Ένα εκτεταμένο σκάνδαλο χρόνων αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Βρετανία, καθώς ήρθαν στο φως στοιχεία για χιλιάδες υγιείς ασθενείς εγκλωβισμένους στις ψυχιατρικές πτέρυγες των νοσοκομείων, χωρίς εξιτήριο.
Κατά την Independent, Πάνω από 3.000 ασθενείς έχουν παραμείνει στις κλίνες νοσοκομείων από 3 μήνες έως και για χρόνια παραπάνω από την ενδεδειγμένη νοσηλεία, αφού οι κοινωνικές δομές που θα συνόδευαν την επανένταξή τους υπολειτουργούν, αφήνοντας πολλούς ως «ναυαγούς» του συστήματος υγείας.
Είχε ξεμείνει για δύο χρόνια
Ένας εξ αυτών, ο 31χρονος Μπεν Κρεγκ, δήλωσε στο μέσο πως πέρασε μία «κόλαση» μέσα στο ίδρυμα που είχε εισαχθεί, αφού έμεινε παγιδευμένος εκεί για δύο χρόνια, ενώ οι αρμόδιες επιτροπές «τσακώνονταν» για το ποιος φορέας θα επωμιζόταν τα έξοδα της επανένταξής του, όπως η εύρεση κοινωνικής κατοικίας και η επανεκπαίδευση.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο άντρας έχασε τη γέννηση της κόρης του, ενώ την είδε για πρώτη φορά μετά τα πρώτα της γενέθλια, με πολλούς άλλους παράγοντες να εντείνουν την ήδη αφόρητη κατάθλιψη που υπέφερε.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Mind για την ψυχική υγεία, ο μέσος όρος νοσηλείας για τέτοιους ασθενείς φέτος είναι οι 833 μέρες, ενώ τόνισε πως η περίπτωση του 31χρονου Μπεν δεν είναι μοναδική περίπτωση.
Καταδικαστικά στοιχεία
Σύμφωνα με έγγραφα και δεδομένα που δημοσίευσε το μέσο, αποκαλύπτεται πως:
- Οι κλίνες για ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για εξιτήριο κοστίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από 500 έως και 1.000 λίρες την ημέρα, ενώ η ανάλογη κοινωνική μέριμνα κοστίζει μέχρι και 5.000 λίρες ημερησίως.
- Μία στις πέντε παραπομπές για κοινωνική μέριμνα είχε απορριφθεί, με το σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού της τάξεως του 12%
- Οι ασθενείς περνούσαν από χρόνο αναμονής 13 εβδομάδες κατά μέσο όρο για να δουν κάποιο κοινωνικό λειτουργό
- Οι 3.213 εγκαταλελειμμένοι ασθενείς ήταν 639 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
- Τον Αύγουστο, ένα 10% των ασθενών ανέμενε 221 ημέρες κατά μέσον όρο για να ενταχθεί στην κοινωνική μέριμνα
- Επίσης, άλλο ένα 10% δεν ήρθε σε επαφή με κοινωνικό λειτουργό για τουλάχιστον έναν χρόνο
«Μου λήστεψαν τη ζωή»
Ο Μπεν Κρεγκ εισήχθη στο νοσοκομείο Prestwich το 2019, με επεισόδια ψύχωσης που άρχισε να βιώνει στη φυλακή. Το 2020 οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως ήταν σε κατάσταση για να πάρει εξιτήριο, αλλά χρειάστηκε να περιμένει για δύο χρόνια ακόμα όσο οι αρμόδιες επιτροπές προσπαθούσαν «να τα βρουν» για την κηδεμονία του, με τον ίδιο να λέει πως «του λήστεψαν τη ζωή του».
«Ήμουν μέσα στην κατάθλιψη, δεν το έχω ξεπεράσει εντελώς ακόμα. Όσο ήμουν εκεί, δεν μου ερχόταν να κάνω τίποτα, και απλά έμενα όλη μέρα στο κρεβάτι μου. Έχασα τη γέννηση της κόρης μου και δεν την είδα μέχρι που ήταν δύο μηνών. Μου έχουν μείνει πληγές».
Ακόμα όμως και μετά το εξιτήριό του, η υποτιθέμενη κοινωνική υποστήριξη ήταν ελλιπής, αφού ο 31χρονος δεν μπορούσε καν να έρθει σε επαφή με τον υπεύθυνο κοινωνικό λειτουργό.
Η Ρέιαν Ντέιβις, νομικός εκπρόσωπος της ΜΚΟ Mind, δήλωσε στην εφημερίδα πως «Είναι ανησυχητικό το ότι άνθρωποι ξεμένουν στα νοσοκομεία. Οι ζωές τους μπαίνουν σε αδράνεια, λόγω της έλλειψης κοινωνικής στέγασης».
«Οι ασθενείς αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από την ατέλειωτη νοσηλεία, ενώ είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην κοινότητα. Η περίπτωση του κ. Κρεγκ είναι μία πραγματική ευκαιρία να καταπολεμήσουμε τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που προκαλεί ένα σύστημα κακοδιαχείρισης».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.