Πλάνο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας έχει καταρτίσει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Γερμανία την ώρα που οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο, λόγω της έλλειψης –οικονομικά– προσιτών κατοικιών.
Η Γερμανία, σύμφωνα με το εγχώριο μέσο, δημοσίευσε στα τέλη Απριλίου ένα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «έργο-μαμούθ», δηλαδή την αύξηση των ανθρώπων που βρίσκονται στον δρόμο, έως το 2030.
Είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνει η Deutshe Welle, που μία γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση συντάσσει ανάλογο έγγραφο, το οποίο πρόκειται για σχέδιο 31 σημείων από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Οικοδομών και προσφέρει λύσεις, όπως η χορήγηση χρημάτων στις κυβερνήσεις των κρατιδίων για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, η καταπολέμηση των διακρίσεων στην αγορά κατοικίας, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους για πρόσβαση σε ασφάλιση υγείας και η καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής.
«Περισσότερες οικονομικά προσιτές κατοικίες βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του φαινομένου» δήλωσε η υπουργός Στέγασης της Γερμανίας Klara Geywitz.
«Η ύπαρξη αυτής της εθνικής κατευθυντήριας γραμμής ήταν ρητή επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών, των πολλών ανθρώπων που φροντίζουν τους άστεγους» συνέχισε, μιλώντας για το σχέδιο της χώρας της.
Αν και τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να εξακριβωθούν, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 375.000 άστεγοι στη χώρα, ενώ η Ομοσπονδιακή Ομάδα Εργασίας για τη Βοήθεια προς τους Αστέγους (BAG-W) ανεβάζει τον αριθμό σε 600.000, εκ των οποίων περίπου 50.000 ζουν στους δρόμους. Σε αυτούς τους αριθμούς περιλαμβάνονται όλοι όσοι δεν έχουν συμβόλαιο ενοικίασης ή δικό τους σπίτι.
Οι γερμανικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους, αλλά πολλοί επιλέγουν να μένουν έξω, επειδή τα καταφύγια αυτά συχνά δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε την ιδιωτικότητα ούτε την ασφάλεια.
Γερμανία: «Πρόκειται μόνο για την αρχή»
Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά, σύμφωνα με φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς αστέγων που ερωτήθηκαν πριν από τη διαμόρφωση του σχεδίου, αλλά είναι μόνο η αρχή.
Αρκετές από αυτές και οι εκπρόσωποί τους κάνουν λόγο ότι το σχέδιο είναι πολύ ασαφές και υποβαθμισμένο.
Το ίδιο πιστεύουν και άλλες οργανώσεις αστέγων: «Σχέδιο δράσης ακούγεται σαν. Ορίστε, τώρα έχουμε ένα σχέδιο και τώρα θα το θέσουμε σε εφαρμογή. Αλλά αναρωτιέμαι αν δεν είναι στην πραγματικότητα περισσότερο ένα έγγραφο θέσεων» είπε η Corinna Müncho, διευθύντρια του προγράμματος Housing First στο Βερολίνο.
«Οι άνθρωποι που πρέπει να εφαρμόσουν στην πραγματικότητα το σχέδιο - οι κρατικές και τοπικές αρχές - δεν γνωρίζουν ακόμη πώς πρέπει να το κάνουν» συμπλήρωσε σχετικά.
Η πρωτοβουλία Housing First βοηθά τους άστεγους να βρουν το δικό τους σπίτι - χωρίς όρους, διότι το σχέδιο ξεκινά από την αρχή ότι το να έχεις το δικό σου σπίτι για να ζήσεις είναι απλώς ένα δικαίωμα. Η Müncho έχει δει τι κάνει στους ανθρώπους η ζωή στους δρόμους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.