Μενού
muratovdmitry
Ντμίτρι Μουράτοφ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η Ρωσία πρόσθεσε τον έγκριτο δημοσιογράφο και βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης 2021 Ντμίτρι Μουράτοφ στη λίστα της με τους ξένους πράκτορες, μια ετικέτα που οι αρχές χρησιμοποιούν για να καταπνίξουν τις επικρίσεις. Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο Μουράτοφ είχε «χρησιμοποιήσει ξένες πλατφόρμες για να διαδώσει απόψεις που είχαν στόχο να διαμορφώσουν αρνητική στάση απέναντι στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».

Ο Μουράτοφ μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2021 με την Μαρία Ρέσα, δημοσιογράφο από τις Φιλιππίνες.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Μουράτοφ κυκλοφόρησε δύο εκδόσεις της εφημερίδας του, στη ρωσική και την ουκρανική γλώσσα, λέγοντας ότι η εφημερίδα του θα αψηφούσε τους κανονισμούς περιορισμών των ρωσικών Μ.Μ.Ε., που αναφέρουν μόνο την επίσημη πληροφόρηση της κυβερνήσεως για τον πόλεμο.

Μαζί με αρκετούς άλλους δημοσιογράφους, ο Μουράτοφ συνίδρυσε τη Νόβαγια Γκαζέτα το 1993. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της από το 1995 μέχρι το 2017 και εκ νέου από το 2019 μέχρι σήμερα. Η εφημερίδα είναι γνωστή για τα ρεπορτάζ της πάνω σε ευαίσθητα στη Ρωσία θέματα, όπως είναι η κυβερνητική διαφθορά και οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Επί αρχισυνταξίας του, ο Μουράτοφ δημοσίευσε άρθρα γραμμένα από τη μετέπειτα δολοφονηθείσα Άννα Πολιτκόφσκαγια, που επέκριναν τη διακυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τη Νόβαγια Γκαζέτα ο Μουράτοφ βοήθησε να δημιουργηθεί «η μόνη πραγματικά ασκούσα κριτική εφημερίδα με πανεθνική απήχηση στη σημερινή Ρωσία», σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.