Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Πλην των κινδύνων λόγω των ίδιων των εχθροπραξιών, οι τεράστιες ελλείψεις οδηγούν τους υγειονομικούς σε δύσκολες αποφάσεις, όπως το να κάνουν επεμβάσεις χωρίς αναισθητικό. Το δίλημμα, όπως λένε είναι: πόνος ή θάνατος.
Ένα κοριτσάκι έκλαιγε με λυγμούς και ζητούσε τη μαμά του, ενώ εργαζόμενος του νοσοκομείου Αλ Σίφα του έκανε ράμματα στο κεφάλι. Αυτή ήταν μία από τις δυσκολότερες στιγμές που έχει ζήσει ο νοσοκόμος, που περιέγραψε στο Reuters τα συνεχώς εντεινόμενα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ οι ασθενείς αυξάνονται διαρκώς.
«Μερικές φορές τους δίνουμε μία αποστειρωμένη γάζα για να δαγκώνουν, για να μειωθεί ο πόνος» είπε ο Abu Emad Hassanein. «Γνωρίζουμε πως ο πόνος που νιώθουν είναι αφάνταστος, πέρα από ό,τι κάποιος στην ηλικία τους μπορεί να αντέξει» είπε, αναφερόμενος στους μικρούς ασθενείς.
Ενήλικας, που είχε την ίδια εμπειρία με το παιδί, σημείωσε πως επαναλάμβανε, από μέσα του, στίχους από το κοράνι και περίμενε μέχρι να τελειώσουν τα ράμματα για να σταματήσει ο αφόρητος πόνος.
Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στις 17 Οκτωβρίου, υπήρξε συρροή ασθενών στο Αλ Σίφα, που έχει μόνο 12 λειτουργικές χειρουργικές αίθουσες. Το Ισραήλ είχε ισχυριστεί πως το πλήγμα στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκέτας από πλευράς της Παλαιστινιακής Ισλαμική Τζιχάντ. Η ομάδα πολιτοφυλακής και η Χαμάς έκαναν λόγο για ισραηλινό βομβαρδισμό.
«Αν περιμέναμε να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες» σημείωσε διοικητής του νοσοκομείου Abu Selmeyah. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο έδαφος, χωρίς αναισθητικό ή χρησιμοποιώντας τοπική αναισθησία ή ελαφριά παυσίπονα για να σώσουμε ζωές».
Μεταξύ άλλων, οι γιατροί έχουν αναγκαστεί να κάνουν ακρωτηριασμούς, ράμματα σε σοβαρά τραύματα και να αντιμετωπίσουν σοβαρά εγκαύματα, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα σύνεργα.
Πόνος ή θάνατος
Ο Selmeyah επεσήμανε πως είναι επίπονο και για το ίδιο το προσωπικό να εργάζεται υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά προκύπτει το εξής δίλημμα: «ή θα υποφέρει ο ασθενής ή σώζεται η ζωή του».
Ο διοικητής του νοσοκομείου Νάσερ, Mohammad Zaqout, ενημέρωσε πως το πρώτο διάστημα μετά την κήρυξη του πολέμου και το δικό του νοσηλευτικό ίδρυμα δεν είχε αναισθητικά, κάτι που άλλαξε μετά την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Ορισμένες επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, μεταξύ αυτών καισαρικές τομές, αλλά και επεμβάσεις σε εγκαύματα» ενημέρωσε και είπε πως έγιναν προσπάθειες για να απαλυνθεί ο πόνος τους με φάρμακα, αλλά δεν ήταν αρκετά. «Δεν είναι η ιδεατή λύση για έναν ασθενή μέσα σε χειρουργική αίθουσα, τον οποίο θέλουμε να εγχειρήσουμε με ολική αναισθησία».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.