Μπορεί να τον έχουμε ονομάσει «ελαφάκι» στην Ελλάδα χάριν ευφωνίας, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστός ως «Ρούντολφ, ο Τάρανδος με την κόκκινη μύτη». Αυτός ο χαρακτήρας ενέπνευσε το ομώνυμο παιδικό τραγούδι, ενώ από πίσω του κρύβει μία λυπητερή ιστορία αγάπης και απώλειας.
Σύμφωνα με τη New York Post, o συγγραφέας του παραμυθιού, Μπομπ Μέι, εμπνεύστηκε τον δημοφιλή χαρακτήρα από τη γυναίκα του, Έβελιν, την οποία έχασε μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Στο πρόσωπο του Ρούντολφ, ο Μέι προσπάθησε να παραλληλίσει τη διαφορετικότητά του με την ιδιαιτερότητα της κατάστασής της.
Η πρώτη ευκαιρία
Αντιμέτωπος με την αναπόφευκτη απώλεια της γυναίκας του, ο Μέι άρχισε να πλέκει μία ιστορία έτσι ώστε να μεταδώσει με απλό τρόπο στην τετράχρονη κόρη του, Μπάρμπαρα, γιατί η μητέρα της δεν ήταν όπως όλες οι άλλες μαμάδες, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι κακό.
Ο Μέι εργαζόταν τη δεκαετία του 1930 για το εμπορικό κέντρο Montgomerry Ward στο Σικάγο των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας πολλές επουσιώδεις συγγραφικές δουλειές.
Την περίοδο που «αργόσβηνε» η σύζυγός του, ο ίδιος βρισκόταν στην πιο σκοτεινή περίοδό του, και καταριόταν το γεγονός ότι είχε ξεμείνει να δαχτυλογραφεί για εμπορικούς καταλόγους αντί να γράφει το μυθιστόρημα των ονείρων του.
Τελικά, όμως, ο διευθυντής του εμπορικού του ανέθεσε να γράψει μία χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα εξέδιδε με την επωνυμία της η εταιρεία. Το μυαλό του Μέι καταστάλαξε γρήγορα για τον κεντρικό του χαρακτήρα, καθώς η Έβελιν αγαπούσε και θαύμαζε τους ταράνδους.
Τι συμβολίζει η κόκκινη μύτη
Μόλις είχε ξεκινήσει τη συγγραφή του βιβλίου του, η γυναίκα του Μέι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και τον άφησε μόνο του να προσέχει την Μπάρμπαρα. Ο διευθυντής του τον ρώτησε αν ήθελε να παρατήσει το παραμύθι για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, αλλά εκείνος επέμενε ότι χρειαζόταν να τελειώσει την ιστορία του Ρούντολφ, πιο πολύ από ποτέ.
Για αυτόν, αντιπροσώπευε την ελπίδα, και το καλό που ενυπάρχει σε κάθε σκληρή στροφή της μοίρας. Στο παραμύθι, ο Ρούντολφ είναι ένας απόκληρος στην κοινότητα των ταράνδων, λόγω της μεγάλης, ατσούμπαλης κόκκινης μύτης του. Αλλά για αυτήν ακριβώς τη μύτη τον διάλεξε ο Άγιος Βασίλης για οδηγό στο έλκηθρό του, μπροστά από όλους τους άλλους.
Όταν κυκλοφόρησε ο Ρούντολφ το Ελαφάκι (Rudolph the Red-Nosed Reindeer) τα Χριστούγεννα του 1939 έγινε αμέσως επιτυχία. Το δημιούργημά του έγινε για τον ίδιο, τη μικρή Μπάρμπαρα, και για τα παιδιά όλου του κόσμου ένα σύμβολο ελπίδας για ένα πιο φωτεινό μέλλον.
Η Montgomery Ward μοίρασε 2,4 εκατομμύρια κόπιες και σταμάτησε την έκδοση του βιβλίου μόνο όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση χαρτιού λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ξανάρχισε την έκδοσή του το 1946, ο Ρούντολφ ήταν ακόμη δημοφιλέστερος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.