Η φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα διεξαχθούν με μία σπάνια αναμέτρηση, αφού για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '50 θα δούμε μία ρεβάνς μεταξύ δύο προηγούμενων υποψηφίων, του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναμένεται επεισοδιακή.
Από τη μία, ο Μπάιντεν αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα τον de facto υποψήφιο των Δημοκρατικών για το χρίσμα, αφού ακόμα και οι φήμες για υποψηφιότητα της Μισέλ Ομπάμα διαψεύστηκαν. Από την άλλη, ο Τραμπ έχει σαρώσει κατά τη διαδικασία των εσωκομματικών των Ρεπουμπλικάνων και έλαβε το χρίσμα τους για να κατέβει ενάντια στον νυν πρόεδρο, με βάση την Telegraph.
Ο προεδρικές εκλογές, για τις οποίες δίνονται εξαιρετικά κοντινά αποτελέσματα σχετικά με την πρόθεση ψήφου, θα διεξαχθούν άνευ απροόπτου την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου του 2024. Ο νικητής τους θα υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας στις 20 Ιανουαρίου του 2025, ενώ παράλληλα οι εκλογές θα καθορίσουν τη σύσταση άλλων δύο νομοθετικών οργάνων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.
Τα προγνωστικά της αναμέτρησης
Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων που συνέθεσε το μέσο, τα πράγματα προδιαγράφονται δυσοίωνα για άπαντες προοδευτικούς στις ΗΠΑ, αφού η πρόθεση ψήφου δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται με 44,8% έναντι 42,9% του Τζο Μπάιντεν, με βάση πρόσφατα δεδομένα από τις 10 Μαρτίου.
Λόγω της μικρής διαφοράς όμως, αλλά και των χρόνιων τάσεων, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το τελικό αποτέλεσμα. Η δημοφιλία του λαϊκιστή Τραμπ έχει συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στο 2023, το οποίο άνοιξε με ποσοστό πρόθεσης ψήφου στο 40,8%, αλλά αυτή του Τζο Μπάιντεν συνεχώς αυξομειώνεται.
Όπως πάντα, οι Δημοκρατικοί θα βρουν πρόσφορο έδαφος κυρίως στα προοδευτικά άκρα της ανατολικής και δυτικής ακτής, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι προσβλέπουν στις κεντροδυτικές και κεντροανατολικές πολιτείες κυρίως.
Κρίσιμες θεωρούνται ειδικά οι Αριζόνα, Τζόρτζια, Ουισκόνσιν και Νεβάδα, τις οποίες ο Μπάιντεν εξασφάλισε οριακά το 2020, αλλά και η Πενσιλβάνια, που θα εξασφαλίσει στον νικητή 19 ψήφους στο εκλεκτορικό κολέγιο.
Τι είναι το εκλεκτορικό κολέγιο
Μπορεί να μιλάμε τόση ώρα για ποσοστά, εντούτοις το διακύβευμα στις αμερικανικές εκλογές δεν είναι η κατανομή των ψήφων, αλλά των εκπροσώπων που εκλέγουν. Κάθε πολιτεία στις ΗΠΑ διαθέτει έναν αριθμό εκπροσώπων του σώματος του εκλεκτορικού κολεγίου, άλλες περισσότερους και άλλες λιγότερους, με βάση κυρίως την πυκνότητα του πληθυσμού.
Όταν ένας σχηματισμός, φερ' ειπείν οι Δημοκρατικοί, κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μία πολιτεία, τότε εξασφαλίζει και όλες τις εκλεκτορικές θέσεις που εκείνη διαθέτει, σε μία λογική του «ο νικητής τα παίρνει όλα».
Στο τέλος, πρόεδρος εκλέγεται ο εκπρόσωπος του κόμματος που συγκεντρώνει τους περισσότερους εκλέκτορες, κατ' ελάχιστο την πλειοψηφία των 270, στο σώμα που αριθμεί 538 συνολικά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.