Μενού
Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν με Το Λαμ στο Ανόι
Συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν με Το Λαμ στο Ανόι | AP
  • Α-
  • Α+

Κατά τη σημερινή (20/6) του επίσκεψη στο Βιετνάμ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της χώρας του με το Ανόι είναι «μια από τις προτεραιότητές» του.

Μία ημέρα αφού υπέγραψε αμοιβαία αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα και το Ανόι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στο τόξο Ασίας - Ειρηνικού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, με το Βιετνάμ να έχει υπογράψει συμφωνία «συνολικής στρατηγικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και την Κίνα, η επίσκεψη Πούτιν και το βήμα που του προσφέρει το καθεστώς έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους Δυτικούς εταίρους.

Η υποδοχή Πούτιν στο Ανόι

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχαιρε «πριγκιπικής» υποδοχής στο Ανόι με 21 πυροβολισμούς στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ πέρυσι, μια τιμή που επιφυλάσσεται για τους σημαντικότερους ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ, Το Λαμ, συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του και στάθηκε στα επιτεύγματα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της «εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας», σκατά τη συνάντηση των δύο ομολόγων.

«Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στον σύντροφό μας που έλαβε τεράστια στήριξη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η οποία υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού», τόνισε ο Λαμ.

Τελετή υποδοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν
Τελετή υποδοχής του Βλαντίμιρ Πούτιν | AP

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 11 συμφωνίες και μνημόνιο κατανόησης, που αφορούσαν μεταξύ άλλων τους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, την πυρηνική επιστήμη και την παιδεία.

Από την άλλη οι ΗΠΑ, βασικός εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ, αλλά και η ΕΕ επέκριναν την επίσκεψη Πούτιν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία επεσήμανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να δίνει στον Πούτιν βήμα για να προωθεί τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ στο Βιετνάμ δήλωσε ότι το Ανόι έχει δικαίωμα να αναπτύσσει τη δική του εξωτερική πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει πως η Μόσχα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA