Μενού
Παιδιά με ισραηλινές σημαίες, σε διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς
Παιδιά με ισραηλινές σημαίες, σε διαδήλωση για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς | AP Photo/Vadim Ghirda
  • Α-
  • Α+

Μετά από πολλές - και αγωνιώδεις - διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις, ανακοινώθηκε ότι έγινε δεκτή η συμφωνία του Ισραήλ με τη Χαμάς για την απελευθέρωση μερικών εκ των 240 ομήρων, που πιστεύεται ότι κρατά η οργάνωση από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς, ενώ το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους 150 Παλαιστίνιους κρατουμένους του. Ακόμα, θα υπάρξει τετραήμερη κατάπαυση πυρός, με τους ειδικούς, όμως, να ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για το τέλος της σύρραξης. 

Οι μακρές διαπραγματεύσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, άρπαξε το χέρι του συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, καθώς εξέρχονταν από την τεταμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτενώς η προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση πυρός στη Γάζα. 

Η επικοινωνία του Νετανιάχου με την αμερικανική πλευρά ήταν στενή. Πριν από μία εβδομάδα, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει στον Αμερικανό αξιωματούχο το πόσο απαραίτητη είναι η συμφωνία. Την ίδια ημέρα, είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πως υπήρχε ετοιμότητα για να απελευθερωθούν οι 50 όμηροι. 

Στις 12 Νοεμβρίου, όμως, είχε γίνει ένα καθοριστικό, για τις εξελίξεις, βήμα. Η Χαμάς, μετά από συνεχείς αρνήσεις, υποχώρησε και έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητα αρκετών δεκάδων ομήρων, όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητά τους. Τα στοιχεία επιβεβαίωναν ότι είχαν αιχμαλωτίσει πολλά παιδιά και νήπια. 

Παρότι το Τελ Αβίβ και η Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι είναι περισσότερα από 50 τα γυναικόπαιδα, έκριναν πως πρέπει να προχωρήσουν με την πρόταση των 50, ελπίζοντας ότι η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στη Χαμάς ώστε να προχωρήσει σε νέες απελευθερώσεις αργότερα.  

Η «εξαφάνιση» της Χαμάς

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όμως, η οργάνωση «εξαφανίστηκε». Το Κατάρ, που είχε λάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συζητήσεις, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη Χαμάς.

Όταν τελικώς επανεμφανίστηκε, απείλησε να εκτροχιάσει τις συνομιλίες. Απαίτησε από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, οι οποίες είχαν εισβάλει στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, να εγκαταλείψουν τον χώρο. Αυτές αρνήθηκαν, αλλά διαβεβαίωσαν πως το νοσοκομείο θα λειτουργήσει κανονικά. 

Το Ισραήλ, υπενθυμίζεται, ισχυρίζεται πως η οργάνωση είχε φτιάξει σήραγγα στο Αλ Σίφα. Επίσης, δημοσίευσαν εικόνες με όπλα που φέρεται να βρέθηκαν στους χώρους, ακόμα και σε τομογράφους. 

Όταν τελικώς επανεκκίνησαν οι συνομιλίες, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον εμίρη του Κατάρ, ενημερώνοντάς τον πως ο χρόνος έχει τελειώσει. Ο εμίρης, από πλευράς του, τον διαβεβαίωσε πως θα κάνει κάθε τι για την πραγμάτωση της συμφωνίας. 

Διαδηλώτρια κρατά πλακάτ με τα πρόσωπα των ομήρων της Χαμάς
Διαδηλώτρια κρατά πλακάτ με τα πρόσωπα των ομήρων της Χαμάς | EPA/ABIR SULTAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επόμενη μέρα, ο ΜακΓκουρκ συναντήθηκε, προσωπικά, με τον εμίρη στη Ντόχα για να εξετάσουν το κείμενο της συμφωνίας. Σε εκείνο το στάδιο, αποτελούνταν από περίπου 6 σελίδες. Όριζε το πώς θα απελευθερώνονταν οι όμηροι, αλλά και δίνονταν κίνητρα στη Χαμάς για περισσότερες ανάλογες κινήσεις. Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, συμμετείχε, τηλεφωνικά, στη συζήτηση. 

Την περασμένη Κυριακή (19/11), το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου ενέκρινε το κείμενο, κάνοντας μόνο μερικές μικροαλλαγές. Ύστερα το Κατάρ το παρέδωσε, πάλι, στη Χαμάς. Δύο μέρες αργότερα, η συμφωνία έγινε δεκτή.

Σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης, κάθε βήμα της διαδικασίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο και εμφανίζονταν συνεχώς τροχοπέδες στην προσπάθεια. «Κάθε βήμα είναι σαν να βγάζουμε δόντια» δήλωσε, αξιωματούχος, κάνοντας μία ακραία παρομοίωση για να επικοινωνήσει την πολυπλοκότητα της κατάστασης. 

Τα επόμενα βήματα

Το πρώτο αυτό βήμα κρίνεται καθοριστικό για νέες συμφωνίες για τους ομήρους. Ο Λευκός Οίκος, άλλωστε, δηλώνει αποφασισμένος να απελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί κρατούμενοι. 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ ξεκαθάρισε χθες, Τρίτη (21/11), πως η συμφωνία «ξεκλειδώνει τις δυνατότητες για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Αφότου ανακτήσουν την ελευθερία τους, οι όμηροι θα λάβουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως ορισμένοι μπορεί να χρειαστούν μακρά νοσηλεία καθώς ζούσαν σε «αποτρόπαιες συνθήκες» για εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα καταβληθούν προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους και η επανένωσή τους με τις οικογένειές τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.