Μακροπρόθεσμα, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον θάνατο του Ναβάλνι, έχει πραγματικές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει στον Πούτιν το «ελεύθερο» στην Ουκρανία και όχι μόνο.
Το σχέδιο της Δύσης να απομονώσει τον Πούτιν και τη χώρα του, να τον καταστήσει παρία και να επιβάλει παγκόσμιες κυρώσεις που θα ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα του βρετανικού μέσου.
Τι ακολουθεί μετά τον θάνατο του Ναβάλνι
Μετά τη δολοφονία του, πολλοί φοβούνται για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο διακεκριμένος Ρώσος κοινωνιολόγος Greg Yudin το έθεσε πιο ρεαλιστικά: «Στη Ρωσία, τους αρέσει να λένε ότι είναι πιο σκοτεινά πριν από την αυγή. Νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια - απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη σχεδόν καθόλου το πραγματικό σκοτάδι. Φαίνεται ότι μόλις τώρα αρχίζει να σκοτεινιάζει. Ο ήλιος έχει φύγει».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.