Μενού
Σεισμός στην Ιαπωνία
Σεισμός στην Ιαπωνία | Αρχείου: EPA/JIJI PRESS/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με την λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποίηση για τσουνάμι. Την πρώτη, ισχυρή, δόνηση ακολούθησε και μία δεύτερη της τάξης των 6,2 Ρίχτερ. 

Ο σεισμός των 7,5R καταγράφηκε στις 09:10 (ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του εντοπίζεται 45 χιλιόμετρα βόρεια, βορειανατολικά της περιοχής Αναμίζου. Το εστιακό βάθος που δίνεται από το Ευρωμεσογειακό είναι τα 5 χιλιόμετρα.

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία | EMSC

 

Οκτώ λεπτά αργότερα, στις  09:18, κατεγράφη και δεύτερη ισχυρή δόνηση, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται 5 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της ίδιας περιοχής. 

Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία | EMSC

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Μετά τη διπλή σεισμική δόνηση, οι Αρχές προχώρησαν στην έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, καλώντας τους πολίτες σε Ισικάουα, Νιιγκάτα, Τογιάμα και Γιαμαγκάτα να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία.

Σύμφωνα με το Japan Times, υπάρχει πρόβλεψη για κύματα έως και 5 μέτρων. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τους πολίτες στις περιοχές, που αναμένεται να επηρεαστούν, να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο σε μεγάλα ύψη. 

Λόγω της κατάστασης, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι και σε περιοχή της Ρωσίας, με τις τοπικές Αρχές να ενημερώνουν πως είναι σε εξέλιξη εκκένωση κατοίκων. 

Στα social media κυκλοφορούν εικόνες με υλικές ζημιές σε κτίρια, ωστόσο η εγκυρότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. 

Ανησυχία για επιπτώσεις σε πυρηνικό εργοστάσιο

Η περιοχή που επλήγη από τον σεισμό περιλαμβάνει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, δήλωσε η Tokyo Electric Power Co. Ο φορέας εκμετάλλευσης του εργοστασίου δήλωσε ότι ελέγχει για προβλήματα, αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για κάτι.

Και η Hokuriku Electric Power ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους για τυχόν προβλήματα στα εργοστάσιά της πυρηνικής ενέργειας, ανέφερε η NHK.

Ένας τεράστιος σεισμός και ένα τσουνάμι έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18.000 άνθρωποι. Η καταστροφή κατέστρεψε πόλεις και προκάλεσε πυρηνική τήξη στη Φουκουσίμα.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.