Μενού
foniki-medousa
Η φονική μέδουσα που εντοπίστηκε στην Ισπανία | Glomex
  • Α-
  • Α+

Ένα είδος φονικής μέδουσας έχει κάνει την εμφάνισή του στα νότια παράλια της Ισπανίας και οι Αρχές δίνουν «μάχη» για να τον περιορισμό της. Μάλιστα, έχουν κλείσει αρκετές παραλίες, μέχρι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πρόκειται για την πορτογαλική μέδουσα με το χαρακτηριστικό όνομα «Man–of–war», δηλαδή «Άνθρωπος του πολέμου». Σημειώνεται ότι την ίδια ονομασία είχαν και τα πολεμικά πλοία μέχρι τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη.

Το υδρόζωο χρησιμοποιεί δηλητηριώδη πλοκάμια για να παραλύσει το θύμα του κι αυτό το δηλητήριο έχει αποδειχθεί θανατηφόρο και για τον άνθρωπο.

Ποια είναι η φονική μέδουσα

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, η Physalia physalis  φτάνει σε μήκος τα 2 m, αλλά τα πλοκάμια της μπορεί φτάσουν μέχρι 50 μέτρα σε μήκος. Είναι στην πραγματικότητα μία κλωνική αποικία και όχι ένα μοναδικό άτομο.

Χαρακτηρίζεται ως σιφωνοφόρο και όχι ως πραγματική μέδουσα. Μπορεί να αναγνωριστεί από πλωτήρα της που μοιάζει με μπαλόνι, ο οποίος μπορεί να είναι μπλε, βιολετί ή ροζ και ανεβαίνει ελαφρά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι Physalia physalis μπορούν να εύκολα να αναγνωριστούν καθώς επιπλέουν στα ζεστά νερά όλων των ωκεανών του κόσμου. Δεν έχουν κανένα ανεξάρτητο μέσο κολύμβησης και συνήθως παρασύρονται από τον αέρα και τα ρεύματα με τα πνευματοφόρα τους (θύλακες αέρα), τα οποία μπορούν να ξεφουσκώσουν για να αποφύγουν τις απειλές στην επιφάνεια, και να βυθιστούν για λίγο. Χρησιμοποιούν ένα ισχυρό τσίμπημα για να παραλύσουν το θήραμά τους.

Ζει στην επιφάνεια των ωκεανών στις τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές, αν και ενδέχεται να βρεθεί σε όλους τους ωκεανούς. Τρέφεται με μικρά ψάρια και μαλακόστρακα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.