Μενού
kalatrava oaka
ΟΑΚΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το όνομα του Σαντιάγκο Καλατράβα μπήκε στην ελληνική καθημερινότητα, πριν από δύο δεκαετίας λόγω των έργων που είχε αναλάβει εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με αποκορύφωμα το επιβλητικό σκέπαστρο στο ανοικτό γήπεδο του ΟΑΚΑ. Τώρα, 20 χρόνια μετά από τις πανηγυρικές παρουσιάσεις των κατασκευών που είχε σχεδιάσει, ο Ισπανός αρχιτέκτονας επανέρχεται στο προσκήνιο, λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσιάζουν οι «στέγες» στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο ποδηλατοδρόμιο.

Για όσους, ωστόσο, παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις, το όνομα «Καλατράβα» δίπλα σε μία προβληματική κατασκευή, δεν είναι κάτι καινούριο. Κατά καιρούς κάποια από τα επιβλητικά του δημιουργήματα έχουν παρουσιάσει προβλήματα διαφόρων φύσεων, όχι μόνο στη χώρα μας που η λέξη συντήρηση αποδεικνύεται άγνωστη στις αρμόδιες Αρχές, αλλά και σε άλλα κράτη όπως η γενέτειρά του Ισπανία ή η Ιταλία.

Είναι φυσικά υπερβολή να θεωρηθεί πως οι κατασκευές που σχεδιάζει παρουσιάζουν προβλήματα. Άλλωστε τα έργα του είναι δεκάδες και κοσμούν πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Σε τακτά, όμως, χρονικά σημεία έχουν εντοπιστεί προβλήματα. 

Το στυλ του έχει περιγραφεί ως ξεκάθαρα νεο-φουτουριστικό για την καινοτόμο χρήση υλικών και την κομψή αισθητική του. 

Σαντιάγκο Καλατράβα: Πρόστιμα για οικονομικές υπερβάσεις

Είναι πολύ πρόσφατη άλλωστε η απόφαση, μόλις το 2019, δικαστηρίου της Βενετίας, να του επιβάλει πρόστιμό 78.000 ευρώ «για υποτιθέμενα λάθη που έκαναν ακριβότερη τη Γέφυρα του Συντάγματος στο Μεγάλο Κανάλι» της ιταλικής πόλης. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τον κ. Καλατράβα υπεύθυνο για την υπέρβαση του προϋπολογισμού καθώς η γέφυρα κόστισε 11,6 εκατ. ευρώ αντί 7 εκατ. ευρώ.

Το 2014 το συμβούλιο της Βαλένθια μήνυσε τον Καλατράβα για την καταρρέουσα στέγη της Όπερας, ένα περιστατικό που προκάλεσε κλείσιμο του κτηρίου. Το Palau De Les Arts είναι μέρος της Πόλης της Τέχνης και των Επιστημών που χτίστηκε εξ ολοκλήρου από τον αρχιτέκτονα με κόστος 300 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του κόστους υπήρξε και στο σταθμό μεταφορών στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

Εδώ έχουν συγκεντρωθεί όλα τα έργα του Σαντιάγκο Καλατράβα με την επισήμανση σε όλα όσα βγήκαν εκτός χρονοδιαγράμματος αλλά και προϋπολογισμού.

Τα έργα του στην Ελλάδα και ο ναός του Αγ. Νικολάου στο Ground Zero

Έργα του Σταντιάγκο Καλατράβα, στη χώρα μας, υπάρχουν και σε άλλα μέρα πέρα από το Ολυμπιακό Πάρκο. Δική του κατασκευή είναι η πεζογέφυρα στη Λεωφόρο Μεσογείων που βρίσκεται λίγο έξω από το σταθμό του μετρό Κατεχάκη. Η πεζογέφυρα συνδέει τη δυτική πλευρά του δρόμου και το σταθμό του μετρό. Μεταλλικά καλώδια στήριξης εκτείνονται από τον κεντρικό πυλώνα μέχρι το μονοπάτι, αναρτώντας το με ασφάλεια πάνω από το δρόμο. Δικό του έργο είναι επίσης και ο Σταθμός Νερατζιώτισσας.

Ο Ισπανός αρχιτέκτονας - που είναι επίσης γλύπτης και ζωγράφος - έχει δημιουργήσει και κάποια από τα νέα κτήριο στο Ground Zero της Νέας Υόρκης, εκεί που κάποτε υπήρχε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που έγινε στόχος της Αλ Κάιντα το 2001. Εκείνος ανέλαβε την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Ο Ναός άνοιξε και πάλι μετά από 21 χρόνια, τον περασμένο Δεκέμβριο. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.