Μενού
Παγωτό χωνάκι
Παγωτό χωνάκι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι ηγέτες του Μιλάνου κατηγορούνται ότι διεξάγουν πόλεμο κατά του... παγωτού στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν την «άγρια νυχτερινή ζωή» στη βορειοϊταλική πόλη.

Ο Μάρκο Γκρανέλι, αντιδήμαρχος δημόσιας ασφάλειας του Μιλάνου, ανακοίνωσε πρόσφατα μια πρόταση για την απαγόρευση της πώλησης takeaway μετά τα μεσάνυχτα. Το μέτρο αφορά στις δημοφιλείς συνοικίες της πόλης. 

Επίσης, μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τους εξωτερικούς χώρους τους μέχρι και τις 00:30 τις καθημερινές και 01:30 τα Σαββατοκύριακα.

Η απαγόρευση αναμένεται να ισχύσει σε 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων οι κεντρικές συνοικίες Brera και Ticinese, καθώς και οι Darsena, Arco della Pace και Lazzaretto, μαζί με τις πολυσύχναστες λεωφόρους Corso Como και Corso Garibaldi.

Εκφράζονται ελπίδες ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι δρόμοι θα αδειάζουν τις νύχτες και θα επέλθει η γαλήνη των ντόπιων. Σε περίπτωση που το μέτρο τεθεί σε ισχύ, θα ισχύει από τον επόμενο μήνα έως και τον Νοέμβριο. 

Αντιδράσεις για τον «πόλεμο στο παγωτό»

Οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών είναι έντονες και τονίζουν πως χάνεται μία παράδοση, όχι μόνο των τουριστών αλλά και των μόνιμων κατοίκων.

«Τι κάνει η μέση ιταλική οικογένεια το καλοκαίρι; Μετά το δείπνο, πηγαίνει μία βόλτα και παίρνει ένα παγωτό» δήλωσε στον Observer ο Μάρκο Μπαρμπιέρι, γενικός γραμματέας του Confcommercio, της ιταλικής ένωσης λιανοπωλητών.

«Πρόκειται για μια κλασική παράδοση και έτσι είναι σαφές ότι αν παρέμβεις σε αυτού του είδους τις πολιτιστικές συνήθειες, οι άνθρωποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι» παρατήρησε. 

«Νομίζετε ότι ένας 25χρονος θα πάει σπίτι του τα μεσάνυχτα απλά και μόνο επειδή δεν μπορεί να πάρει κάτι να φάει; Τι γίνεται με τους τουρίστες που θέλουν να φάνε ένα παγωτό μετά τα μεσάνυχτα; Έχει συνειδητοποιήσει αυτή η κυβέρνηση τι κάνει;» διερωτήθηκε.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα ζητούσα από τον Μπαρμπιέρι να έρθει στο γραφείο μου για λίγες ώρες γιατί έχω εκατοντάδες αναφορές από κατοίκους που ζητούν να μπορούν να κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα. (...) δεν είναι μια ιδιοτροπία αλλά μια ανάγκη πολλών (...) δεν αλλάζουμε τους κανόνες του σύμπαντος αλλά επιβάλλουμε κάποια όρια».

Ο Λίνο Στοπάνι, πρόεδρος της Fipe, μιας ένωσης για τον τομέα της φιλοξενίας, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero: «Το πρόβλημα με τη νυχτερινή ζωή υπάρχει, αλλά αυτός ο κανόνας θα δημιουργήσει μόνο ζημιές για τις επιχειρήσεις».

Ο δήμαρχος, ωστόσο, ξεκαθάρισε, πως το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι ανοιχτός σε συζητήσεις όσον αφορά στο παγωτό. «Νομίζω ότι θα το φτιάξουμε» είπε. 

Το παρελθόν δεν δημιουργεί αισιοδοξία για την έγκριση του μέτρου καθώς ανάλογο κύμα δυσαρέσκειας υπήρχε στο Μιλάνο και όταν αξιωματούχοι επιχείρησαν να το περάσουν το 2013. Μετά από εβδομάδες έντονης συζήτησης και διαμαρτυριών, που οργανώθηκαν από το κίνημα Occupy Gelato, ο τότε δήμαρχος, Τζουλιάνο Πισάπια, αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος.

«Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε παγωτό μέρα και νύχτα, όπου θέλουν» είχε πει τότε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.