Μενού
robert-fitso-slovakia
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης στη Σλοβακία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASR. Ένας ύποτπος συνελήφθη επί τόπου από την αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσοτραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Banská Bystrica. Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία πέτυχε τον Φίτσο στην κοιλιά.

Ο Φίτσο φέρει τραύματα στην κοιλιά, καθώς και στα χέρια και τα πόδια του. Αξιωματούχος του κόμματος Smer του Φίτσο επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο χειρουργείο.

Ο πρωθυπουργός είχε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Reuters, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί.

Σε βίντεο που μεταδίδεται καταγράφεται η σύλληψη ενός υπόπτου, για το το επεισόδιο που έλαβε χώρα στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα, μπροστά από το τοπικό Σπίτι του Πολιτισμού, όπου ο Φίτσο συνάντησε υποστηρικτές του.

«Μεταξύ ζωής και θανάτου o Ρόμπερτ Φίτσο»

«Μεταξύ ζωής και θανάτου» βρίσκεται ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τόνισε ότι ο Φίτσο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας θα διαρκούσε περισσότερο με δεδομένη την άμεση περίθαλψη που χρειαζόταν.

«Απόπειρα δολοφονίας» καταγγέλλει η κυβέρνηση

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. «Μπορώ να επιβεβαιώνω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο. Ο πρωθυπουργός νοσηλεύεται.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου, Λούμπος Μπλάχα, επιβεβαίωσε το περιστατικό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και διέκοψε τη διαδικασία μέχρι νεωτέρας, ανέφερε το TASR.

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα, πρόεδρος της Σλοβακίας, καταδίκασε τη «βίαιη» επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο και δήλωσε ότι του εύχεται ανάρρωση, ανέφερε το Reuters.

Η στιγμή που πυροβολούν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, καταγράφεται η στιγμή που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας δέχεται τους πυροβολισμούς

Στο βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας πίσω από κιγκλιδώματα να βγάζει όπλο και να πυροβολεί κατά του Φίτσο, την ώρα που άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού πέφτουν πάνω στον δράστη για να τον αφοπλίσουν.

Γνωστός Σλοβάκος συγγραφέας ο δράστης της επίθεσης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ στη Σλοβακία, ο συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα φέρεται να είναι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Το noviny.sk επισημαίνει ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, γεννήθηκε το 1953 και είναι ένας από τους ιδρυτές γνωστής λογοτεχνικής λέσχης στη Σλοβακία. Ο 71χρονος συγγραφέας σημειώνεται ότι είναι υποστηρικτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Προοδευτική Σλοβακία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ από τη Σλοβακία, πριν από οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε στο διαδίκτυο ότι μάζευε υπογραφές για την ίδρυση του πολιτικού κόμματος Hnutie proti nasiliu.

«Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων, ως μια μορφή έκφρασης απλής δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!», έγραφε τότε ο Τσίντουλα. Να σημειωθεί ότι η αστυνομία τον συνέλαβε μετά του πυροβολισμούς.

Η στιγμή που μεταφέρουν τον Ρόμπερτ Φίτσο στο όχημα

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχεται βίντεο από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μεταφέρεται στο αυτοκίνητο αφότου δέχτηκε τους πυροβολισμούς.

Στο βίντεο διακρίνονται οι άνδρες της ασφάλειας να μεταφέρουν τον τραυματισμένο πρωθυπουργό της Σλοβακίας στο όχημα που τον μετέφερε σε νοσοκομείο, ενώ προς το τέλος του οπτικοακουστικού υλικού διακρίνεται ο ύποπτος να κρατείται από αστυνομικούς.

Σε άλλο βίντεο καταγράφεται η στιγμή που διασώστες μεταφέρουν από το ελικόπτερο στο νοσοκομείο τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

Καταδικάζουν την επίθεση φον ντερ Λάιεν, Όρμπαν και Μισέλ

Σε αναρτήσεις τους, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καταδίκασαν την επίθεση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρει σε ανάρτησή της: «Καταδικάζω έντονα την άθλια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. 

Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό αγαθό μας. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Σλοβακίας στη Χάντλοβα. 

Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις.  Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του».

Ακόμα, ο Βίκτορ Όρμπαν αναφέρει: «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Προσευχόμαστε για την υγεία του και τη γρήγορη ανάρρωσή του! Ο Θεός να ευλογεί τον ίδιο και τη χώρα του!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.