Μενού
Ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι
Ανώτατο στέλεχος της Χαμάς σε επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photos / Mohammad Austaz
  • Α-
  • Α+

Ο Σαλέχ αλ Αρούρι, υπαρχηγός της Χαμάς και νούμερο 2 στην οργάνωση πίσω από τον Ισμαήλ Χανίγια, ήταν ανάμεσα στους έξι νεκρούς από την επίθεση του Ισραήλ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βηρυτό, σε προπύργιο της Χεζμπολάχ, νωρίτερα σήμερα (02/01).

Από την επίθεση του Ισράηλ, για την οποία δεν έχει πάρει θέση ακόμη, σκοτώθηκαν πέρα από τον Σαλέχ αλ Αρούρι ακόμη έξι άτομα, με τα τρία εξ' αυτών να θεωρούνται μέλη του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Το νούμερο 2 της ισλαμιστικής οργάνωσης βρισκόταν στα γραφεία της Χαμάς στον Λίβανο, τα οποία βρίσκονται στο προάστιο Dahiyeh της Βηρυτού και προπύργιο της Χεζμπολάχ, ενώ θεωρείται ως συνιδρυτής του στρατιωτικού σκέλους.

Ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι και ο Ισμαήλ Χανίγια
Ο Σαλέχ Αλ-Αρούρι και ο Ισμαήλ Χανίγια | AP Photos

Σαλέχ αλ Αρούρι: Το προφίλ του ανώτατου στελέχους της Χαμάς

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Γεννηθείς στη Δυτική Όχθη το 1966, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Σαλέχ αλ Αρούρι: Ο ρόλος του σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ

Ο Αλ-Αρούρι, 57 χρονών, ανώτατο στέλεχος και υπαρχηγός της Χαμάς, θεωρείται πως είχε ως «έδρα» του τον Λίβανο και ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης και θεωρούνταν ντε φάκτο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο 57χρονος βοήθησε στον σχεδιασμό της απαγωγής και της δολοφονίας τριών ισραηλινών εφήβων –του Gil-ad Shaar, του Eyal Yifrach και του Naftali Fraenkel– τον Ιούνιο του 2014, καθώς και σε πολλές άλλες επιθέσεις.

Είχε εκτίσει αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές και απελευθερώθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων για τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν στρατιώτη του IDF που απήχθη από τη Χαμάς το 2006.

Ο Αρούρι συμμετείχε στη συνέχεια στην κατάρτιση της συμφωνίας που προέβλεπε την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Σαλίτ το 2011.

Σαλέχ αλ Αρούρι: Η Χαμάς και η απέλαση στη Συρία

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο αλ Αρούρι ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της Χαμάς σε διαδοχικές συνομιλίες συμφιλίωσης με τη Φατάχ, την αντίπαλη φιλοπαλαιστινιακή στρατιωτική και πολιτική ομάδα, και βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση του αιχμάλωτου Ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit το 2011, σε αντάλλαγμα για 1.027 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ.

Εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987 και ηγήθηκε του ισλαμικού φοιτητικού κινήματος προτού συμβάλει στη δημιουργία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Έχει επανειλημμένα τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ, από το 1985 μέχρι το 1992 και μεταξύ 1992 και 2007.

Το 2010 απελάθηκε από το Ισραήλ στη Συρία, όπου έζησε για τρία χρόνια πριν μετακομίσει στην Τουρκία. Κατά τη στιγμή του θανάτου του βρισκόταν στον Λίβανο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.