Μενού
prigkozin-thanatos
Θάνατος Πριγκόζιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η σορός του επικεφαλής και ιδρυτή της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ήταν μεταξύ αυτών που αναγνωρίστηκαν νωρίτερα, σήμερα, από τον ιατροδικαστικό έλεγχο που ακολούθησε της συντριβής του Embraer Legacy στην περιοχή Τβερ, έξω από τη Μόσχα. 

Οι κινήσεις του, από τη στιγμή της μίνι-ανταρσίας σε βάρος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Κρεμλίνου στα τέλη Ιουνίου, όπου κατέλαβε κομμάτι της πόλης Ροστόφ, παρέμειναν άγνωστες, παρά τις επιμέρους πληροφορίες και τα βίντεο, που ερχόντουσαν στο φως της δημοσιότητας. Την περασμένη Πέμπτη, όποτε σημειώθηκε η συντριβή του αεροσκάφους, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προχώρησε σε δήλωση όπου επιβεβαίωσε πως το άλλοτε δεξί του χέρι, βρισκόταν στην Αφρική, επιτηρώντας τις μονάδες της Wagner στην περιοχή.

Εξάλλου, σε βίντεο που είχαν κυκλοφορήσει στις 21 Αυγούστου, φαίνεται ο ίδιος, πιθανότατα, στο Μάλι με στρατιωτική στολή και όπλο, και να ζητάει από πολίτες της Ρωσίας να μπουν στη Βάγκνερ.

Τι ξέρουμε για τις κινήσεις του αεροσκάφους

Η ρωσική αεροπορία επιβεβαίωσε πως το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη, επρόκειτο για ένα Embraer. Μάλιστα, αργότερα επιβεβαιώθηκε πως στην ίδια πτήση επέβαινε και ο συνεργάτης του Πριγκόζιν και σκληρός νεοναζί, Ντμίτρι Ούτκιν.

«Είναι το λεγόμενο μοντέλο Legacy 600 του εν λόγω κατασκευαστή συνδέεται εδώ και καιρό με τον Πριγκόζιν» αναφέρουν πληροφορίες του BBC για το αεροσκάφος του αφεντικού της Βάγκνερ.

thanatos prigkozin
Θάνατος Πριγκόζιν | AP

 

thanatos prigkozin
Θάνατος Πριγκόζιν | AP

 Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του βρετανικού μέσου, είναι καταχωρημένο στην Autolex Transport, την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνδέσει με το Γεβγκένι Πριγκόζιν. Πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη Μόσχα από τις 18 Ιουλίου, καθώς αυτή ήταν η πρώτη πτήση που καταγράφηκε από τότε.

Εκπρόσωπος του FlightRadar24, δημοφιλούς ιστότοπου παρακολούθησης αεροσκαφών, δήλωσε ότι είναι πιθανό το τζετ να μην χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα ταξίδια τις τελευταίες ημέρες του αεροσκάφους

Τους τελευταίους μήνες, το αεροσκάφος πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια από και προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, και έχει φωτογραφηθεί αρκετές φορές από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Λευκορωσία, όπου πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται η έδρα της Βάγκνερ.

Την περασμένη Πέμπτη πέταξε από τη Μόσχα προς το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ενώ το πολυτελές αεροσκάφος έχει πετάξει συχνά φέτος - εντός της Ρωσίας και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της κεντρικής Ασίας και της Αφρικής.

Στις 20 Αυγούστου, το αεροσκάφος επέστρεψε στη Δαμασκό και στις 21 Αυγούστου πέταξε πίσω στη Μόσχα. Την ίδια ημέρα κυκλοφόρησε και το βίντεο που δείχνει τον Πριγκόζιν να βρίσκεται υποτίθεται στην Αφρική.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.