Στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης, μετά τα αεροπορικά χτυπήματα και τις πυραυλικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την ευρύτερη περιοχή και πλέον αναμένεται η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ζωές χιλιάδων Παλαιστίνιων, πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν μαζικά τα σπίτια τους.
Η Λωρίδα της Γάζας, πάντως, δεν ήταν ποτέ τα τελευταία χρόνια ένα μέρος του πλανήτη, χωρίς προβλήματα και δυσκολίες. Το αντίθετο. Οι κάτοικοι περιέγραφαν τη ζωή στους στην περιοχή, πριν την πρόσφατη σύγκρουση με το Ισραήλ, ως μια «κόλαση επί γης».
Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη, με πληθυσμό περίπου 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. Να σημειωθεί ότι από το 2007 βρίσκεται υπό χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ.
Φτώχια και ανέχεια
Σύμφωνα με το reliefweb.int, το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει. Η πρόσβαση σε καθαρό νερό δεν είναι δυνατή για το 95% του πληθυσμού και υπάρχει συνεχής έλλειψη ρεύματος, που επηρεάζει βασικές υπηρεσίες όπως η υγεία, το νερό και η αποχέτευση.
Πριν τον πρόσφατο πόλεμο, σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της Γάζας, σύμφωνα με το reliefweb.int, δεν είχαν αρκετό φαγητό, περίπου το 60% των παιδιών ήταν αναιμικά και πολλά παιδιά υπέφεραν από καθυστερημένη ανάπτυξη, λόγω υποσιτισμού.
Το να βγάζεις τα προς το ζην ως αγρότης είναι σκληρή δουλειά σε κάθε μέρος του κόσμου, αλλά ακόμη περισσότερο στη Γάζα. Ο 32χρονος Wesam, αγρότης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είχε μιλήσει στο reliefweb.int και είπε μεταξύ άλλων, μετά την καταστροφή του θερμοκηπίου του κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού: «Έχασα τη μοναδική μου πηγή εισοδήματος εξαιτίας των βομβαρδισμών. Οι καλλιέργειές μου υπέστησαν ζημιές καθώς και το θερμοκήπιο, και μέρος του εδάφους δεν είναι πλέον γόνιμο».
«Θα καλλιεργούσα πεπόνια, αγγούρια και ντομάτες, αλλά τώρα δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε καμία σοδειά στην αγορά. Φέτος θα έπρεπε να είχαμε καταφέρει να πουλήσουμε και μερικές γλυκές πιπεριές, δυστυχώς η σοδειά έχει καταστραφεί», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Δείτε ρεπορτάζ των New York Times πριν από 5 χρόνια:
«Υπαίθρια φυλακή»
Πριν από την πρόσφατη σύγκρουση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρομοίαζε τις συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας με «μια υπαίθρια φυλακή». Μάλιστα, γινόταν ειδική αναφορά στον περιορισμό της μετακίνησης που επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.
Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ απαγόρευε στους Παλαιστίνιους την είσοδο ή την έξοδο από την περιοχή «εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν επείγουσες, απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις και έναν πολύ σύντομο κατάλογο εμπόρων».
Σύμφωνα με το skynews, o 16ετής αποκλεισμός του Ισραήλ έχει οδηγήσει την οικονομία της Λωρίδας της Γάζας σε σχεδόν κατάρρευση, με ποσοστά ανεργίας πάνω από 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πάνω από το 65% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με το 63% των ανθρώπων να θεωρούνται «επισιτιστικά ανασφαλείς» από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνεται σε έκθεση του ΟΗΕ ελάχιστη ψυχολογική υποστήριξη υπάρχει για μια γενιά παιδιών που «ζουν με τις μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις της συνεχούς έκθεσης στη βία». «Το κλείσιμο της Γάζας εμποδίζει τους ταλαντούχους, επαγγελματίες ανθρώπους, με πολλά να δώσουν στην κοινωνία τους, από το να επιδιώξουν ευκαιρίες που οι άνθρωποι αλλού θεωρούν δεδομένες», ανέφερε η Human Rights Watch σε μια έκθεση του 2021.
«Η απαγόρευση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα από το να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της πατρίδας τους υπογραμμίζει τη σκληρή πραγματικότητα του απαρτχάιντ και των διώξεων για εκατομμύρια Παλαιστινίους», τονίζεται επίσης, μεταξύ άλλων.
Ανεργία και λίγα σχολεία
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 60% των κατοίκων της Γάζας είναι κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, η ανεργία ανάμεσα στους νέους, δηλαδή ηλικίας από 19 έως 29 ετών με πανεπιστημιακά πτυχία, φτάνει στο 73.9%.
Επίσης, πολλά παιδιά πηγαίνουν σε σχολεία που έχουν ιδρύσει τα Ηνωμένα Έθνη, σε καταφύγια και υπαίθριους χώρους. Το 71% των 278 σχολείων στη Γάζα λειτουργούν με διπλοβάρδιες, καθώς δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2022, σε κάθε τάξη φοιτούν περίπου 41 μαθητές.
«Τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών και ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα. Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ανέφερε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων που βασίζονται σε αυτήν για επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα αυξήθηκε από λιγότερους από 80.000 το 2000 σε περίπου 1 εκατομμύριο το 2018. Ως αποτέλεσμα, το 80% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια και το 95% του πληθυσμού δεν έχει επίσης άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό. Οι σοβαρές και καταστροφικές ελλείψεις ρεύματος συνεχίζονται», τονιζόταν στο theconversation.com πριν τον πόλεμο.
Δείτε ντοκιμαντέρ του Guardian:
«Σε κατάσταση φόβου»
«Όπως όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι κάτοικοι της Γάζας επιθυμούν να ζουν με ασφάλεια μέσα στα σπίτια τους. Ωστόσο, κατά καιρούς, υφίστανται σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό, με θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και κατεδαφίσεις κτιρίων όπως σπίτια, παιδικές χαρές, σχολεία και τζαμιά. Ακόμη και σωλήνες νερού και ηλεκτρικά δίκτυα καταστρέφουν», σημείωνε τον Απρίλιο του 2023 ο συγγραφέας Motasem A Dalloul στο middleeastmonitor.com.
«Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν σε κατάσταση φόβου λόγω των προηγούμενων τραυματικών εμπειριών τους από ισραηλινές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό χιλιάδων και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους», τόνισε στη συνέχεια.
«Από τις ανησυχίες και τους φόβους τους, οι ηλικιωμένοι στη Γάζα δεν μπορούν να κοιμηθούν, ούτε τα παιδιά, εξαιτίας του τραύματος που προκαλούν οι συνεχείς ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Δεν θα βρείτε τα παιδιά στα κρεβάτια τους το βράδυ, αλλά αντίθετα, περιτριγυρίζουν τις μητέρες τους, φοβισμένα και κλαίνε. Αρνούνται να φάνε έστω και μια μικρή ψίχα φαγητού ή να πιούν μια γουλιά νερό. Ωστόσο, πρέπει να πειστούν να φάνε, καθώς πιθανότατα θα είναι νηστικά για περίπου 14 ώρες», ανέφερε ο συγγραφέας, λίγους μήνες πριν τους πρόσφατους βομβαρδισμούς.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.