Μενού
ultras
Oι Ultras της Ιταλίας | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το Χίλσμπορο στη Βρετανία, οι χιλιάδες συγκρούσεις με πάσης φύσεως όπλα, οι συμπλοκές που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο οπαδών ή και πλήρως ανυποψίαστων παιδιών, τα Pyro Greece επεισόδια και τόσα άλλα.

Νομίζαμε ότι ο χουλιγκανισμός ήταν ένα φαινόμενο που «ξεθώριαζε» στο παρελθόν, όμως, ενώ το αίμα από την απώλεια του Άλκη Καμπανού δεν έχει στεγνώσει ακόμα, ο νεαρός Μιχάλης ξεψύχησε χθες. Και δεν είναι μόνο ο Μιχάλης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι συμμορίες χούλιγκαν εντός και εκτός Ευρώπης συνεχίζουν να ακονίζουν τις λεπίδες τους, αναμένοντας την επόμενη σύγκρουση. Που συχνά, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ποδόσφαιρο.

Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τη σύγχρονη μορφή του χουλιγκανισμού στην Ευρώπη. Ποιοι είναι, πώς δρουν, και κυρίως, γιατί.

Ρωσία-Βρετανία: Σχέσεις μίσους και μίμησης

Το 2016, με αφορμή τη μεταξύ τους αναμέτρηση για το Euro, που διεξαγόταν στη Γαλλία, οι στρατοί των φανατικών οπαδών των δύο εθνικών ομάδων μετέτρεψαν τους δρόμους της Μασσαλίας σε πεδίο μάχης. Τις επόμενες μέρες, Γερμανοί, Ουκρανοί, Τούρκοι, Κροάτες, και πολλοί ακόμα στρατοί οπαδών ξεκίνησαν συμπλοκές μεταξύ τους, σαν να είχαν πάρει το έναυσμα από Ρώσους και Βρετανούς, με την αστυνομία να βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή.

Οι Βρετανοί, γνωστοί για τις δεκάδες ομάδες φανατικών οπαδών, που ξεπερνούν την εκπροσώπηση των συλλόγων της Premier League και φτάνουν ως τη Β' και τη Γ' Εθνική κατηγορία της χώρας, ανέκαθεν συνέδεαν την κουλτούρα του χουλιγκανισμού με τον ρατσισμό, τη νεοναζιστική ιδεολογία της υπεροχής της αρίας φυλής και την αντίσταση στις αρχές.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της οπαδικής βίας, Αβραάμ Λιμπενάου, οι Ρώσοι έφτιαξαν τους οπαδικούς τους στρατούς εμπνευσμένοι από τους Άγγλους.

Η μόνη διαφορά είναι πως η ιδεολογία του φανατικού οπαδού στη Ρωσία δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την αστυνομική καταστολή. Τους ενδιαφέρει, όπως έχει καταγράψει και ο φωτογράφος Πάβελ Βολκόφ, περισσότερο το να συναντηθούν και να πλακωθούν στο ξύλο χωρίς σταματημό, να περάσουν ένα βράδυ στο κρατητήριο και ύστερα να επιστρέψουν, «υπηρετώντας» την τιμή της ομάδας τους.

Ο Ρώσο-ουκρανικός πόλεμος σίγουρα έχει μετριάσει πολύ τα φαινόμενα οπαδικής βίας στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, οι συλλήψεις με αφορμή περιστατικά οπαδικής βίας αυξάνονται διαρκώς, όπως αναφέρει το BBC. Βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή του κύκλου;

Σουηδία: Ποιος θα γίνει ο Βασιλιάς των δρόμων;

Μπορείς να το δεις «ρομαντικά» και να το παρομοιάσεις με την ταινία "Fight Club". Όμως αυτό που συμβαίνει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από το 2013, είναι πέρα για πέρα αληθινό και βαμμένο με αίμα. Το "King of the Streets" (KOTS) περιγράφεται ως εξής:

«To πιο σκληρό κλαμπ πάλης. Το μοναδικό μέρος για τους ανεπιθύμητους. Εδώ θα βρεις το πιο σκληρό και γ@μημενο περιβάλλον μάχης των δρόμων. Με 13 αγώνες, 13 νοκ-άουτ, 400 χούλιγκαν».

Ιταλία: Ultras, από τις μπουνιές, στα όπλα

«Τα πράγματα γίνονται διαρκώς χειρότερα. Έχουμε πάει από τις μπουνιές στα μαχαίρια, από τα μαχαίρια στα βεγγαλικά, από τα βεγγαλικά στις ενέδρες, στις βόμβες μολότοφ, στις βόμβες και τα όπλα» έγραψε ο Τομπάιας Τζόουνς, συγγραφέας του βιβλίου «Ultras: O υπόκοσμος του ιταλικού ποδοσφαίρου». 

Οι αναφορές νοσταλγίας των Ultras στο δικτάτορα Μουσολίνι αποτελούν τη μικρότερη απειλή αυτής της ομάδας προς τους απλούς φιλάθλους, και όχι τη μοναδική.  Οι Irriducibili της Λάτσιο έχουν συνδεθεί με εμπόριο ναρκωτικών στη Ρώμη.

Οι Droogs της Γιουβέντους επίσης, έχουν συνδέσεις με τον υπόκοσμο. Σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει η ιταλική αστυνομία, τουλάχιστον το 30% των φανατικών οπαδών, εργάζεται για τα συμφέροντα της ιταλικής μαφίας. 

Κροατία - Σερβία: Ποιος νοιάζεται για το ποδόσφαιρο;

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στα περισσότερα εντός έδρας ματς της στο στάδιο Μαξιμίρ, γεμίζει το μισό, ενίοτε και το 1/3 της χωρητικότητας των εξεδρών της. Οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας έχουν εξαγγείλει πόλεμο κόντρα στη διοίκηση, και συνολικά προς την κροατική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, κατηγορώντας τους για δωροδοκίες, παράνομες υπεξαιρέσεις χρημάτων και μια παγιωμένη, ακραία διαφθορά.

Σύμφωνα με το BBC, αυτή είναι η μισή αλήθεια για τα φαινόμενα βίας που προκαλούν οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Μάρκοβιτς, τομεάρχης ασφαλείας του πολίτη στο υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας, οι φανατικοί οπαδοί «πιστεύουν ότι μπορούν να ηγηθούν ποδοσφαιρικών συλλόγων. Θέλουν να γίνουν οι ιδιοκτήτες τους. Κάθε υπο-ομάδα οπαδών θέλει κάτι: χρήμα, δύναμη, θέσεις ευθύνης. Και όταν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην εξουσία, προκαλούν συγκρούσεις και επεισόδια με σκοπό να τιμωρηθούν οι ομάδες τους και να εξαναγκαστούν σε συμφωνία μαζί τους».

Στη Σερβία, οι συμμορίες των οπαδών δεν «καίγονται» ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με την έρευνα του Ρόμπερτ Γουόρθ, ο πρόσφατα συλληφθείς συμμορίτης Βέλικο Μπέλιβουκ, χρησιμοποιούσε τις συμπλοκές των οπαδών σαν «παραπέτασμα καπνού». Στην πραγματικότητα, η συμμορία του πουλούσε προστασία σε δίκτυα μεταφοράς ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.