«Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης» λέει ο Αλί Μπαρακά στο Reuters, καθώς εξηγεί ότι η Χαμάς έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και εκπαιδεύσεις από το Ιράν και συμμάχους του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, ενώ αναπτύσσει τις δικές της δυνάμεις στη Γάζα.
Tα τελευταία εννέα χρόνια η Χαμάς αντιμετώπισε δυσκολίες στην εισαγωγή όπλων. Αυτό δεν τους πτόησε ούτε στο ελάχιστον. «Αναπτύξαμε τις ικανότητές μας και είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε τοπικά", δήλωσε ο Μπαρακά, ο οποίος εδρεύει στον Λίβανο.
Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι και το γεγονός ότι στον πόλεμο της Γάζας το 2008, οι ρουκέτες της Χαμάς είχαν μέγιστο εύρος 40 χιλιομέτρων, αλλά μέχρι τη σύγκρουση του 2021, αυτό είχε αυξηθεί σε 230 χιλιόμετρα. Υπάρχουν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς, αναμφισβήτητα.
Σήμερα, ενώ η πολεμική σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς έχει ξεσπάσει, αυτή η μυστικοπαθής και εκτεταμένη οργάνωση, θυμίζει ελάχιστα την παλαιστινιακή ομάδα που εξέδωσε το πρώτο της φυλλάδιο πριν από 36 χρόνια, διαμαρτυρόμενη για την ισραηλινή κατοχή.
Μια σειρά από συνεντεύξεις του Reuters με 11 άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις ικανότητες της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων προσώπων της Χαμάς, περιφερειακών υπαλλήλων ασφαλείας και στρατιωτικών ειδικών, ρίχνει φως στο πώς είναι σήμερα η οργάνωση που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
«Είναι ένας μικρό-στρατός», δήλωσε πηγή κοντά στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Δήλωσε ότι η ομάδα διαθέτει ακαδημία στρατιωτικής εκπαίδευσης που καλύπτει μια σειρά ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας, και υπερηφανεύεται για μια ναυτική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, μεταξύ των 40.000 μελών του στρατιωτικού της κλάδου.
Η ανάπτυξη της Χαμάς
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ομάδα έχει χτίσει ένα δίκτυο τούνελ κάτω από τη Γάζα, ώστε να βοηθάει τους αγωνιστές σε καταστάσεις που απαιτείται άμεση διαφυγή, αλλά και στην εισαγωγή όπλων από το εξωτερικό και τη στέγαση τους. Η ομάδα έχει αποκτήσει μια σειρά από βόμβες, αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Χαμάς.
Η ανάπτυξη της Χαμάς, έχει φέρει αναμενόμενα, αυξημένες απώλειες στον εχθρό. Το Ισραήλ έχασε εννέα στρατιώτες κατά την εισβολή του το 2008. Το 2014, ο αριθμός αυξήθηκε σε 66.
Ο Χ.Α Χελγιέρ, επικεφαλής συνεργάτης στο Royal United Services Institute της Βρετανίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι ικανό να καταστρέψει τη Χαμάς στην αναμενόμενη χερσαία επίθεση προς τη Βόρεια Γάζα.
«Το ερώτημα δεν είναι εάν είναι αυτό δυνατό ή όχι. Το ερώτημα είναι το πόσο βαρύ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει ο άμαχος πληθυσμός, γιατί η Χαμάς δεν ζει σε ένα νησί στον ωκεανό ή σε μια σπηλιά στην έρημο».
Μετά τον πιο πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα το 2021, η Χαμάς και μια συνδεδεμένη ομάδα που ονομάζεται Ισλαμική Τζιχάντ για την Παλαιστίνη, κατάφεραν να διατηρήσουν το 40% του αποθέματος πυραύλων τους, που αποτελούσε κύριο στόχο των Ισραηλινών, σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής και το Εβραϊκό Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, διατηρώντας περίπου 11.750 πυραύλους σε σύγκριση με τους 23.000 πριν από τη σύγκρουση.
Ο σκοπός
Η Χαμάς, η οποία στο χάρτη ιδρυτικού της καταστατικού της από το 1988 αναφέρει ως κύριο στόχο την καταστροφή του Ισραήλ, έχει περιγραφεί ως τρομοκρατικός οργανισμός από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία.
Για το Ιράν, η Χαμάς έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο να πραγματοποιηθεί μια επιθυμία διαρκείας ετών, το να περικυκλώσει το Ισραήλ με στρατεύματα παραστρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένων και άλλων παλαιστινιακών ομάδων όπως της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Όλοι οπλισμένοι με εξελιγμένα όπλα, μοιράζονται την ίδια αποστροφή προς την ισραηλινή κατοχή της παλαιστινιακής γης.
Οι ηγέτες της ομάδας είναι διάσπαρτοι σε χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων του Λιβάνου και του Κατάρ, αλλά η βάση της εξουσίας της παραμένει στη Γάζα. Έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της Γάζας να μην ακούν το κάλεσμα του Ισραήλ να αποχωρήσουν πριν από την αναμενόμενη εδαφική εισβολή, η οποία επίκειται να γίνει η απάντηση του Ισραήλ στους προ ημερών βομβαρδισμών που έχουν σκοτώσει περίπου 1.800 άτομα.
Ο ρόλος (;) της Τεχεράνης
Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που ήταν η χειρότερη παραβίαση στην άμυνα του Ισραήλ εδώ και 50 χρόνια, η Χαμάς εξαπέλυσε περισσότερους από 2.500 πυραύλους, καθώς οι αγωνιστές, χρησιμοποιώντας αλεξιπτωτιστές, μοτοσικλέτες και τετρακίνητα αυτοκίνητα, κατέκλυσαν τις ισραηλινές άμυνες και διαπέρασαν πόλεις και κοινότητες, σκοτώνοντας 1.300 άτομα και αρπάζοντας δεκάδες ομήρους.
