Εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται σπίτια από 3D εκτυπωτές τα οποία δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για τη δημιουργία τους ενώ είναι και αρκετά φθηνά.
Το πρώτο τρισδιάστατο σπίτι χτίστηκε το 2018 στο Austin του Τέξας από τη New Story, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία προσφέρει στέγη σε άτομα που το έχουν ανάγκη σε συνεργασία με την ICON.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ένα σπίτι με 3D τεχνολογία μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε ένα 24ωρο. Μάλιστα, το 2019 δημιουργήθηκε και η πρώτη κοινότητα από τέτοια σπίτια για φτωχές οικογένειες.
Το πρώτο σπίτι που χτίστηκε μέσα σε ένα 24ωρο ήταν στο Ελ Σαλβαδόρ και κόστισε μόλις 4.000 δολάρια. Σύμφωνα με την Tech Startups τον Δεκέμβριο του 2018 είχαν συγκεντρωθεί 27 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτηθεί το έργο.
Μέσα σε 100 ημέρες η startup κλήθηκε να χτίσει 100 τέτοια σπίτια, κάτι που συνέβη κιόλας.
Η μεγαλύτερη «τρισδιάστατη» γειτονιά στο Τέξας
Η τρισδιάστατη τακτική έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και για πιο ακριβά και μεγάλα σπίτια. Με τοίχους «τυπωμένους» από υλικό με βάση το σκυρόδεμα, άρχισε να χτίζεται το καλοκαίρι η πρώτη από τις 100 τέτοιες κατοικίες που θα καλωσόριζαν τους κατοίκους από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το CNN, η κοινότητα κατασκευάστηκε σε συνεργασία της ICON και της κατασκευαστικής Lennar, καθώς και του πρακτορείου αρχιτεκτονικής Bjarke Ingels Group.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα πωλούνται από 475.000 έως και 599.000 δολάρια, καθώς πρόκειται για σπίτια που έχουν μέγεθος 110 με 190 τετραγωνικών μέτρων.
Φιλικά προς το περιβάλλον
Ο Martin Voelkle, συνεργάτης στον Όμιλο Bjarke Ingels δήλωσε ότι τα τρισδιάστατα κτίρια ήταν «σημαντικά βήματα για τη μείωση των απορριμμάτων στη διαδικασία κατασκευής, καθώς και για να κάνουμε τα σπίτια μας πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και ενεργειακά».
Έρευνα δείχνει ότι η εκτύπωση σπιτιών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα απόβλητα κατασκευών. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να κατασκευάσουν κτίρια χωρίς ξυλότυπο (τα καλούπια σκυροδέματος στα οποία συνήθως χύνεται το τσιμέντο), γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συνολική χρήση του υλικού. Το τσιμέντο ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 ετησίως.
Επίσης, μια μελέτη του 2020 από τη Σιγκαπούρη διαπίστωσε ότι μια μονάδα μπάνιου που κατασκευάστηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση ήταν και 25,4% φθηνότερη και παρήγαγε σχεδόν 86% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από μια που κατασκευάστηκε με συμβατικές μεθόδους κατασκευής.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.