Μέχρι και σήμερα, τα ελληνικής προέλευσης ονόματα πολλών τοποθεσιών ανά τον κόσμο μαρτυρούν την άλλοτε εξάπλωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και των ελληνικών ως παγκόσμιας γλώσσας της τότε γνωστής στους Ευρωπαίους υφηλίου.
Μέχρι και σήμερα, πολλές πόλεις σε διάφορες ηπείρους φέρουν το στίγμα είτε ονομαστών Ελλήνων, είτε εννοιών που απλά οι ιδρυτές τους βρήκαν ενδιαφέρον να αποδώσουν στη γλώσσα μας.
Οι περιοχές στον κόσμο που έχουν ελληνικά ονόματα
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Ίσως, και η πιο ξακουστή μεταξύ των υπολοίπων, ιδρύθηκε τον 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Μακεδόνα κατακτητή, στη διάρκεια της άνευ προηγουμένου στρατιωτικής του εκστρατείας στην Ασία και τη βορειοανατολική Αφρική.
Κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων του, ο Αλέξανδρος ίδρυσε πάνω από 20 πόλεις, που συνήθως ονομάζονταν από τον ίδιο. Οι περισσότερες δεν υπάρχουν πλέον ή έχουν αλλάξει το όνομά τους (όπως το Κανταχάρ στο Αφγανιστάν). Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η πιο φημισμένη από αυτές τις πόλεις, έγινε σημαντικό κέντρο του ελληνιστικού πολιτισμού και παρέμεινε η πρωτεύουσα της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου και της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αιγύπτου για σχεδόν 1.000 χρόνια.

Άγκυρα, Τουρκία
Ακόμα και στα τουρκικά η ονομασία της πρωτεύουσας είναι ομόρριζη (Ankara), και προέρχεται φυσικά από την ελληνική και φρυγική λέξη που σημαίνει την άγκυρα του πλοίου. Σύμφωνα με θρύλους, ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί βρήκε μία άγκυρα ο Φρύγας βασιλιάς Μίδας.

Οδησσός, Ουκρανία
Η πόλη ονομάστηκε σύμφωνα με τις επιταγές της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας. Πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική πόλη της Οδησσού , η οποία εσφαλμένα πιστεύεται ότι βρισκόταν εκεί. Η ουκρανική Οδησσός βρίσκεται ανάμεσα στις αρχαίες ελληνικές πόλεις Τύρας και Όλβια, διαφορετική από την τοποθεσία της αρχαίας, δυτικότερα κατά μήκος της ακτής, που είναι σήμερα η Βάρνα της Βουλγαρίας. Το όνομα Οδησσός είναι προελληνικής προέλευσης.

Νάπολη, Ιταλία
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας και μια από τις παλαιότερες συνεχόμενα κατοικούμενες αστικές περιοχές στον κόσμο, που ιδρύθηκε από Έλληνες τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. Τον 9ο π.Χ. αιώνα, μια αποικία γνωστή ως Παρθενόπη ιδρύθηκε στο νησί Megaride, ενώ τον 6ο αιώνα π.Χ. επανιδρύθηκε ως Νεάπολη, και έγινε τελικά μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Magna Graecia.

Τρίπολη, Λιβύη
Η Τρίπολη, η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, φέρει ένα ελληνικό όνομα που σημαίνει «Τρεις πόλεις», που εισήχθη στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες μέσω του ιταλικού Tripoli. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Φοίνικες , οι οποίοι της έδωσαν το Λιβικο-Βερβερικό όνομα Oyat , πριν περάσει στα χέρια των Ελλήνων ηγεμόνων της Κυρηναϊκής ως Όεα.
Στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ., ανήκε στους Ρωμαίους, οι οποίοι την περιέλαβαν στην Αφρικανική τους επικράτεια με το όνομα «Regio Syrtica». Γύρω στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ., έγινε γνωστή ως Regio Tripolitana, που σημαίνει «περιοχή των τριών πόλεων», δηλαδή της Οέα (της σύγχρονης Τρίπολης), της Σαμπράθα και της Μεγάλης Λεπτίδος.

Eureka, ΗΠΑ
Αυτή η πόλη των ΗΠΑ εμπνεύστηκε την ονομασία της από τον διασημότερο εφευρέτη της αρχαίας Ελλάδας, τον Αρχιμήδη, και συγκεκριμένα της φράσης που του αποδίδεται πως αναφώνησε, όταν, βυθισμένος σε μία μπανιέρα, ανακάλυψε την αρχή της άνωσης, με το «Εύρηκα».
Το όνομα δεν είναι ακριβός φόρος τιμής προς τον αρχαίο μας πρόγονο όμως. Οι ιδρυτές της πόλης κατέληξαν σε αυτό επειδή σημαίνει «το βρήκα», μία φράση που χρησιμοποιούσαν πολύ οι χρυσοθήρες που δραστηριοποιούνταν στην παραθαλάσσια πόλη στη διάρκεια του 19ου αιώνα, κάθε φορά που έβρισκαν μία καλή «ψαριά» χρυσό στις κοίτες των ποταμών και τα ορυχεία.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.