Οι πηγές με τις οποίες μίλησε η Reuters δήλωσαν ότι ενώ το Ιράν είχε εκπαιδεύσει, εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει την ομάδα, δεν υπήρχε ένδειξη ότι το Τεχεράνη είχε κατευθύνει ή εξουσιοδοτήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Η απόφαση ήταν στα χέρια της Χαμάς - αλλά φυσικά η γενική συνεργασία, η εκπαίδευση και η προετοιμασία προήλθαν όλα από το Ιράν", δήλωσε η πηγή περιφερειακής ασφαλείας.
Το Ιράν παραδέχεται ότι βοηθά χρηματοδοτικά και εκπαιδεύει τη Χαμάς, αλλά έχει αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο στην επίθεση, αν και την επαινεί.
Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Ανιγιέ, δήλωσε σε μια συνέντευξη στην τηλεόραση Al Jazeera πέρυσι, ότι η ομάδα του είχε λάβει 70 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από το Ιράν. «Έχουμε πυραύλους που κατασκευάζονται τοπικά, αλλά οι πύραυλοί μεγάλης εμβέλειας ήρθαν από το εξωτερικό, από το Ιράν, τη Συρία και άλλους μέσω της Αιγύπτου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2020, το Ιράν παρέχει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ για την Παλαιστίνη και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Μια πηγή ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ιράν είχε αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού κλάδου της Χαμάς τον τελευταίο χρόνο από 100 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Χεζμπολάχ, το διαμάντι στην κορώνα
Η ιδέα της Χαμάς, που σημαίνει "ζήλος" στα αραβικά, άρχισε να λαμβάνει μορφή τον Δεκέμβριο του 1987, όταν μέλη της Αδελφότητας Μουσουλμάνων συναντήθηκαν την ημέρα μετά το ατύχημα ενός ισραηλινού στρατιωτικού φορτηγού, που συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε τέσσερις παλαιστίνιους εργάτες, σκοτώνοντας τους όλους. Ακολούθησαν διαδηλώσεις με πέτρες, απεργίες και κλείσιμο της Γάζας.
Η συνάντηση τους έλαβε χώρα στο σπίτι του Σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, ενός διανοούμενου του Ισλάμ. Εκεί αποφάσισαν να εκδώσουν ένα φυλλάδιο στις 14 Δεκεμβρίου, καλώντας σε αντίσταση, η οποία εξελίχθηκε στην Πρώτη Ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ. Ήταν η πρώτη δημόσια πράξη της ομάδας.
Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς άρχισε να εισάγει πυραύλους, εκρηκτικά και άλλο εξοπλισμό από το Ιράν, σύμφωνα με δυτικές πληροφορίες. Αυτά αποστέλλονταν μέσω του Σουδάν, μεταφέρονταν με φορτηγά στην Αίγυπτο και εισέρχονταν στη Γάζα μέσω ενός λαβυρινθώδους δικτύου στενών τούνελ, κάτω από την περιοχή του όρους Σινά.
Οι ροές όπλων, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης διαμοιράστηκαν επίσης από το Ιράν σε άλλους περιφερειακούς συμμάχους, προσδίδοντας στο Τεχεράνη μια κυριαρχική παρουσία στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Γάζα.
Ορισμένοι από αυτούς τους συμμάχους αποτελούν μέρος του "Σιίτικου άξονα", που αποτελείται από Σιήτες παραστρατιωτικούς του Ιράκ, μέλη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αλλά και μέλη της Αλεβίτικης ηγεσία της Συρίας, παράγοντα επίσης, του Σιίτικού Ισλάμ.
Όμως η Χεζμπολάχ είναι το «διαμάντι στην κορώνα» των παραστρατιωτικών Σιιτών, - μια οργάνωση που δημιουργήθηκε από παράγοντες της ιρανικής πρεσβείας της Δαμασκού το 1982, λίγο μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1975 ως το 1990.
Η Χεζμπολάχ χτύπησε στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποίησε αρπαγές και αεροπειρατείες, εκδίωξε το Ισραήλ από το Λίβανο το 2000 και σταδιακά απέκτησε τον έλεγχο του κράτους.
Το Ιράν αξιοποίησε την ευκαιρία να βοηθήσει τη Χαμάς το 1992, όταν το Ισραήλ απέβαλε περίπου 400 ηγέτες της Χαμάς στο Λίβανο. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ φιλοξένησαν μέλη της Χαμάς, μοιράστηκαν στρατιωτική τεχνολογία και τους εκπαίδευσαν στην κατασκευή βομβών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτοκτονικές επιθέσεις, πρόσθεσε ο άνθρωπος.
Το μέλλον
Ο Μπαρακά, ο αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι ο τελικός στόχος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ ήταν να κερδίσει την απελευθέρωση των 5.000 παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, και να βάλει τέλος στις ισραηλινές επιθέσεις στον ιερό ναό της Αλ Ακσά, τον τρίτο πιο ιερό χώρο του Ισλάμ, και να καταργήσει έναν 16ετή αποκλεισμό της Γάζας.
Προειδοποίησε ότι αν πραγματοποιηθεί η εδαφική επίθεση του Ισραήλ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ο πόλεμος δεν θα περιοριστεί στη Γάζα αλλά θα μπορούσε να ξεχειλίσει σε περιφερειακή σύγκρουση.
«Δεν είναι απλώς πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας, υπάρχει παγκόσμιος πόλεμος κατά της Γάζας με όλες τις δυνάμεις», δήλωσε. «Θα υπάρξουν νέοι μέτωπα».
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.