Μενού
Ο Βασιλιάς Κάρολος
Η στέψη του νέου μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου | AP Photos / Aaron Chown
  • Α-
  • Α+

Η Washington Post, σε αναλυτικό της δημοσίευμα, εξηγεί πως ο Βασιλιάς Κάρολος και η κατάσταση της υγείας του μετά τη διάγνωση με καρκίνου, ασκούν πίεση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Εξηγώντας πως ο Κάρολος και η κατάσταση της υγείας του ασκούν πίεση στο Μπάκιγχαμ, διευκρινίζει πως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ο 75χρονος μονάρχης θα πρέπει να αποδείξει σε μία χώρα με πολίτες απ' όλα τα μέρη του κόσμου πως ο «ισόβιος» θεσμός της βασιλείας παραμένει επίκαιρος.

Υπενθυμίζεται πως και στη στέψη του υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από διαδηλωτές, οι οποίοι επισήμαναν τον αποικιοκρατικό ρόλο της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια του 19ού και 20ύ αιώνα. Παρόλο που βασιλικοί εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι η διάγνωση είναι απίθανο να αποσταθεροποιήσει τον οίκο των Ουίνδσορ, οι πιέσεις υπάρχουν.

Κάρολος: Τα μεγαλύτερα προβλήματα της βασιλικής οικογένειας

Η Washington Post, συνεχίζοντας, κατονομάζει μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η βασιλική οικογένεια, όσο ο Κάρολος λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία για την ίαση του καρκίνου.

Ειδικότερα, κάνει λόγο πως «ο Κάρολος περίμενε σχεδόν 74 χρόνια -περισσότερο από κάθε προηγούμενο διάδοχο- για να γίνει βασιλιάς. Τώρα, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι σύγχρονοί του έχουν ήδη βγει στη σύνταξη, ο Κάρολος είχε λιγότερο από δύο χρόνια για να βάλει τη σφραγίδα του στη μοναρχία.

Αν και τα καθήκοντα ενός συνταγματικού μονάρχη είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικά, η βασιλική δίνη μπορεί να είναι εξαντλητική. Εκτός από την περιστασιακή πομπή με πλήρη βασιλική στολή, υπάρχουν συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες, τελετές εγκαινίων και εκδηλώσεις προς τιμήν των επιτευγμάτων των Βρετανών πολιτών. Αυτό συνυπολογίζεται σε 161 ημέρες βασιλικών υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του Καρόλου στο θρόνο» τονίζει μεταξύ άλλων το αμερικάνικο μέσο.

«Οι πιέσεις που δέχεται ένας γηράσκων μονάρχης δεν αφορούν μόνο τον Κάρολο. Η βασίλισσα Μαργκρέτε της Δανίας έγινε η πρώτη Δανή μονάρχης που παραιτήθηκε μετά από σχεδόν 900 χρόνια τον περασμένο μήνα, όταν παρέδωσε τον θρόνο στον γιο της, Φρέντερικ. Η Μαργκρέτε, 83 ετών, υποστήριζε πάντα ότι δεν θα παραιτηθεί» συνεχίζει σε ό,τι αφορά τα των άλλων οίκων.

Κάρολος: Το ζήτημα με τα οικονομικά

«Αλλά η Βρετανία δεν είναι Δανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' τήρησε τη δέσμευση να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία πριν πεθάνει στο θρόνο σε ηλικία 96 ετών. Ο Κάρολος ανέλαβε παρόμοια δέσμευση κατά τη στέψη του» προσθέτει το δημοσίευμα.

«Δεν νομίζω ότι θα πάει πουθενά σύντομα» δήλωσε ο Τζο Λίτλ, διευθύνων σύμβουλος του Majesty Magazine. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η παραίτηση δεν είναι μια λέξη που ακούγεται στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Θέλω να πω, ποιος ξέρει τι θα φέρουν τα επόμενα χρόνια, αλλά με την καλύτερη θέληση στον κόσμο, ο Κάρολος Γ' θα βασιλεύσει όπως και η μητέρα του και μέχρι τη στιγμή του θανάτου του».

Η ασθένεια του Καρόλου έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς μειώνει τα έξοδα, εν μέρει μειώνοντας τον αριθμό των εργαζόμενων βασιλικών. Όχι μόνο ο Κάρολος απομακρύνεται από τα δημόσια καθήκοντα, αλλά και η Κέιτ Μίντλετον, πριγκίπισσα της Ουαλίας, δεν αναμένεται να επανέλθει στα βασιλικά της καθήκοντα πριν από τον Απρίλιο μετά από πρόσφατη εγχείρηση στην κοιλιά.

«Με δύο από τα πιο δημόσια μέλη της οικογένειας άρρωστα, θα είναι πιο δύσκολο για την οικογένεια να συμβαδίσει. Εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις βασίζονται στις διασυνδέσεις τους με τους βασιλικούς για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον για το έργο τους σε υψηλό επίπεδο» καταλήγει το δημοσίευμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.