Μενού
al-aksa
AP Images
  • Α-
  • Α+

«Σήμερα ο λαός ανακτά την επανάστασή του»: Αυτό ήταν το ηχογραφημένο μήνυμα του Μοχάμεντ Ντέιφ, του διοικητή της επιχείρησης «Κατακλυσμός Αλ-Άκσα».

«Διώξτε τους κατακτητές, γκρεμίστε τα τείχη» ήταν η προτροπή του προς τους Παλαιστίνιους που ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πώς λοιπόν η ιστορία του Αλ-Ακσά τροφοδότησε αυτή τη νέα σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

Η ιστορία του Αλ-Ακσά

Σύμφωνα με τις ιερές γραφές των Μουσουλμάνων, το τέμενος Αλ-Ακσά θεωρείται το τρίτο ιερότερο μέρος στον κόσμο, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Συγκεκριμένα, η ισλαμική παράδοση αναφέρει πως ο προφήτης Μωάμεθ, όταν βρισκόταν στη Μέκκα ζητούσε από τους πιστούς να προσεύχονται με το βλέμμα προς το Αλ-Ακσά, ενώ λέγεται ότι ο πρώτος ναός κατασκευάστηκε πριν από 3.000 χρόνια από τον βιβλικό βασιλιά Σολομώντα.

Για τουλάχιστον 15 αιώνες, η Μέκκα, η Μεδίνα και το Αλ-Ακσά έχουν υπάρξει οι σημαντικότερες εστίες προσευχής για κάθε πιστό της ισλαμικής θρησκείας.

Ο κύκλος του αίματος

Όταν, εν μέσω του Αραβο-ισραηλινού πολέμου, η τοποθεσία καταλήφθηκε από το Ισραήλ και προσαρτήθηκε με την υπόλοιπη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα γειτονικά τμήματα της Δυτικής Όχθης, τότε δημιουργήθηκαν σοβαρές διπλωματικές έριδες. Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η κίνηση δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Μετά την κατάληψη της Παλαιστίνης από τα ισραηλινά στρατεύματα, το 1967, επιβλήθηκε στο Αλ-Ακσά ένα ιδιότυπο status quo, το οποίο προέβλεπε πως Μουσουλμάνοι και Εβραίοι μπορούσαν να συνυπάρχουν στους χώρους προσκυνήματος, σεβόμενοι αμοιβαία, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Στο τέμενος μπορούσαν να παρευρεθούν μη Μουσουλμάνοι μόνο για επίσκεψη, ενώ οι Μουσουλμάνοι μπορούσαν να συμμετέχουν σε λατρευτικά τελετουργικά και προσευχές. 

Ωστόσο, η θρησκευτική εκεχειρία δεν κράτησε για πολύ. Οι Ισραηλινοί κατά καιρούς απαιτούσαν τη μετατροπή του εμβληματικού τεμένους σε τόπο της δικής τους λατρείας, ενώ υπερέβησαν πολλάκις τα εσκαμμένα με ενέργειες που πυροδότησαν αιματηρές συγκρούσεις.

Τον Αύγουστο του 1969, όταν το τέμενος καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από πυρκαγιά, η οργή ξεχείλισε. Οι υπόνοιες περί εμπρησμού ήταν η σπίθα που απειλούσε μια νέα αναζωπύρωση του Αραβο-ισραηλινού πολέμου, που είχε λήξει μόλις δύο χρόνια πριν. Το περιστατικό ήταν ο βασικός καταλύτης για τη δημιουργία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο ανήκουν σχεδόν εξήντα μουσουλμανικές χώρες. Τα προβλήματα δεν είχαν τελειώσει εκεί. 

Αρκετά χρόνια αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, ο επικεφαλής της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άριελ Σαρόν, βρέθηκε στο χώρο του τεμένους μαζί με αστυνομικούς, πολλοί εκ των οποίων συγκρούστηκαν με προσκυνητές. Χιλιάδες Μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο περιέγραψαν τα περιστατικά ως το αποτέλεσμα μιας «βεβήλωσης» του ιερού μνημείου, που είχαν ως αποτέλεσμα την πυροδότηση της Δεύτερης Ιντιφάντα (Παλαιστινιακή Εξέγερση).

Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί έκαναν λόγο για προβοκάτσια, που προήλθε από τον τότε ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ και των ανθρώπων του. Οι κάνες των όπλων κάπνιζαν διαρκώς. 

Ο κύκλος του αίματος δεν έπαψε εκεί. Στις 5 Απριλίου 2023, η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλλε στον ιερό χώρο του τεμένους, επιχειρώντας αντίποινα κατά των Παλαιστινίων, οι οποίοι προηγουμένως είχαν επιτεθεί με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η «εγκληματική» όπως χαρακτηρίστηκε, εισβολή των Ισραηλινών στο Αλ-Ακσά έγινε κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, δηλαδή κατά την κορύφωση των ετήσιων λατρευτικών εκδηλώσεων του μουσουλμανικού κόσμου.

«Η επιδρομή του Ισραήλ στο τέμενος Αλ-Ακσά, η επίθεσή του σε πιστούς, είναι ένα χαστούκι στις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ηρεμία και σταθερότητα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού» φέρεται να δήλωσε τότε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ οι Παλαιστίνιοι καλούνταν να συγκεντρωθούν στη Λωρίδα της Γάζας, σε έναν αγώνα για την επιβίωση του ιερού άβατου της πίστης τους. 

Το μέλλον;

Σύμφωνα με την Washington Post, η «καταιγίδα της Αλ-Ακσά» είναι μια προβοκατόρικη ενέργεια εκ μέρους της Χαμάς, που θέλει να απομονώσει το Ισράηλ και να συσπειρώσει τους Μουσουλμάνους ανά τον κόσμο, εναντίον του, αναφέροντας πως όσα συμβαίνουν σήμερα στην Παλαιστίνη, είναι μια προέκταση του σχεδίου του μεγάλου μουφτή Χάτζ Αμιν Αλ-Χουσέϊνι, ο οποίος είχε ζητήσει βοήθεια ακόμα και από το Τρίτο Ράιχ, στη μάχη των Αράβων - και ειδικότερα των Παλαιστινίων - κατά των Εβραίων εισβολέων.

Μάλιστα αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα πως ο Αλ-Χουσέιν θρυλείται πως είχε μιλήσει με τον Χίτλερ το 1941, όταν ακόμα εκείνος δεν ήταν βέβαιος για την πλήρη εξολόθρευση των Εβραίων, και του είχε πει «γιατί να τους εκτοπίσεις, καλύτερα να τους κάψεις».

Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι δύσκολο να γίνουν επιθέσεις. Η πολιτική των Παλαιστινίων, όπως τονίζει το Vox, επικεντρώνεται στο θυμό των απλών ανθρώπων. Όσο πιο θυμωμένοι είναι οι Παλαιστίνιοι κόντρα στη σκληρή, ακροδεξιών αποχρώσεων εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, τόσο πιο σημαντικές είναι οι αφορμές για να δράσει η Χαμάς.

Γι' αυτό λοιπόν οι μάχες στο Νότιο Ισραήλ δεν πρόκειται να διακοπούν σύντομα και δεν έχουμε ακόμα δει την πλήρη έκταση της αντεπίθεσης του στη Λωρίδα της Γάζας, Είναι σχεδόν σίγουρο, πώς η σύγκρουση Παλαιστίνης - Ισραήλ θα επιδεινωθεί δραματικά. 

​(με στοιχεία από Washington Post, The Conversation, Vox)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.