Μενού
toilet
AP IMAGES
  • Α-
  • Α+

Τα υποκατάστατα λίπους είναι ουσίες που έχουν όψη, αίσθηση και γεύση σαν λίπος. Tα πιο γνωστά υποκατάστατα λίπους είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα υποκατάστατα που μπορούν να συντεθούν χημικά.

Ο πολυεστέρας σακχαρόζης, ο πολυεστέρας σορβιτόλης και ο πολυεστέρας ραφινόζης, είναι μερικά από τα πιο γνωστά υποκατάστατα λίπους, τα οποία έχουν παραχθεί σε εργαστήρια.

Ο πολυεστέρας σακχαρόζης, γνωστός εμπορικά και ως Olestra, έγινε πασίγνωστος στο αμερικάνικο εμπόριο και όχι μόνο, ως το υποκατάστατο λίπους που υποσχόταν κάτι μοναδικό. Να αντικαταστήσει τα συμβατικά λιπαρά που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αλμυρών σνακ ως το μοναδικό υποκατάστατο λίπους στον κόσμο με μηδέν θερμίδες.

Τι σήμαινε αυτό; Μπορούσες να φας όσα πατατάκια, ποπκόρν, νάτσος, γαριδάκια, παρασκευασμένα βιομηχανικά με Olestra, και να μην πάρεις ούτε μισό γραμμάριο! Τουλάχιστον αυτό υπόσχονταν οι πρώτες διαφημιστικές καμπάνιες τέτοιων σνακ, όπως ήταν τα τσιπς WOW της Frito-Lay το 1998. Ακολούθησαν και προϊόντα Ruffles, Lay's και Doritos με Olestra.

Η αναμονή για ένα προϊόν που έμοιαζε με junk food,αλλά στην πράξη θα ήταν διαίτης, είχε προκαλέσει πραγματικό χαμό, με εισπράξεις που ξεπερνούσαν τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα

Τα περισσότερα αλμυρά σνακ του εμπορίου περιέχουν 10 γραμμάρια λίπους και 150 θερμίδες. Μια συσκευασία αλμυρού σνακ με Olestra είχε 0 λιπαρά και 75 θερμίδες μόνο. Αυτό φυσικά, γινόταν το «πράσινο φως» για τους καταναλωτές που δεν μπορούσαν να φάνε μόνο ένα πατατάκι, και συνήθως «πατούσαν φρένο» αφού είχαν αδειάσει ένα ή δύο ή και περισσότερα σακουλάκια.

Το Olestra, όπως αναγράφηκε αργότερα σε συσκευασίες προϊόντων, λειτουργεί ως «εμπόδιο» στην προσπάθεια του οργανισμού να μεταβολίσει βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σήμαινε πως μεγάλη ποσότητα της τροφής κατέληγε άπεπτη και εμφανιζόταν αμέσως στα κόπρανα (συμπτώματα στεατόρροιας), με αρκετή δυσάρεστη οσμή.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η στεατόρροια είναι το πρώτο βήμα για την εκδήλωση ασθενειών όπως η κοιλιοκάκη και η κίρρωση του ήπατος. Τα παράπονα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, όλα από καταναλωτές, όλοι με το ίδιο αηδιαστικών αποχρώσεων πρόβλημα.

Τελικά, παρά τις συστάσεις για τα αρνητικά συμπτώματα της Olestra (και παράλληλα την επισήμανση πως σε πολλά προϊόντα είχαν επίσης προστεθεί τεχνητά, βιταμίνες A, D, E και K), η εταιρεία Frito-Lay περιόρισε σημαντικά τη χρήση της Olestra.

Σήμερα η Olestra έχει απαγορευτεί τόσο για την βιομηχανική παραγωγή προϊόντων στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη.

Δείτε ακόμα: 

Ο τεράστιος ροκ σταρ που παντρεύτηκε και έκανε παιδιά με δύο αδελφές

Οι σειρές του Netflix που είδαν σχεδόν όλοι - Ποια «έσπασε» τις 250 εκατομμύρια προβολές

Γιατί τα ακτοπλοϊκά είναι τόσο ακριβά - Οικογένεια θα χρειαστεί 800 ευρώ για να πάει στην Κρήτη

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.