Μενού
Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία
Επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία | EPA/FILIP SINGER/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Σε ιδιαίτερα ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Το θέμα της Γάζας κυριάρχησε στις συνομιλίες. 

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης (σ.σ. με τον Στέινμεϊρ) ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική»

Ακόμα, ζήτησε «να εφαρμοστεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία είναι απώλεια για την ανθρωπότητα».

Η συνάντηση Σταϊνμάιερ - Ερντογάν
Η συνάντηση Σταϊνμάιερ - Ερντογάν | EPA/GUIDO BERGMANN/BPA HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμπληρώνεται πως οι «οι δύο ηγέτες επεσήμαναν από κοινού πως η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη για μια διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου Σολτς - Ερντογάν

Μετά τη συνάντηση με τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ακολούθησε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπου τήρησε την ίδια στάση σχετικά με το Ισραήλ. Οι δύο πρόεδροι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, πριν από την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, κάτι που αντιβαίνει στους συνήθειες κανόνες τέτοιων συναντήσεων, και ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε στις καταγγελίες κατά του Τελ Αβίβ και άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού» δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελάριου.

Ο καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί», ενώ ο Ερντογάν συνέχισε την έντονη κριτική του στη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα, καταδικάζοντας «τους πυροβολισμούς σε νοσοκομεία [και] τη δολοφονία παιδιών».

Ο Σολτς δήλωσε ότι δεν είναι «κανένα μυστικό» ότι ο ίδιος και ο Τούρκος πρόεδρος έχουν «πολύ διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση». «Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι συνομιλίες μας είναι σημαντικές, ειδικά σε δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε άμεσο διάλογο μεταξύ μας» συμπέρανε. 

Η συνέντευξη Τύπου Σολτς - Ερντογάν
Η συνέντευξη Τύπου Σολτς - Ερντογάν | EPA/FILIP SINGER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το αν έχει πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα, αν προέρχεται από τη δεξιά ή την αριστερά, αν αναπτύσσεται εδώ για αιώνες ή αν έρχεται στη χώρα από το εξωτερικό» τόνισε ο Σολτς. 

Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σήμερα σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.