Μενού
Δυνάμεις του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα
Δυνάμεις του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα | EPA/ABIR SULTAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού έχει θέσει το Ισραήλ την περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, την ώρα που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, για υψηλόβαθμες συζητήσεις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και αναμένεται η ομιλία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασραλάχ, σχετικά με τη Γάζα

Η ομιλία είναι πιθανό να υποδείξει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός εμπλέκονται σε έντονες επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ακόμη ένα μέτωπο στη σύγκρουση.

Ο στρατός του Ισραήλ ενημέρωσε πως δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και προειδοποίησε πως «θα απαντήσουμε σε κάθε περιστατικό», χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες διευκρινίσεις όμως. 

«Χθες, διενεργήσαμε μία εκτεταμένη επίθεση και πλήξαμε έναν αριθμό από τρομοκρατικούς πυρήνες της Χεζμπολάχ για να απαντήσουμε στα μαζικά πυρά από πλευράς της, (...) που οδήγησαν σε τραυματισμούς αμάχων» σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε, με δριμύτητα, σε κάθε επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων. Είμαστε σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας στα βόρεια σύνορα, σε πολύ υψηλό συναγερμό για να απαντήσουμε σε κάθε περιστατικό. Σήμερα και τις επόμενες μέρες».

 

Οι στόχοι της επίσκεψης Μπλίνκεν

Το πρωί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στόχος των ΗΠΑ είναι να γίνουν σημαντικά βήματα που θα επιτρέψουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Οι ΗΠΑ, άλλωστε, έχουν ξεκάθαρους στόχους: να επιδεικνύουν υποστήριξη στο Ισραήλ, να καταβάλλουν ορατές και αποτελεσματικές προσπάθειες για τον περιορισμό της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να αποτρέψουν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από το να εμπλέξει ολόκληρη την περιοχή σε μια αυξανόμενη σύγκρουση.

Εντείνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Νωρίτερα σήμερα, να σημειωθεί, η Χαμάς είχε ενημερώσει πως από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τις ζωές τους 9.277 Παλαιστίνιοι, οι 3.826 εξ αυτών παιδιά. 

Το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας απασχολεί εντόνως, αλλά οι όποιες φωνές για «ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός» δεν έχουν εισακουστεί. 

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι - πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας -  έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα καταφύγια της UNRWA χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.

Ισραηλινή μονάδα πυροβολικού κινείται προς τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινή μονάδα πυροβολικού κινείται προς τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας | EPA/ATEF SAFADI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα  - το επίκεντρο των δυνάμεων της Χαμάς - να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους ασφάλεια, αν και οι νότιες περιοχές του θύλακα επίσης σφυροκοπούνται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργεί και αυτά που συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία αναφέρουν μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα που έχουν περιορίσει σημαντικά την ηλεκτροδότησή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν στις 2 Νοεμβρίου ότι η βασική ηλεκτρογεννήτρια στο ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, δήλωσε η OCHA, «με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου ή διά βίου αναπηριών».

«Βαθιά ανησυχία» για τη Γάζα

Στις 2 Νοεμβρίου, 102 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με την OCHA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση βοήθειας από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι μεταφορές αυτές στις 21 Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν εισέλθει ανέρχεται σε 374. Προηγουμένως, μόνο περίπου 14 φορτηγά την ημέρα εισέρχονταν στη Γάζα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 400 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα ημερησίως.

Η οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) πρόσθεσε τα παλαιστινιακά εδάφη στον κατάλογο των χωρών και των εδαφών που έχουν ανάγκη εξωτερική επισιτιστική βοήθεια.

«Στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τη Σύνοψη Ανθρωπιστικών Αναγκών για το 2023, 1,5 εκατ. άνθρωποι (το 28% του πληθυσμού) εκτιμήθηκε ότι βρίσκονταν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας και είχαν ανάγκη άμεση βοήθεια μεταξύ του Μαΐου και του Ιουλίου 2022: 1,2 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και 353.000 στη Δυτική Όχθη» επεσήμανε ο FAO.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» της για την αποστολή, πίσω στη Γάζα, από το Ισραήλ χιλιάδων Παλαιστινίων εργαζομένων.

Αυτοί «στέλνονται πίσω παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης» στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτελεί στόχο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

Δείτε επίσης:

Ο πόλεμος των τρολς στον ΣΥΡΙΖΑ, τα «κουτσομπολιά» που εκνεύρισαν τον Βορίδη και η λευκή επιταγή Σκρέκα

Σεφ έχασε 76 κιλά σε πέντε χρόνια αλλάζοντας δύο πράγματα στην καθημερινότητα του 

Γιατί η ΔΕΗ εξαγόρασε την «Κωτσόβολος» - Τα καταστήματα, τα έσοδα και τα σχέδια για το μέλλον

Σεισμός στην Εύβοια: Η στιγμή που τα 5,2 Ρίχτερ «χτυπούν» το νησί

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.