Μενού
Διαδήλωση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ
Διαδήλωση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ | EPA/ANDY RAIN/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Σήμερα αναμένεται η απόφαση σχετικά με την τελευταία έφεση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ για την έκδοσή του, από το Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες σχετικά με κατασκοπεία

Ο Ασάνζ δίνει από το 2019 μάχη για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ όπου θα κληθεί να λογοδοτήσει για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων, που διέρρευσαν, σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και διπλωματικών τηλεγραφημάτων, το 2010 και το 2011.

Τι υποστηρίζει ο Ασάνζ;

Τον περασμένο μήνα, η ομάδα του προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για να αναιρέσει την απόφαση έκδοσής του και έκτοτε προσπαθεί να παραμείνει στη Βρετανία. 

Η νομική ομάδα του Αυστραλού υποστηρίζει ότι μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει την έκδοση για πολιτικά αδικήματα.

«Αυτή η νομικά πρωτοφανής δίωξη επιδιώκει να ποινικοποιήσει την εφαρμογή συνήθων δημοσιογραφικών πρακτικών για την απόκτηση και δημοσίευση αληθινών διαβαθμισμένων πληροφοριών με το πιο προφανές και σημαντικό δημόσιο συμφέρον» ανέφερε στο δικαστήριο ένας εκ των νομικών εκπροσώπων του κρατουμένου. 

Ο ίδιος επεσήμανε πως ο εντολέας του και το WikiLeaks «ήταν υπεύθυνοι για την αποκάλυψη εγκληματικότητας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης σε πρωτοφανή κλίμακα» συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, εκτελέσεων και εγκλημάτων πολέμου.

Ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο για τη δίωξη από πλευράς ΗΠΑ ήταν τα «κρατικά αντίποινα», κάτι που την καθιστά παράνομη.  Ο ίδιος προειδοποίησε, επίσης, ότι αν εκδοθεί ο Ασάνζ υπήρχε κίνδυνος να παραβιαστούν τα δικαιώματά του. 

Άλλο πρόσωπο από το περιβάλλον του, σημείωσε πως αξιωματούχοι της CIA, υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να συζητούσαν την απαγωγή ή ακόμη και τη δολοφονία του Ασάνζ, γράφει ο Guardian.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι διαρροές του Ασάνζ έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές των πρακτόρων τους και κατηγόρησαν την άλλη πλευρά για «συστηματική παραποίηση» της υπόθεσης. 

«Δεν διώκεται για απλή δημοσίευση, αλλά για βοήθεια και υποκίνηση ή συνωμοσία» επεσήμανε Αμερικανός αξιωματούχος και σημείωσε πως ο κρατούμενος «συνωμότησε» με την Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει παράνομα τα εν λόγω έγγραφα, «διαπράττοντας, αναμφίβολα, σοβαρά ποινικά αδικήματα». 

Τι ακολουθεί;

Σε περίπτωση που η απάντηση του δικαστηρίου στο τωρινό αίτημα είναι αρνητική, η ομάδα του θα έχει εξαντλήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της όσον αφορά στα βρετανικά δικαστήρια. 

Ο Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Μπέλμαρς από το 2019, θα μπορούσε, ωστόσο, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο να μην τον εκδώσει, όσο εξετάζει την υπόθεσή του. Αυτή θα ήταν η τελευταία του επιλογή.

Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 175 ετών.

Η Wall Street Journal ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει στον Ασάνζ μια συμφωνία, η οποία θα του επέτρεπε να παραδεχτεί ένα πλημμέλημα, αλλά οι δικηγόροι του λένε ότι δεν τους έχει δοθεί «καμία ένδειξη» ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να αλλάξει την προσέγγισή της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.